Inför V75: Reijo och Formula One

217

formula-one-trav

Han har fått en flygande start som proffstränare och har en segerprocent som är respektingivande.
I Årjängs Stora Sprinterlopp startar Reijo Liljendahl sin elitloppshäst Formula One.
– Får han ledningen blir han jättesvårslagen. Han krigar som fan och är tuff, säger Reijo.
Efter 35 år hos Stig H Johansson blev Reijo Liljendahl egen tränare i februari i år. Han har fått en succéstart på sin nya rörelse som bara växer och blir större för varje dag som går. Segerprocenten ligger på höga 27 procent och så sent som i lördags kom första V75-segern när Monster Drive vann gulddivisionen i Halmstad.
– Man är naturligtvis tacksam över att det jobbet som vi gör ger respons. Att hästägarna uppskattar det. Sedan gäller det att förvalta chanserna och jobba på, säger Reijo Liljendahl som just nu har 38 hästar i träning.
– Det kan bli ytterligare några inom kort men jag vill inte säga vilka de är förrän de står i stallet. Jag har 24 boxar i ett stall och när vi fyllde det så byggdes det ytterligare tre boxar till i samma anläggning och sedan har jag fått hyra ytterligare boxar för att få plats med alla. Men nu håller de på och bygger ett stall till här på Julmyra som vi ska flytta in till i början på hösten.

Julmyra gård – en fin anläggning
Reijo Liljendahl håller alltså till på den fina anläggningen Julmyra Gård utanför Heby där det finns alla tänkbara möjligheter för att bedriva tränarverksamhet.
– Jag måste säga att jag är glad över det jag trodde innan att förutsättningarna skulle vara bra. Nu har det visat sig att det fungerar bra här och det är en väldigt fin anläggning. Det vattnas och harvas och både körbanor, backar och rundbanor hålls i ett perfekt skick.

Vad säger du om inledningen på din tränarverksamhet? Och den fina segerprocenten?
– Det är klart att det är skojigt när det går bra och vi ska framförallt försöka hålla den höga standarden på hästarna. De ska vara väl förberedda när de tävlar men sedan är det helt klart så att man inte kan vinna alla lopp. Långt därifrån.
– I fredags var en mörk dag i Halmstad där vi hade två favoriter med som båda galopperade. Jag trodde innan att de skulle ha en bra chans för de hade tränat bra och värmt bra. Sedan gick de väldigt bra efter galopperna så det kändes surt.
– Galoppen för Alfaz del Pi i Sprintermästaren var också försmädlig. Det gick helt enkelt för fort för honom in på upploppet samtidigt som han är orutinerad. Men det är en fin häst som jag hade vissa förhoppningar på att han skulle kunna ta sig till finalen och han var ju jättebra när han vann försöket. Det var en angenäm bekantskap, säger Reijo Liljendahl.

Monster Drive – en av de trevligaste snabblopparna
Men i lördags fick Solvalla-tränaren i alla fall revansch när hans Monster Drive skrällde i gulddivisionen. Hästen avslutade strålande för Björn Goop efter en rejäl långspurt.
– Han fick ett par törnar i sista sväng men fortsatte ändå med hög fart och hade mod att kuta hela vägen. Den lilla hästen måste man vara imponerad av. Han har nog egentligen inga större förutsättningar men han har ett helvetes löphuvud och vill springa.
– En väldigt trevlig häst, faktiskt en av de trevligaste snabbloppshästarna jag har haft att göra med. Han är snäll och krånglar aldrig, säger Reijo.

Fick inte chansen i Elitloppet
Monster Drive i alla ära, men den största stjärnan i stall Liljendahl är Formula One. Han startar på lördag i Årjängs Stora Sprinterlopp som blev ett riktigt superlopp. Formula One har inte startat sedan Elitloppet där han blev fyra i försöket och oplacerad i finalen.
– Formula One (V75-7) fick inte riktigt chansen i försöket eftersom han blev störd och det borde ha varit omstart. Sedan i finalen blev det som det blev. Han blev fast invändigt och även om jag tycker att Björn gjorde rätt som tog rygg på de två försöksvinnarna så grämer det mig litegrann för hästen kändes så bra. Jag tyckte faktiskt innan att han kunde ha haft lite chans om han hade haft marginalerna på sin sida.

Hoppade i ett jobb – stod över tio dagar

Vad har han gjort efter Elitloppet?
– Det var meningen att han skulle ha gått ut i Boden men han hoppade i ett jobb helt plötsligt och gjorde sig lite illa. Jag vet inte om han såg nåt spöke i ett dike eller varför han gjorde så där. Han gjorde en nittio graders sidledsförflyttning som inte var så hälsosam och han fick stå över i tio dagar på grund av det. Men tack och lov var det inte så allvarligt som jag trodde från början.
– Sedan har han tränat på och jag tycker att han känns lika fin som i samband med Elitloppet. Jag har kört 1.18 full väg här ute på gården och idag (läs måndag) körde jag honom i backen och då kändes han stark och fin och var jäkligt laddad. Han fick även ett tufft jobb i torsdags med ett par rätt så rejäla intervaller i backen och det var också bra.
– Hade det varit några tveksamheter med hans fräschör hade jag naturligtvis inte startat honom i det här loppet. Han betyder så mycket för mig att jag vill ha honom väl förberedd och fin. Jag tror att de tio dagarna som han bara skrittade inte på något sätt har försämrat formen för han var så vältränad innan och har gått rejäla jobb efteråt.

”Hymlar inte med taktiken – aldrig torskat från ledningen”
Formula One har startspår fem i getingboet på lördag och eftersom hästen är så explosiv från början torde inte taktiken vara någon hemlighet. Det lär vara full gas framåt som gäller för Jorma Kontio.
– Jag hymlar inte med taktiken och vi kör gärna i ledningen. Hästen skalar iväg bra från början och har aldrig torskat från ledningen. Så vi kör.
– Vinstchansen får egentligen spelarna värdera men sitter han i ledningen tror jag på bra chans. Då är han jättesvårslagen för han krigar som fan och är tuff, säger Reijo Liljendahl.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Hellstedt och Kuskchampionatet
Nästa artikelSvanstedt i topp före Bergh