Inför V86: Kim en kusk på väg upp

205

kimupp

Ingen av de största men definitivt en av de hungrigaste.
28-årige Kim Eriksson är en coming man inom kuskyrket och lägger snart sitt första år som renodlad catchdriver till handlingarna.
Killen med den lätt bakåtlutande körstilen vann V86 på Solvalla för en månad sedan och hungrar efter mer inför onsdagens omgång.
487 körda lopp under året har givit 45 segrar och 2 863 600 kronor i inkörda pengar.
28-årige Kim Eriksson, den färskaste bland landets 15-20 catchdrivers, är nöjd med resultatet.
– Det hade varit en rolig grej om jag lyckas hanka mig över tre miljoner, men det är bra i vilket fall som helst nu när jag bara har kört så här sedan årsskiftet, säger han.
Proffslicensen plockades ut i Kalmar för ett år sedan och i höstas gick flytten till Mantorptravet. Han kör åt både amatörer och proffs men har ett särskilt nära samarbete med amatören Michael Sandström.
– Jag hjälper till med hästarna ute hos Micke veckor då det inte är så mycket löpkörning. Är det tävling sex dagar en vecka räcker det till men på slutet har det bara varit tre dagar i veckan ibland och då är det skönt att få komma ut och träna lite hästar.
– Man började ju med den här sporten en gång i tiden för att man tycker att det är fantastiska djur. Det blir så klart ett mycket mer avslappnat möte med hästen när man är ute och tränar tillsammans än när man kör dem i loppen.

Första trippeln
Kim Eriksson känns igen på de långa tömmarna och den lätt tillbakalutade körstilen som blivit allt vanligare.
För en dryg vecka sedan bärgade han karriärens första trippelseger. Segrarna kom i Kalmar med två hästar tränade av Dan-Åke Olsson och en av amatören Christer Jonsson.
V86-onsdagen 21 november satt han bakom skrällen Figaro Sånna, tränad av Nilsgunnar Johansson.
Och på onsdag kan det vara dags för ännu en seger på Solvalla. 2 Pinot Ribb är en outsider i V86-3.
– Hon tävlar i hårda gäng för det mesta och gör det jäkligt bra. Micke Sandström tränar den här tuffa hästen som klarar att göra jobben själv i loppen och tål det också i start efter start. Hon kanske inte är den allra snabbaste efter bilen men är startsnabb och läget är ju jättebra.
Vad tror du om chanserna att vinna loppet?
– Det där med att säga något om hästars vinstmöjligheter har jag nästan lagt av med eftersom jag är så otroligt dålig på att bedöma det och tidigare nästan alltid trott på chans. Men hon är som sagt tuff och det är härligt att köra henne och allt ser bra ut inför loppet.
Vad blir taktiken med Pinot Ribb?
– Jag vill inte säga något om taktiken annat än att när jag är med i loppet – främst med Mickes hästar kanske – så är vi verkligen med för att tävla och inte för att titta på.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelNästagångare 10-12 december
Nästa artikelFlytten från Umåker en protest