Inför V86: "Jag måste helt enkelt lyckas"

180

image-3

Efter nästan 35 år vid Stig H Johanssons sida sade Reijo Liljendahl upp sig under uppmärksammade former i vintras.
Med sig tog han stallets stora affischnamn Formula One.
I onsdagens V86-tävlingar på Solvalla gör den skadedrabbade topphästen comeback.
– Jag har blickarna på mig och måste helt enkelt lyckas, säger Reijo Liljendahl.
Nyheten att Stig H Johanssons högra hand Reijo Liljendahl sagt upp sig slog ner som en bomb i trav-Sverige i februari. Någon officiell förklaring till det abrupta uppbrottet har inte getts, men Reijo Liljendahl har gått vidare och driver nu sin egen rörelse på Julmyra Gård i Sala, tio mil nordväst om Stockholm.
– Flytten har funkat bra men det är rörigt i början när man ska få allt att fungera. Men bitarna börjar falla på plats och jag tycker att det fungerar bra.
Med sig i flytten fick Reijo Liljendahl finske storhästägaren Onkel Invest Oy och därmed det stora affischnamn Formula One (V86-7). En häst som tillhör översta eliten när han tävlar på topp. Det vittnar inte minst 18 segrar på 26 starter och 3,7 miljoner kronor insprunget om. Men nu har inte sexåringen setts på travbanorna sedan han vann Jämtlands Stora pris i juni förra året. För andra gången satte en senskada i ett framben stopp för hans framfart.
– När en häst har gått sönder två gånger i samma ben är det inte bra och det klart att det är allvarliga skador, såna som är luriga och otrevliga. Nu verkar det bra, peppar, peppar, men man ska ha i bakhuvudet att skaderisken finns där.

”Innerspår är perfekt”
Den här veckan gör Reijo Liljendahl debut som egen tränare. Han mjukstartar med omeriterade Quick Freeze i Gävle på tisdagskvällen innan det dagen därpå blir allvar hemma på Solvalla.
– Formula One har tränat bra. Han har gått två tuffare arbeten och i det senaste gick han 1.16 över 2 100 meter här ute på Julmyra och han kändes bra på det. Han är väl förberedd och jag tycker att formen känns fin även om han så klart möter några som har bättre form eftersom de har tävlat nyligen och är i tävlingskondition.
Hur ser du på onsdagens lopp?
– Innerspår är perfekt. Han är ju rätt så snabb från början. Han möter bra hästar men han är bra han också och inte lätt att slå när han är i ordning, vilket jag tycker att han är.
För motståndet står bland andra Friction, Prince Tagg och forne stallkamraten I Won’t Dance. Den senare startar från spåret utvändigt om Formula One och det är med andra ord upplagt för en riktig prestigematch.
– Nej, så sett finns ingen prestige. I Won’t Dance är en av dem som förhoppningsvis är bakom Formula One i mål. Att han är en tidigare stallkamrat har ingen betydelse, säger Liljendahl och fortsätter:
– Men naturligtvis känns det lite grann inför loppet. Jag har blickarna på mig och måste helt enkelt lyckas. Men jag tycker att det ingår i matchen och det ska vara viss spänning när man tävlar.
Vilka svar vill du ha av Formula One?
– Jag kräver inga stordåd och loppets utgång är inte det viktigaste. Men jag vill att han gör ett bra lopp och framför allt att han står på fyra friska ben dagen efter.

Håller dörren till Elitloppet öppen
Om han ger dig de svar du vill ha, hur ser den fortsatta planen ut?
– Han ska inte starta alldeles för tätt men inom rimlig tid om han är i ordning efter det här. Då hoppas och tror jag att han kan vara med och möte de hästar som han är van vid (läs eliten).
Hur ser du på Elitloppet?
– Först och främst måste man bli inbjuden till Elitloppet om man ska kunna vara med där och det finns tveksamheter för Formula Ones del med tanke på skadorna. Men jag stänger inga dörrar utan det är helt klart en diskussion vi får ta då, om han visar sig så bra att arrangörerna tycker att han duger för att vara med. Men i dagsläget är jag tveksam till det.
Frågan är om Reijo Liljendahl fortfarande är tveksam efter Formula Ones framträdande under onsdagskvällen…

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Lindblom siktar på seger i långa loppet
Nästa artikelJägersros travbana blir 1350 meter

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.