Inför V86 – Kapacitet som räcker men svårbedömd form

134

Inför V86 - Kapacitet som räcker men svårbedömd form

I lördags hade Who’s Who uppvisning i V75.
På onsdag selar Pasi Aikio ut ännu en av sina Maharajah-söner.
– Han har styrkan som sin främsta egenskap men jag kan inte påstå att han är speciellt lik Maharajah, säger Solvallatränaren.

Världsstjärnan Maharajah har lagt tävlingsskorna på hyllan och fördriver numera sin tid som avelshingst på Menhammar stuteri utanför Stockholm. Pasi Aikio ansvarar för tävlingshästarna på gården och naturligtvis finns det flera Maharajah-avkommor i stallet. Fyraårige Who’s Who är väldigt lik sin far utseendemässigt och i helgen som gick gjorde han pappa stolt när han vann V75-lopp. Ett år äldre Undies (V86-6) har inte ärvt Maharajahs utseende i samma utsträckning men det hindrar honom inte ifrån att vara en kapabel springare som kan göra farsgubben ännu malligare när han på onsdagen gör årsdebut i V86 på Solvalla.
– Han har tränat på bra i vinter och är tungt jobbad. Det saknas tempo i honom så han kommer nog behöva några lopp i sig innan han har riktig matchform. Jag tror att han kan göra ett bra lopp direkt ändå men det är inte så att jag kräver att han bara går ut och vinner, säger Pasi Aikio.

Måste jobba på tekniken
Undies har så här långt vunnit 7 av 23 starter och flera gånger visat att han har hög potential. Men stilen han rör sig i lämnar en del övrigt att önska.
– Styrkan är hans styrka så att säga. Det är tekniken han har att jobba på. Men den kommer säkert bli bättre ju mer han får starta och allt eftersom han blir starkare och får mer rutin.
Hur långt bedömer du att han kan gå om han slipar till sin teknik?
– Det är svårt att sia om hur bra han kan bli innan han får tekniken på plats men det klart att vi hoppas att han kan bli riktigt bra och duga en bit upp i klasserna i V75.

Kapacitet som räcker men svårbedömd form
Onsdagens distans är 2 640 meter och Undies lottades till spår fyra bakom startbilen. Pasi Aikio ska själv sköta tömmarna. Han har kört hästen fem gånger tidigare och två gånger har det blivit seger.
– Jag satte upp Örjan Kihlström i första hand men han valde en annan häst så då kör jag själv. Då vet jag att det blir ett snällt upplägg. Planen är verkligen inte att köra fram i ”dödens” (positionen utvändigt om ledaren). Hamnar vi där gör det väl ingen men det är inte planen i alla fall.
Det snabbaste Undies har tränat inför sin årsdebut är 1.20 över 2 100 meter inne på Solvalla. Pasi Aikio betonar att hästen inte har någon toppform men han vill samtidigt inte såga hästens chanser.
– Det är så lurigt det där. Hästarna kan överraska oss tränare och han kanske har gått framåt mer än jag tror med det där 1.20-jobbet i sig. Kunnande har han för att vinna ett sånt här lopp när formen sitter där och distansen passar honom, men jag ligger lite lågt eftersom han behöver lopp för att komma i form.
Utrustningsmässigt sparar inte Pasi Aikio någon växel.
– Vi kommer köra så optimalt vi kan. Barfota fram, jänkarvagn och helstängt huvudlag. Han gick så i fjol också.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.