Inför V86 (jackpot): Crebas långloppsspecialist över dryga 3600 meter

151

inför v86® (jackpot) crebas långloppsspecialist över dryga 3600 meter

Hans Crebas åker till Vaggeryd på onsdag för extremloppet Smålandsstayern över dryga 3600 meter.
Stallets långloppsspecialist Bransbys Juke Box behåller fina formen.
– Vi har siktat på det här loppet ganska länge, säger Axevallatränaren.

Vaggeryds travbana några mil söder om Jönköping är nästa stopp på travets sommarturné med spelet V86®. Förutom fyra försök i Svenska Travligan med bland annat bronsdivisionen på programmet, bjuder banan på Smålandsstayern över dryga 3600 meter.
En sträcka nästan 500 meter längre än landets mest kända styrkeprov Harper Hanovers lopp på Solvalla.
I mars vann Bransbys Juke Box ett trekilometerslopp på norska Momarken där franske Ble du Gers fick ge sig på utsidan.
För precis ett år sedan i midsommartid segrade hästen i Kalmarsundsstayern under V75® i Kalmar.
– Han har gjort flera bra lopp i karriären men att stå emot Ble du Gers på en jättetung bana på Momarken i mars var en mäktig känsla. Det är också hans största seger sett till prispengarna, säger Crebas.
På onsdagen är den tioårige valacken återigen ute över lång distans – något hästen har visat att han gillar allra bäst.
Vaggeryds bana mäter 1004 meter – därför dessa underliga distanser under kvällen.
Fyra extra meter per varv jämfört med normalbanorna i landet. Grunddistansen i Smålandsstayern (V86-7) blir såldes 3654 meter.
Hans Crebas har tagit en minisemester med familjen på Skara Sommarland när vi når honom. Sonen Sven som suttit i pappas famn i vinnarcirklarna har en badardag.
– Jag har två hästar med mig på onsdag men det är Bransbys Juke Box som är min chans till seger under kvällen. Jag tycker att 12 Versace Face som står lika start som oss ska vara favorit, sedan blir en sådan som 5 Eagle Rock på start också farlig. Lugauers är ju alltid starka och bra hästar. Bland de första fyra första i mål tycker jag han ska kunna vara. Bransbys ska absolut med på kupongen, säger han.

”Formen är på topp”
Efter V75-segern på Momarken har det blivit en tredje-och en fjärdeplats som bäst på tre starter. Hästen blev störd till galopp i ett trekilometerslopp i Eskilstuna i slutet av maj.
–  Han har jättebra form. Senast hade jag gärna kört i ledningen. Flemming Jensen släppte ju spets till mig och det var perfekt två varv till mål. När Bo Westergård kom dundrande med Kilimanjaro var jag tvungen att släppa. Det gick fort till slut sedan i loppet på Åby och jag tycker att det känns som att formen är på topp.
Bransbys Juke Box har vunnit sina lopp både från kön och ledningen. Effektivast i spets?
– Nej, han är både stark och snabb, så för honom spelar det ingen roll vilket upplägg han får. Det är klart att inte dödens då i ett sånt här tufft lopp. Han har blivit så komplett, han kan allt. Så det kvittar egentligen med positioner även om han är svårslagen i spets. Han har vunnit de flesta lopp de gånger jag suttit i spets med honom varvet kvar men dit lär jag inte komma på onsdag, funderar Hans Crebas.
Så hur blir taktiken från fyrtiometersfållan?
– Man vet aldrig hur det blir kört men jag har nog inte så många tankar på att köra mig till spets från så många tillägg. Det är 3600 meter och man får inte köra för tidigt …det är lite lurigt med taktiken i sådana lopp. Kul både för oss kuskar och spelarna att lista ut det där. Hästen kommer i alla fall att göra ett jättebra lopp.
Du har även med dig 10 Ben Hogan (V86-6) som står med bakspår över 2650 meter med hästar runt omkring sig på start och tillägg. Hur går det?
– Ja, det är bedrövligt det läget. Det är en jättefin häst som kommer mer och mer som alltid varit placerad och tagit pengar och varit bra. Jag trodde inte att det skulle bli så här tufft med Henriksens 12 Make it Schermer och Nordströms 14 Spartakus på tillägg. Nej, tar han pengar från det där läget så har han gjort det bra!

Fotnot: Samtliga åtta V86-lopp avgörs på Vaggeryd med första start för V86 klockan 19.20.

Föregående artikelDansk legendar slutar
Nästa artikelV86 Tips från Spelguiden + Intervju med Jeppe Juel inför VAGGERYD

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.