Inför V86: "Hästarna är A och O"

189

jorma_a_o

Jorma Kontio har inlett året strålande och är den kusk i landet som vinner mest. Foto av MICKE GUSTAFSSON

Stockholm. Publicerad: 2013-03-11 16:36

Jorma Kontio är dominant på Solvalla.
35 segrar i år är hela 20 bättre än tvåan Örjan Kihlström.
– En kusk är aldrig bättre än hästarna han kör – och hästarna betyder 80 procent, säger finländaren med över 9 300 segrar i karriären.
Att hitta samtliga åtta vinnare på V86 är en svår uppgift som kan ge riklig belöning för den som lyckas. För att lyckas kan det vara läge att ta rygg på en formstark vinnare.
Stjärnkusken Jorma Kontio har inlett året på bästa sätt och är dominant på Solvalla med hästarna från Timo Nurmos formstall.
Totalt har Jorma Kontio segerdefilerat 35 gånger i år på Solvalla. Tvåa i den ligan är Örjan Kihlström på 15 och trea Erik Adielsson 13 segrar.
På V86 har Jorma Kontio vunnit minst ett V86-lopp i nio av årets hittills tio omgångar.
Av bara farten leder 59-åringen (fyller 60 i augusti) även den allsvenska kuskligan med 58 årsegrar på svensk mark i år.
– Jag har tävlat i 46 år, med rutinen så tar jag inte så hårt på vare sig motgångar eller framgångar utan varje lopp är en ny utmaning. Men det är självklart att det är roligare när det går bra, säger Jorma Kontio.

Bredd i Nurmos stall
Jorma Kontio poängterar att det hela tiden handlar om hästarna.
– Hästarna är A och O. Det är så enkelt.
Av Jorma Kontios 13 V86-vinster i år har tolv tagits med hästar tränade av Timo Nurmos.
– Jag har kört åt Timo i cirka 30 år. Han är en hårt arbetande hästkarl och det som kännetecknar hans hästar är att han får fram starka hästar. Ofta har han långsiktiga mål med dem. Jag tycker alltid det gått bra för hans hästar men kanske är det så att han har ett bredare material nu än tidigare. Ändå finns det flera fina hästar som inte årsdebuterat ännu och jag tycker framför allt att de ska bli spännande att se till exempel Chelsea Boko och Amaru Boko när det kommer ut.

”New Approach tål tuffa upplägg”
I onsdagens V86-omgång kör Jorma Kontio fem hästar och samtliga tränas av Timo Nurmos.
Så här kommenterar kusken sina chanser.
2 Disney Tooma (V86-1) är i betydligt bättre form än vad raden antyder. Han har haft en hel del otur i loppen men nu har vi ett perfekt utgångsläge över passande distans. Loppet ser jämnt och öppet ut på förhand och felfri är vi med och hugger om en framskjuten placering.
5 Albright (V86-4) laddade jag för hårt med från start i onsdags och det slutade med galopp. Hon kändes annars fin och det är ingen fara med formen. Den långa distansen är inga problem för henne. Innerspår på tillägg kan vara lite chansartat men klaffar det med positionerna slutar hon långt framme.
7 Miss Golightly (V86-5) är ett fint sto under utveckling. Senast avgjorde hon i fin stil då hon spurtade till en säker seger. I den föregående startern gav jag henne medvetet ett snällt upplägg. Vi brottas med ett trist utgångsläge men kapacitetsmässigt tillhör hon en av de bättre i loppet. Med en vettig resa slutar hon i segerstriden.
5 New Approach (V86-6) är en stark och rejäl travare som varit riktigt bra i tre raka segrar i Timo Nurmos regi. Han tar loppen på rätt sätt och det finns bra utveckling kvar i honom. Han är oöm och tål tuffa upplägg och jag kan inte vara annat än optimistisk inför denna uppgift.
9 Bon Frecia (V86-8) är i bra form och han har gjort bra insatser i de senaste starterna. Nu fick vi ett bakspår men vi hoppas att det blir bra tempo i loppet för då ökar våra möjligheter till en framskjuten placering. Tar man med tre, fyra hästar på V86-kupongen är även han värd en markering.
Bästa segerchansen?
– Det måste vara New Approach, som jag till och med tycker kan vara ett vettigt spikförslag.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet