Inför V86 (jackpot): Dubai Kronos är Jerrys ”derby contender”

86

inför v86® (jackpot) dubai kronos är jerrys ”derby contender”

En stenhård tuffing med styrkan som sitt främsta vapen.
Dubai Kronos har växt fram som en möjlig derbyvinnare. På onsdag genrepar han på V86® i Eskilstuna.
– Kan man göra bra ifrån sig i det här loppet måste det vara en ”derby contender”, säger tränaren Jerry Riordan.

 Det blir en häftig onsdagskväll. V86®, som förstärks med en trevlig jackpot, avgörs i Eskilstuna med tävlingar av toppkvalitet.
Ett av aftonens huvudnummer är Eskilstunas Fyraåringstest. Förutom ett fint förstapris på 300 000 kronor, också en närmast klassiskt test inför det stundande Svenskt Travderby, då loppet avverkas över lång distans. Och just det här med lång distans har utmärkt sig som helt rätt likör för 2 Dubai Kronos (V86-7).
Jerry Riordans häst har genom sina framgångar på sistone klivit fram som något av ett derbyhopp. Båda de senaste två segrarna har tagits över mastiga 3140 meter, allra senast övertygade tuffingen stort när han vann under Hugo Åbergs-kvällen på Jägersro.
– Han hade några missöden i början av karriären, men avslutade fjolåret starkt och har fortsatt att vara väldigt bra. Vi är mycket nöjda med honom, säger Halmstadstränaren som berättar vidare:
– Det har funnits mycket kvar i hästen och han är urstark. Den enda begränsning som han har är väl kanske att han inte är snabb nog ännu. Han kan springa långt och länge. Men det är en smart häst och han börjar bli mer och mer avslappnad ju mer erfarenhet han skaffar sig och förhoppningsvis utvecklas han och blir ännu bättre.

Sällan varit med om en starkare häst
Ready Cash-sonen Dubai Kronos, läckert stammad som helbror till flerfaldige miljonären Vamp Kronos, har hittills sju segrar på sexton starter men har ännu inte riktigt varit med i den verkliga hetluften bland kullkamraterna. Men nu när det snart vankas derbytider, då är det dags.
– Det har hela tiden varit derbyt som gällt för honom, det är sådan klass i honom och med den stamtavlan som han har och den typ av häst som han är, så har det varit givet. Jag har sällan varit med om en starkare häst. Han var en av de svåraste ettåringarna som jag kört in någonsin, just för att han redan då var så väldigt stark och tuff.
Ser du en potentiell derbyvinnare i Dubai Kronos?
– Ja, men jag tycker det. Men som sagt, det som han ännu saknar är den där riktiga speeden och någonstans under ett lopp brukar man behöva ha den. Blir det ett derby där det avslutas med 1.09 sista 500 meterna är det jobbigare, men säg att det avslutas 1.12 och det också är totaltiden…det är hans typ av lopp.

Gillar tuffa race och trivs i dödens
Men låt oss inte gå handlingarna allt för mycket i förväg.
Först är det fyraåringstestet på onsdag som gäller. Ett lopp som av självklara skäl håller högsta klass. Bland motståndet hittas respektingivande namn som Bedazzled Sox, Tetrick Wania och Excusez Moi.
– Jag såg att Daniel Redén hade en häst, Ante la Roque (fjolårets kriterietrea reds.anm.), som inte ens kom med på poängen så det säger en del om vilket bra lopp det här är. Kan man göra bra ifrån sig på onsdag så måste det vara en ”derby contender”, säger Jerry.
Ska Dubai Kronos ses med bra vinstchans på onsdag?
– Det tror jag. Hade jag fått välja spår själv så hade jag valt det som vi fick och Mika Forss som kört honom oftast, kommer väl överens med hästen. Och det här är inte någon häst som man kör ”preparé” med direkt om man säger så, han tycker nästan om att det blir tuffa race. Han vill ta ned de andra och han trivs i dödens, det är den typen av häst.
Du har även med 8 Lorenzo Boko (V86-1). Vad kan du säga om honom?
– Han har galopperat de senaste två loppen, båda gångerna i kurvorna när kusken försökt ta i honom. På det sättet är det här läget, spår åtta i voltstart, perfekt för honom. Det är en bra häst och han kommer göra väl ifrån sig framöver, men samtidigt är han lite av ett ”longshot” här.

Föregående artikelInför V86 (jackpot): Lugauer utlovar rejäl laddning med Tetrick Wania – ”Har bästa hästen”
Nästa artikelBosse Näslund travar in i Skara Hall of Fame

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.