Inför V75: Världens bäste (?) i årsdebut

202

baste_debut

Vacker att titta på är han, Tekno Odin. Tränaren Öystein Tjomsland kör som vanligt på lördag. Foto av HANOLD/ALN

Öystein Tjomsland tror att Tekno Odin kan vara världens bästa kallblod.
Men helt på topp räknar han inte med att hästen ska vara direkt i årsdebuten och reserverar sig för att det kan bli tufft i kallblodsloppet i V75 på lördag.
Femåringen blir det största affischnamnet i Unionskampen i norska Momarken.
– Det är ett tufft lopp i årsdebuten och det är inte självskrivet att han ska vinna, säger den norske tränaren.
För sjätte året i följd är det på lördag dags för Unionskampen och utbytet mellan Norge och Sverige. V75 flyttar utomlands för en dag, fast inte så långt utomlands då travbanan Momarken endast ligger tre mil från gränsen.
På lördag får banan storfrämmande av Norges fixstjärna nummer ett på den kalla sidan, Tekno Odin.
Tekno Odin är hästen som tagit 22 segrar på 27 starter som tre- och fyraåring och i fjol hemförde både det svenska och norska derbyt.
Höjdpunkten blev världsrekordet i Bollnäs i september där Tekno Odin i ensamt majestät stormade undan på nya rekordtiden för fyraåringar, 1.20,8 över kort distans.
Efter avslutade säsong och avelsbestyr i slutet av december har Tekno Odin underhållits med mycket mängdträning sedan i januari.
I fredags testades Tekno Odin i ett lite snabbare jobb.
– Han var väldigt fin i fredagens jobb och då valde vi att starta honom redan nu. Hästen håller inte någon toppform men känns ändå så bra att jag tror att han ska kunna vara med och kämpa om segern direkt, säger Öystein Tjomsland, tränare från Sörlandets Travpark i Kristiansand.

Möter Hallsta Lotus
Med merspelet som Unionskampen brukar locka till räknar ATG åter med en omsättning på över 100 miljoner kronor. Vilket i så fall skulle betyda att en ensam vinnare med sju rätt kan kvittera ut cirka 26 miljoner kronor på lördag.
Kallblodsloppet har rubriken Östfoldpokalen och har lagts som den andra V75-avdelningen. Tekno Odin startar med 20 meters tillägg och möter bland andra svenske Hallsta Lotus, fram till nu klassad som rasens bäste.
Men hur är det med formen? 13-årige Hallsta Lotus har inte vunnit på fem starter nu.
Öystein Tjomsland igen:
– Hallsta Lotus blir ingen lätt motståndare i årsdebuten. Gylden Balder på start är en annan segerkandidat. Det är ett tufft lopp i årsdebuten för Tekno Odin och det är inte självskrivet att han ska vinna. Men vi hoppas givetvis att han är med och göra upp om segern.

Defensivt upplägg?
Tjomsland verkar vara inne på ett defensivt upplägg med sin stjärna.
– Vi ska inte köra livet ur honom i första starten. Jag siktar på ett lopp i kön och att köra till slut. Det är ett långt upplopp på Momarken och vi hoppas att vi slår av alla. Tekno Odin kommer att gå med skor som hästen gjorde under hela fjolåret.
Tjomsland har Elitkampen på Solvalla som ett av sina stora mål för säsongen och räknar med att hästen ska kunna duga i eliten redan som femåring.
Något den kolsvarte hingsten om inte annat visade i Jarlsberg i början av november i fjol då han slog Hallsta Lotus i hästarnas första och enda möte så här långt.
Tekno Odin blev nedspeedad av Faksen J:r den gången.
– Han kanske svarade för det bästa lopp han gått i karriären då efter en resa utvändigt ledaren. Min häst ska med på kupongen på lördag men är ingen spik i första starten för året.
Hur behandlar Norges största travtidning stjärnan i tipsen? Frode Gjesdal, tipsansvarig på Trav og Galopp-Nytt, berättar att Tekno Odin garderas i systemförslaget.
– Vi tippar Tekno Odin etta och rankar sedan loppet 5 Gylden Balder, 11 Hallsta Lotus, 13 Moe Brage och 6 Guli Järven.
Vem vinner? Lördag eftermiddag väntar ett spännande kallblodslopp på Momarkens travbana.

Mikael Wikner

Föregående artikelAmalia segersugen igen
Nästa artikelInför V86: "Hästarna är A och O"