Inför V86 jackpot – Heta segerchanser när proffskarriären inleds

127

Inför V86 jackpot - Heta segerchanser när proffskarriären inleds

Från och med 1 januari kan Oscar Berglund titulera sig proffstränare.
Och han går ut hårt.
När travåret på nyårsdagen inleds med jackpotkryddade V86-tävlingar har han tre högintressanta hästar till start.

Nyårsfirandet har nätt och jämnt ebbat ut när det nya travåret brakar igång med en V86-jackpot. Blir man ensam om alla rätt uppgår belöningen till 13 miljoner kronor och trots att det är röd dag startar den första avdelningen 20.30. Därmed hinner till och med nyårsnattens allra största festprissar kvickna till. Till den skaran hör inte Oscar Berglund.
– Nej, det blir väldigt lugnt nyårsfirande. Jag är i Paris och flyger hem onsdag morgon för att åka direkt till Bergsåker, säger Östersundtränaren, vars Hope And Dreams kan ge honom en praktfull avslutning på amatörkarriären när hon gör Frankrikedebut på Vincennes under tisdagseftermiddagen.
Oscar Berglund har nämligen klarat av alla tränarkurser och när han återvänder till Sverige under nyårsdagen är han innehavare av en proffstränarlicens.
– Då är det allvar, säger han och skrattar.
– Fast jag ser det mest som en annan bokstav på licensen. Jag har min verksamhet redan i dag och det blir ingen större skillnad mer än att jag kan ta emot nya kunder.

Startsnabb men bäst bakifrån
Men det är inte i första hand för att prata tränarlicenser som vi har ringt 26-årige Oscar Berglund. Han är redan ett etablerat namn på den svenska travhimlen och i år ståtar han med 24 i segerprocent och över två miljoner kronor inkört till stallet. Och med tre mycket intressanta hästar till start inom V86-spelet kan han rivstarta 2020. Först ut ur trion är Cobourg Hanover (V86-1) som närmast kommer från en mersmakande tredjeplats i Svenska Travligans silverdivision.
– Det var verkligen jättekul för jag har hävdat ett tag att han brukar sig bättre och gör sina bästa lopp bakifrån, så att han lyckades spurta in som trea senast från det läget över kort distans var jag så klart jättenöjd med, säger Oscar Berglund.
Cobourg Hanover är väldigt startsnabb och från spår två bakom startbilen över 2 140 meter kan körande Emilia Leo lägga upp taktiken helt efter eget huvud.
– För den här hästen handlar det alltid om att han är på rätt humör och har en bra dag när det blir tävling, men han har känts fin i träningen och det är bättre distans för honom den här gången. Utgångsläget är perfekt. Taktiken lägger jag mig inte i, den är upp till Emilia (Leo), men förutsättningarna är jättebra och jag tycker att det är en bra chans, säger Berglund och tillägger:
– Samtidigt fick han regelrätt stryk av Heading Reference senast de möttes, men då tog inte min i ett dugg från ledningen. Med ett bättre lopp den här gången ska han räknas och jag tycker att det är min häst och Heading Reference som höjer sig över mängden. Den av dem som får bäst lopp kommer säkert att vinna. Senast körde vi med vanlig vagn men nu blir det jänkarvagn igen.

”Jag tror på en jättebra prestation”
Nästa häst att äntra banan från Oscar Berglunds proffsstall är stoet Belle Reine (V86-3). Hon tillhörde de mer betrodda hästarna när hon senast gjorde debut i Berglunds regi i V75. En konkurrerande kusks vansinneskörning med en chanslös häst spolierade emellertid den dagen och sedan Emilia Leo valt att släppa ifrån sig initiativet kom Belle Reine i mål som sexa.
– Jag var jättenöjd med hästen. Hon levde verkligen upp till förväntningarna men blev tyvärr överfallen i ledningen. Jag tycker att Emilia gjorde rätt som gav sig och sedan satt hon fast med gott om krafter kvar. Det var surt då men jag tror att hästen har igen det nu på onsdag.
Den här gången blir det knappast någon spetsstrid för det sjuåriga stoet, som drog nummer elva bakom bilen över sprinterdistans.
– Hon bör gå framåt med loppet senast eftersom hon inte hade startat på ett tag och hon visade också att hon funkar bra med skor. Det är en fantastiskt fin häst för klassen och jag tror på en jättebra prestation. Sedan vet man hur det är från de här lägena. Hon behöver lite hjälp för att komma in i matchen men får hon det kan hon naturligtvis dyka upp i segerstriden. Den här gången blir det jänkarvagn och det är ett ganska stort plus på henne om man kollar historiskt.

Vunnit fem av sju lopp
Sist men inte minst att kliva ut på banan är segerstaplaren Arch Lane (V86-7). Sexåringen har vunnit fem av sju starter men när han nu gör debut för Oscar Berglund har han inte tävlat på ett år.
– Han har varit skadad men var i jättefint skick när han kom och jag har fått all tid i världen att förbereda honom. Det är en väldigt spännande häst för framtiden men han är stor och tung och kanske behöver några genomkörare innan han är på topp.
Spår fem bakom bilen och 2 640 meter är passande förutsättningar men av förklarliga skäl har Oscar Berglund svårt att bedöma hästens möjligheter så här i första starten.
– Det är jättesvårt att säga vad han kan men jag tror att det är en sådan häst som höjer sig ännu mer när det blir allvar och man ska komma ihåg att det är en jättebra häst i grunden. Men det viktigaste är att han ger ett bra intryck och att Emilia kommer in efter loppet och är nöjd. Han är van att träna med skor och brodd så det ska inte vara något problem. Sedan ska han gå med jänkarvagn för första gången och med goggles för första gången. Så han kommer gå optimalt utrustad.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.