Inför V86: Jorma Kontio firar på Solvalla

265

jorma_kontio_solvalla

På onsdag är det Super Jackpot på V86.
Men en man kan fira, redan innan lopp 1 körs.
Jorma Kontio, som leder kuskligan på Solvalla komfortabelt, fyller 60 år.
En eventuell ensam vinnare, kan ta hem 15 miljoner kronor på Solvalla på onsdag.
I hvudrollen som nyckelkusk: Erkki Jorma Kontio, som tog sin första seger 1967, som 13-åring pojke bakom pappas häst Ulla-Maija.
Sedan dess har han i snitt vunnit ett lopp varannan dag. Jorma börjar närma sig 9500 segrar.
Vilken är den största segern? Och den roligaste segern?
– Det finns två segrar, som jag minns med extra stor glädje. Varav segern med Sahara Dynamite i Svenskt Travderby 2008, nog är den största. Den roligaste är segern i Europaderbyt 1992 med Jexpress Dahlia. Det skedde på min dåvarande hemmabana i Tammerfors. Det var mycket publik på plats och ovationerna var stora efter loppet. Det var riktigt roligt!
Vilka tränare har betytt mest i karriären?
– Det var min pappa Mikko som grundlade mitt hästintresse. Det passerade mycket hästar hemma på gården, när jag var en liten pojk. Jag har givetvis honom mycket att tacka för mitt karriärval.
Jorma fortsätter:
– Sedan korsades min och Timo Nurmos vägar på 70-talet, och sedan dess har vi varit goda vänner. Vi hade mycket framgångar i Finland och när han sedan flyttade sin verksamhet till Sverige har ju framgångarna fortsatt även här. Han har ett stort stall med många fina hästar och jag är tacksam över att få köra dem.
Ingen tanke på att vara ledig på födelsedagen?
– Nej, inte alls. Det är en dag som vilken som helst, och att tävla på Solvalla gillar jag. Däremot tog jag ledigt från lunchtravet i Gävle på torsdag, men på kvällen åker jag till Örebro, säger Kontio med ett skratt.
Vad ser du mest fram emot i år?
– De stora unghästloppen är alltid spännande att ha framför sig. Men jag trivs med mitt jobb och jag ser fram emot varje tävlingsdag som jag ger mig iväg till.
Hur länge tänker du köra, fram till pension?
– Jag har ingen plan över på hur länge jag ska köra. Jag fick ju problem med hälsan för ett par år sedan, vilket gjorde att jag var borta från tävlandet under några månader. Nu känner jag mig frisk och pigg. Det är kul, och jag räknar med att reta de yngre kuskförmågorna så länge som jag har hälsan med mig.

Jorma har alltså, för närvarande, inga planer på att trappa ner och att börja träna häst istället.
– Nej, jag har inga sådana ambitioner. Min fru Päivi har det intresset, för närvarande har vi fyra hästar hemma på gården.
Kontio har varit verksam i Sverige i drygt tolv år och flyttade till Enköping, för sisådär tio år sedan. Och den flytten verkar av det permanenta slaget:
– Det tror jag, det känns så i dag. Det var ett bra beslut vi tog att flytta till Enköping. Hela familjen trivs riktigt bra där. Min dotter Nina är ganska framgångsrik inom hästhoppning, och sonen Jani är golffrälst.

Champion på Solvalla igen?
Jorma blev champion på Solvalla förra året, han trumfade Örjan Kihlström med 91 segrar mot 89. Just nu har han en klar ledning mot Örjan, som än så länge ligger klar tvåa, ännu en gång.
Någon särskild anledning, att det gått så bra i år?
– Nej, det kan jag inte påstå. Grunden till framgångarna är att man har bra hästar att köra. Utan dem är det svårt att vinna lopp. Det går inte att trolla som travkusk. Timo Nurmos stall inledde året riktigt starkt och jag hoppas att stallet bibehåller formen så länge som möjligt.

Till de som funderar över en bra spik till Super Jackpoten på onsdag, rankar Jorma Down Force i V86-3 som sin allra bästa chans. Så här säger han om alla hästarna:

– 7 Xena Brick (V86-1) inledde året med ett par tveksamma insatser men på slutet har hon hittat tillbaka till sitt rätta jag. Senast på Hagmyren tog hon årets första seger, och hon kändes riktigt fin. Hon agerade piggt och rappt och den rätta formen verkar ha infunnit sig. Trots ett trist utgångsläge tillhör hon en av dem som gör upp om segern.
– 2 Finish Future (V86-2) är en häst med fin kapacitet och han ståtar nu med tre raka segrar. Han har stabiliserat sig på slutet men jag vi ändå inte påstå att han är helt travsäker ännu. Det går inte att ladda med honom från start men vi bör få en vettig position från andarspåret. Han är stark och oöm för positioner och felfri ska han ses med bra segerchans.
– 2 Down Force (V86-3) är en fin häst som jag körde under elitloppshelgen. Han har en helt missvisande formrad och nu har han ett lopp i kroppen efter kortare vila. Han är startsnabb, och från andarspåret är min ambition att vi ska nå ledningen. Han trivs fint i den positionen. Jag ser det inte som omöjligt, att vi ska kunna leda loppet från start till mål.
– 8 Silent Opal (V86-4) är en entaktad travare som kämpar så gott han kan i loppen men han saknar lite speed för att kunna hinna med på snabba sommarbanor. Jag tror att han kan hävda sig fint senare i höst med lite tyngre banunderlag om han bibehåller formen. Nu möter vi några som känns för tuffa på förhand och jag är nöjd om han slutar bland de fyra, fem främsta.
– 9 Caddie Gallant (V86-5) är en gedigen travare som fått en kort vila. Han gör det bra i så gott som varje start och nu står han inför en passande uppgift. Han gillar den långa distansen och ett bakspår gör inget, då det endast är nio hästar med i loppet. Möjligen kan han behöva loppet i kroppen. Men jag tror på en bra insats och han är ett givet streck på V86-kupongerna.
– 11 Going For Gold Zaz (V86-7) svarade för flera starka insatser i våras men i de två senaste starterna galopperade han bort sig. Nu har han fått en välförtjänt vila i drygt två månader och han brukar normalt behöva ett par lopp i kroppen för att hitta den rätta formen. Från elftespåret har jag inga större segerförhoppningar utan jag är först och främst nöjd bara han gör ett bra lopp.
– 7 Believe Me (V86-8) återkom efter vila senast. Hon svarade för en bra avslutning till en fjärdeplats. Normalt ska hon bara gå framåt med det loppet i kroppen. Vi brottas med ett trist utgångsläge men jag hoppas att vi kan hitta ner i ett vettigt slagläge. Hon är inte borta ur segerstriden.

Det kan bli en riktigt fin födelsedagskväll för Kontio:
– Jag kör flera fina hästar på onsdag, och jag hoppas att det blir några segrar. Men ska jag välja ut en av dem, så tror jag mest på Down Force!

Petri Johansson/Robert Okpu

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelStig Lindmark väljs in i Hall Of Fame
Nästa artikelCommander Crowe klar för Åbys Stora Pris 2013