Inför V86: ”Han känns kanonfin i träningen”

123

Inför V86: "Han känns kanonfin i träningen"

Kvalité framför kvantitet.
Amatörtränaren Peter Arnqvist från Halmstad driver ett framgångsrikt stall och har skrällchans på V86® med lägesgynnade Livi Joy.
– Han känns kanonfin i träningen och får väl ses som en outsider på det fina läget, varnar Peter Arnqvist.

Peter Arnqvist, 48, har sin bostad och stallboxar i Skedelahed strax utanför Halmstad.
– Läget är perfekt. Jag har bara 500 meter till banan där jag kan utnyttja deras faciliteter. Bättre förutsättningar för att träna häst finns inte.
Det syns också på Peters resultat där rekordet är från 2018 då det blev 783 000 kronor inkört 17 stallsegrar på 74 starter och 23 i segerprocent.
I år har det hittills blivit nio vinster på 59 starter och 573 500 inkört och segerprocenten ligger på 15.
Att Peter skulle bli biten av travet dröjde länge och han hade fyllt 30 år då han tog licens. Det var hans kompis Håkan B Johansson, banmästaren på Halmstadtravet, som ”lurade honom” in i travsporten.
– Håkan B kunde ju hästbiten, medan mitt stora intresse är jakt. Han lärde mig det han kan när det gäller travbiten och jag fick lära honom hur man jagar.

Global Midnight
Det riktiga lyftet för Peter kom när Global Midnight hamnade hos Åke Svanstedt. Hos Axevallatränaren inledde hon med seger i debuten 3 mars 2011 och tog totalt nio raka segrar, varav fyra plockades hem på V75. Totalt gjorde hon 27 starter i ”Svanens” regi och noterade sig för 14 segrar.
– Jag fick inte henne runt banan och tog kontakt med Åke. Han fick en ordentligt snurr på henne och en sådan häst får man troligen uppleva bara en gång i livet.
En speciellt seger togs på milebanan i Tingsryd den 13 juni 2012.
– Då vann hon på 1.09,9/1609 meter autostart. Det var första gången Åke körde under 1.10 i lopp.
Efter framgångarna hos ”Svanen” plockade Peter hem sitt stjärnsto på hösten 2013 där hon svarade för sex framträdanden som resulterade i en seger. Därefter hamnade hon i Frankrike hos Vicent Martens där det blev 25 starter och tre vinster, där den sista kom den 16 augusti 2014. Den sista starten i karriären kom den 10 december 2015 då hon slutade femma på Vincennes.
Totalt blev det 58 starter som gav 18 vinster och nästan 3,8 miljoner kronor på kontot.
Numera står hon uppstallad som avelssto på Global Farm AB i Frankrike, där hon har fött tre avkommor med Ready Cash som pappa.
– Jag har inget att göra med Global Midnight längre och det känns bra då jag blev lurad när det gäller tävlingsrätten då hon hamnade i Frankrike, säger Peter.

Bra stallform
Formen på det lilla sexhästarsstallet håller också toppform för dagen. På den senaste månaden har det blivit tre segrar på elva starter där treårige Barbaro As bidragit med två triumfer. Den tredje togs av Bankrobber i lördags kväll på V65 på hemmaplan, där även Floydside Am knep ett andrapris.
– En mycket lyckad kväll. Jag befinner mig i Idre och har hand om reklamen till världscupen i puckelpist. Jag följde tävlingarna via datorn och kan inte klaga på utdelningen. Bankrobber såg ju fullständigt lysande ut då han joggade i mål efter 1.15 sista varvet.
Men trots framgångarna har Peter inga planer på att plocka ut någon A-licens.
– Nej, nej. Glöm det. Jag har det bra som jag har det i dagsläget. Att ha licens innebär en enorm press då man ska tränas andra hästar.
Finns det någon A-tränare som du ser upp till?
– Jerry Riordan. Han är överlägsen och oerhört snäll mot hästarna. Det är bara att titta på statistiken och se vilka hästar han plockar fram. Det är kul att få köra åt honom emellanåt för då vet man att det är vältränat.

Bra utgångsläge
På onsdagen dyker nioårige 1 Livi Joy (V86-4) upp i startlistan, där han fick innerspår på startvolten i finalomgången av B-tränarserien som lockar med 100 000 kronor i förstapris.
– Han har fått ett lopp i kroppen efter lång frånvaro och sjundeplatsen han fick då är lite missvisande. Jag körde invändigt men konkurrenten som satt framför tvärstannade strax innan open stretch och vi kom knappt framåt. Vi fick ett perfekt läge nu då han är kvick iväg och då vi bara är fem ekipage på startvolten kan jag tänka mig att köra i spets, för jag släpper inte vill vem som helst. Rimligtvis borde han vara bättre nu med genomköraren i kroppen och allt verkar bra i träningen.
Något nytt med utrustningen?
– Att han kommer få gå med skor är inget negativt, han har gjort bra lopp med den balansen och för ett år sedan vann han sitt senaste lopp på just Åby. Däremot sätter jag på honom ett norskt huvudlag den här gången och det brukar han svara på.
Har du några mål inför framtiden?
– Jag har haft förmånen att köra många bra hästar och vunnit lopp både på Solvalla och Meadowlands. Jag har även kört på Vincennes, men inte fått vinna. Det är något jag skulle vilja uppleva innan jag slutar. I så fall kommer jag tillhöra en exklusiv skara som vunnit lopp på världens tre största travbanor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.