Inför V86: Hellstedt och Kuskchampionatet

238

kuskchampionatet

Han hoppas på en dubbel när V86 gästar Gotland – och drömmer samtidigt om sitt första kuskchampionat.
– Först var det bara lite kul snack i stallet, men nu gör vi ett seriöst försök att utmana alla catchdrivers, säger Mantorps Jan Hellstedt som hittills i år vunnit fem lopp på Skrubbs.
Visby och travbanan Skrubbs är redo för årets travfest.
På onsdagen lyser både två- och fyrbenta stjärnor upp den gotländska sommarkvällen när V86 gästar ön och russinet i kakan är Gotlandslöpningen med 150 000 kronor till vinnaren.
I startlistan till V86-8 hittar vi bland andra världsrekordhästen 2 Beanie M.M., Europaderbyvinnaren 10 Kadett C.D. och kriterie- och derbyvinnaren 8 Pato – en stjärntrio som tillsammans tjänat över 20 miljoner kronor.
– Jag tror Beanie M.M. håller upp ledningen och sedan blir han svår att passera, säger Jan Hellstedt efter en snabb analys av startfältet.

Kör åtta lopp
V86-avslutningen kommer Jan Hellstedt se från sidan. Men annars är Mantorpstränaren flitigt i elden. Totalt kör han åtta hästar under onsdagskvällen, sju egentränade och fem av dem startar inom V86-spelet.
I normala fall så nöjer sig 48-åringen att stå vid sidan om och låta professionella catchdrivers sköta tömmarna bakom stallet hästar, men när det handlar om tävlingar på Skrubbs är det annorlunda.
– Jag tycker att det är en kul grej. Tänk om jag skulle lyckas vinna kuskchampionatet, dessutom med egna hästar, säger Jan Hellstedt.
Hittills i år har Jan Hellstedt fått segerdefilera fem gånger på 20 starter på Skubbs. Det innebär en andraplats i championatet, en pinne bakom Daniel Olsson. Bakom jagar Claes Sjöström och Jorma Kontio på fyra segrar vardera.
– Då ska man veta att jag ändå missat två tävlingsdagar, säger Jan Hellstedt.

Tre timmars båtresa
Att resa med hästar från stallet i Gränna till Gotland via färjan i Oskarshamn är något Jan Hellstedt är van vid.
– Ja, och det fungerar väldigt smidigt. Men lite väntetid kring färjan inräknad så tar det ungefär sex timmar, varav tre på sjön. Nu på onsdag åker vi samma dag, det fungerar bäst.
Med åtta hästar att köra väntar en svettig kväll och så här säger Jan Hellstedt om chanserna på förhand:
10 Linda Eme (lopp 2) gör sitt jobb och är helt okej. Hon har haft lite småförkylningar och tar hon en slant gör hon det bra. Jag ska i alla fall köra snällt.
14 Bearzanzi (lopp 3) är helt okej. Tyvärr hamnade han lång bak och från ett tråkigt läge kan han ta en peng.
9 Blixtodunder (V86-1) är en bra häst när han är bra, men han är ojämn. Han duger om han har en bra dag. Han var dåligt senast och jag hoppas han ska vara på bättre humör nu, senast låg han på före loppet och gjorde av med alla krafter.
8 Interest Sånna (V86-2) är en häst jag gillar skarpt. Han var bra i debuten som trea på Solvalla men hade en halsinfektion senast. Han är väl förberedd nu och ska räknas bland de tre.
2 Siksika Girl (V86-3) har superform. Här blir det avgörande var vi hamnar från start, men kommer vi till så dyker hon upp på linjen. Hon vann okörd näst sist och var även bra som fyra på Vaggeryd senast. Hon duger bra i klassen.
10 Dream Derby (V86-5) är en fin häst som har tre segrar på de fyra senaste starterna. Han ska absolut vara med och slåss om segern här. Han körs offensivt.
11 Gigant Sånna (V86-7) ska också ha en bra chans att vara med dem på linjen. Kommer han först till dödens eller ledningen så tror jag att han blir svårslagen. Det är väl Robert Berghs två hästar att slå och den som får bästa loppet av de två och min vinner loppet.
13 Min Cara Mia (lopp 12) tränas av mina bekanta som jag även bor hos när jag är på Gotland. Hästen är rätt bra i ordning och duger i det här sällskapet. Jag vet att hon gått 1.21 i jobb med bra tryck på grejorna.
Om vi ska sammanfatta: Dina bästa chanser?
– Det är Gigant Sånna och Dream Derby, sedan är Min Cara Mia den tredje bästa.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 – Årjäng 13 juli 2013
Nästa artikelInför V75: Reijo och Formula One