Inför V86/jackpot: Sprintermästarinnan utmanar grabbarna

47

Inför V86®/jackpot: Sprintermästarinnan utmanar grabbarna

Robert Berghs färska storloppssegrarinna Fifty Cent Piece möter grabbarna för första gången.
Att onsdagens uppgift Eskilstuna Fyraåringstest dessutom avgörs över lång distans är annat oprövat för toppstoet.
På plussidan finns hennes uppvisning i Stosprintern i förra veckan som skvallrade om att den USA-födda damen klarar det mesta.

Fifty Cent Piece började karriären i USA hos svenske Marcus Melander där hon tjänade dryga miljonen och utmärkte sig som en stark och okomplicerad häst.
I slutet av fjolåret flyttade Lennart Ågren (SRF Stable) hästen till Åbytränaren Robert Bergh.
Resultaten har inte låtit väntat på sig. I vår och sommar har Fifty Cent Piece vunnit både Drottning Silvias Pokal och Stosprintern.
I storloppet i Halmstad för en vecka lät Robert Bergh henne löpa utvändigt ledaren och i avgörandets stund fanns det rejält med krafter sparade. Fifty Cent Piece vann hur enkelt som helst på nya banrekordet 1.10,5 över 1 609 meter.
På onsdag blir hon en av de favoritspelade i Fyraåringstestet (V86-7) i Eskilstuna i en omgång som kryddas av en jackpot som utlovar 13 miljoner kronor till en ensam vinnare.
Tränare Bergh var mycket belåten med sin häst efter segern i Stosprintern. I intervjuerna efter loppet menade han att Fifty Cent Piece nog hävdat sig bättre i Sprintermästaren och varit närmare Önas Prince i mål än stallets Rome Pays Off (tvåa).
Oskar Florhed i stall Robert Bergh:
– Ja, det tror jag också. Jag tror att den här är lite ”värre” än Rome Pays Off faktiskt. Det är så klart jättesvårt att säga och spekulera men hon är jäkligt grym alltså!
Oskar Florhed har erfarenhet av travets USA och har lite att jämföra med. Att distansen på onsdag är ett halvvarv längre än stoet någonsin provat på är Florhed inte särskilt betänksam över. Han menar att unghästträningen i USA hos Marcus Melander varit en bra grund för tävlande i Europa.
– Hon är tränad på ett sådant sätt att hon ska vara stark. Fifty är så klart en racermodell i kroppen men har ju tränats av en svensk tränare i USA och det är skillnaden. När amerikanska häst kommer över till Sverige som amerikansk tränare haft, ja då tycker jag ofta att de kan vara lite distanssvaga. Men hon har tränat mycket i djupsand och är ju stark, menar förstemannen i stall Bergh.

Springer och vilar sig i loppen
Enligt Oskar Florhed är det första gången Fifty Cent Piece möter hingstar och valacker på onsdagen. Sju hästar kommer till start i Eskilstuna Fyraåringstest över 2640 meter. ”Fifty” är enda stoet.
– Det är roligt att testa henne mot hingstar och valacker. Vi kör jobben över 2600 meter med henne och hon är stark. Hon är hur reglerbar som helst och springer och vilar sig i själva loppet vilket är plus förstås. Det fanns inte så många uppgifter än den här åt henne den här perioden och det är viktigt att testa nytt så att hon klarar av det också. Som tidigare tävlar hon med öppet huvudlag och barfota och med en vanlig vagn.
– Det blir rycktussar igen. Robert har bara använt dem en gång, när hon vann Drottning Silvias Pokal. Hon byggs upp just nu. Men det kan bli en jäkla fart när hon får starta över 1600 meter med skygglappar och allt maxat. Om det skulle behövas så springer hon nog en låg niotid ganska lätt den gången, säger Florhed.
Första starten mot hingstar och valacker över lång distans. Vad säger du om chansen?
– Jag tror inte att hon mötte annat än ston i USA vad jag kan gissa på i alla fall. Men jag tror inte att hon bryr sig så mycket. ”Tarzans” häst 4 Maesteraemon var jättefin i Sprintermästaren och är en av flera tuffa motståndare. Men Fifty bör ha en bra chans om allt är normalt.
Hur är det här stjärnstoet i humöret?
– Hon är väldigt tuff. Det går inte att ha henne i en stor hage med andra hästar utan hon vill ju gå ensam. Hon är väldigt dominant av sig, en bestämd häst med tuff attityd. Hon var jättebra i Stosprintern. Vann ju med krafter kvar och tussarna kvar i öronen. Hon agerar jättetrögt i loppen, ligger bara på 60-70 procent. Men sedan när det är dags tar hon i för fullt.
Ni har även 1 Chestnut Bojje med i loppet. Galopp senast i uttagningen till Sprintermästaren.
– Det var gamla synder som kom tillbaka. Han har hållit på och strulat så där fram och tillbaka hela våren men har han skött sig i fyra starter nu. Dumheter. Så vi hoppas att han skärper sig nu. Annars är formen nästan på topp i varje fall. Han var ju toppad inför Sprintermästaren så vi får hoppas att det kan hålla i sig en vecka till. Tror dock att han får det tufft att vinna. Först och främst ska han ju trava och han går ut mycket för att skaffa hårdhet mot bra hästar inför derbyt i höst.
Vilken av era hästar har bäst chans i V86-omgången?
– Fifty är en bra chans men 9 Jimmy Arthur (V86-8) är en ännu bättre chans. Han har det tagit tid att få någon ordning på men nu har det verkligen släppt för honom. Han har klarat tuffa lopp på slutet och ju bara blivit bättre och bättre för varje vecka. Jimmy står bra inne i loppet och är stark. Men hoppas att han kanske kan få slippa dödens den här gången och få ett schysst lopp. 4 Belker (V86-1) är mycket bättre än vad man kan utläsa i raden. Senast gick han exempelvis med punka efter 100 meter i Lycksele så han var verkligen ursäktad. Kanske kan vara på en plats här?

Föregående artikelHäng med på våra V86-andelar!
Nästa artikelKihlström hoppas vara tillbaka på söndag

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.