Inför V86 (jackpot): Drömhästen på jakt efter femte raka

90

inför v86® (jackpot) drömhästen i jakt efter femte raka

Fyra segrar, fyra starter.
Hans R Strömberg har en jättetalang i treåriga Xerava C.D.
– Hon är en riktig drömhäst, säger tränaren.

Solvalla och Åby delar på onsdagens V86® och på nationalarenan gör ett treårigt sto med en lovande framtid ett återbesök. 5 Xerava C.D (V86-2) har påbörjat sin tävlingskarriär helt fläckfritt. På fyra starter har det blivit fyra segrar.
Nu väntar ett nytt framträdande i Stockholm, då Vårfavoriten för ston ska avgöras.
– Hon har gjort allt rätt hittills, kommit rätt på det varje gång. Det är häftigt, säger tränaren Hans R Strömberg.
Efter att Rättviksstoet inlett med två raka i fjol som tvååring har hon hittills i år huserat på Solvalla. Senast spände man bågen i en upplaga av Margaretas Tidiga Unghästserie mot delar av kulleliten, något som resulterade i en imponerande seger. Xerava C.D anförde varje meter av loppet och lättade över upploppet undan med ett par längder, till synes med en hel del bränsle kvar i tanken.
– Det såg så ut i alla fall, Örjan Kihlström menade att det fanns krafter sparade.

Gör precis det man begär
Det treåriga löftet är en dotter efter Uncle Lasse och med Jodas Julia som mamma, ett sto som under sin karriär själv travade in en bit över fyra miljoner kronor.
Att döma av hennes insatser hittills har Xerava C.D ärvt sina föräldrars goda egenskaper.
– Hon är cool, avslappnad och gör precis det man begär av henne. Hästen är startsnabb, travsäker och lättplacerad i loppen. Det är en riktigt drömhäst. Jag kan inte riktigt jämföra henne med någon annan som jag haft, hon har visat så fina egenskaper direkt från första starten.
Så hur ser planerna ut för hästen i år?
– Om hon utvecklas så som vi hoppas så är det de större loppen för treåringarna som vi siktar mot, hon har ju visat så fina takter hittills. Hon är anmäld till E3 och Oaks bland annat, så det är väl de loppen vi hoppas på.
…och den närmaste tiden efter onsdagens lopp?
– Det är väl lite dåligt med treåringslopp för ston närmaste tiden. Breeders’ Crown-uttagningarna körs i Halmstad och det är kanske lite långt för oss att åka, men det finns treåringslopp på Solvalla under Elitloppshelgen eller Guldstoet på Axevalla i början av juni.

Siktar mot ledningen igen
Xerava C.D visade prov på sin startsnabbhet och drog raskt till ledningen från spår tre bakom bilen senast.
Den här gången hamnade man två hack längre ut, men tränaren hoppas ta hand om täten igen.
– Vi fick ett bra läge tycker jag och vi siktar framåt direkt och hoppas att vi kan komma till ledningen utan att det kostar allt för mycket, men hon går bra bakifrån också, hon verkar ha det mesta.

Nu ska Totte tävla barfota
Stall Strömberg har med sig ytterligare en förmåga till Solvalla på onsdag. Sexårige 1 Totte C.D (V86-8) som drog innerspåret i volten i aftonens avslutade stayerlopp. Kaj Widell sitter åter vid rodret.
–Totte C.D har agerat lite trögt, men var positiv som trea senast i Eskilstuna och nu kommer hästen att gå barfota runt om den här gången och så sätter vi på ett norskt huvudlag, vi hoppas det ska ge honom en extra kick. Han har tävlat barfota tidigare och gick jättebra då. Sedan har jag kanske svårt att tänka mig att han ska vinna här, men en platschans ligger om räckhåll med tanke på det fina utgångsläget och den långa distansen som passar då han är lite entaktad.

Får vi se ”Piraten” även i år?
När man pratar med Hans R Strömberg är det svårt att inte komma in på ämnet On Track Piraten. Tränarens stjärna och trav-Sveriges stora hedersman.
Den nu fjortonårige kämpen med över nitton miljoner kronor på kontot startade senast dagen före nyårsafton. Möjligheten finns att vi får se honom på tävlingsbanorna även i år.
– Vi har väl tänkt oss att han ska kunna göra någon start mer, men vi får se, vi har inte bestämt något om det ännu. Han tränar på som vanligt men vi avvaktar lite. Jag kan inte lova något, för vi vill att han ska prestera bra om han ska vara med och tävla, avslutar Hans.

Föregående artikelInför V75 (jackpot): Dansk duo med formen på topp
Nästa artikelFem tippar V75 till Romme Söndag 17 april 2022

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.