Inför V86 (jackpot): ”Bernies” obesegrade USA-häst i debut på svensk mark

63

Inför V86 (jackpot): "Bernies" obesegrade USA-häst i debut på svensk mark

Han har jobbat i över 20 år med travhästar i USA och varit hjälptränare åt Jimmy Takter och Åke Svanstedt.
Numera är Björn ”Bernie” Norén manager åt Knutsson Trotting – och även en uppskattad medarbetare i ATG Live.
Dessutom tränar han ett par hästar och i onsdagens V86 debuterar obesegrade Hipster K. på svensk mark.
– Det är en väldigt fin häst som känns bra och det ska bli spännande att se hur han står sig här, säger ”Bernie”.

Björn Norén har en gedigen bakgrund inom travet och blev redan i tioårsåldern intresserad av hästarna. Han började tidigt att springa på stallbacken hemma på Axevalla där han sedermera började jobba hos Bo Näslund. När han var 20 år gammal var det en kompis som lockade över honom till USA och ”Bernie” började arbeta hos Jimmy Takter. Först som hästskötare i fyra år innan han blev hjälptränare åt Takter. Där fick han vara med och träna och köra topphästar och världsstjärnor under många säsonger innan han blev egen tränare först i USA och sedan några år i Kanada. När Åke Svanstedt flyttade till USA började ”Bernie” jobba hos honom som hjälptränare även där.
– Jag var hos Jimmy i tolv år och därefter egen tränare i fem år. Sedan jobbade jag hos Åke i fyra år innan jag åkte hem till Sverige och började jobba hos Knutsson Trotting som manager, säger Björn Norén som nu har haft det uppdraget sedan 2016.
Numera är ”Bernie” även en uppskattad expert i ATG Live-sändningarna när det visas stortrav från USA. Som exempelvis i lördags då det var penningstinna Breeders Crown-tävlingar på The Meadowlands och han fick se Knutsson Trotting-ägda Felicity Shagwell ordna Åke Svanstedts första seger i amerikanska Breeders Crown.
– Det var verkligen häftigt. En otrolig känsla och väldigt roligt, säger ”Bernie” som gjorde vad han kunde när han frenetiskt jobbade in hästen till seger, samtidigt som han fick lägga band på sig själv eftersom han var med i ATG Live-sändningen.

”Är en stor och rejäl häst efter Sebastian K.”
Björn Norén tränar dessutom ett par hästar på Bjertorp och en av dessa är Hipster K. som ägs av Knutsson Trotting. Det är en USA-född fyraårig valack som har gjort tre starter på The Meadowlands och vunnit samtliga. Det var i februari tidigare i år som det blev tre raka på 1.12-tider varje gång, för den dåvarande tränaren Andy Miller.
– 5 Hipster K. (V86-3) är en väldigt fin häst, han är stor och rejäl efter Sebastian K. och ett Muscle Hill-sto. Han vann tre lopp i vintras från ledningen och rygg på ledaren. Hästen var mycket stakad som treåring och den dåvarande tränaren Jim Campbell trodde mycket på honom. Sedan flyttades han till Andy Miller som var väldigt nöjd med hästen. Men sedan började det krångla och han fick känning i ett gaffelband. Annars hade han fortsatt att tävla i USA, säger Björn Norén.
– Men eftersom han fick lite känning i gaffelbandet så tog vi hem honom hit till Sverige. Han fick läka ihop först och har sedan tränat på sedan i juni. Vi har byggt upp musklerna på honom och har inte haft några problem med skadan sedan han kom hit. För en månad sedan körde jag 1.17 i 1600 meter och det joggade han lätt. Jag är väldigt nöjd med hästen för dagen.

”Blir inte överraskad om han räcker till seger”
På onsdag är det dags för debut på svensk mark och för sin nya tränare. Hipster K. startar i den tredje avdelningen i V86 på Åby, i en omgång som är kryddad med en jackpot där det finns 19 miljoner kronor i åttarättspotten. Hipster K. har spår fem bakom bilen över kort distans och körs av Johny Takter. Det är något som tränare ”Bernie” är mycket nöjd med.
– Jag har känt Johnny i 20 år och det är en toppkusk. Det var roligt att han kunde köra hästen, säger Norén.
– Jag har haft det här loppet i sikte ett tag och tyckte det var lämpligt med 1600 meter. Det var en passande proposition och det är samtidigt lite bättre för de amerikanska hästarna med kort distans. Men när de sedan väl har kommit i form så har de inga problem att gå längre distanser.
– Även om han känns fin och är väl förberedd så ska man tänka på att han inte har startat sedan februari och är väldigt orutinerad gentemot de andra hästarna i loppet. De har gjort 20 starter och han gör sin fjärde på onsdag.
– Men min är en bra häst i grund och botten och det ska bli spännande att se hur långt han räcker. Jag blir inte överraskad om han räcker till seger men samtidigt vet jag inte hur bra de andra är och han kanske behöver ett lopp i kroppen. Vi kör med fyra järnskor, öppet huvudlag och vanlig vagn. Det blir första gången eftersom han har tävlat i jänkarvagn tidigare, säger Björn ”Bernie” Norén.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.