Inför V86: Ludde sparar Godbiten

231

Lutfi Kolgjini kommer med fem hästar till onsdagens stortävlingar med Breeders’Crown-semifinalerna på Solvalla.
Men stallets unghäststjärna Mosaique Face får stanna hemma.
– Det känns grymt skönt att låta vintervila en häst som känns bättre än någonsin, säger Kolgjini och skrattar.

image-2
Landets bästa tre- och fyraåringar samlas på Solvalla på onsdagen för tolv lopp. Alla segrare i unghästklassikerna är med – kulltoppar som Rokkakudo (kriteriet), Blended Scotch (Stochampionatet), Fascination (Stoderbyt) samt E3-vinnarna Rolling Stones, Amazon AM och Mellby Briolett.
Publiken går dock miste om godbiten från stall Lutfi Kolgjini. Mosaique Face – världsrekordhållaren och Europas bästa fyraåring – har tävlat klart för i år.
Mosaique Face avslutade året med en imponerande dubbel: Svenskt Travderby och Europaderbyt. I det senare loppet noterade hästen ett nytt världsrekord för fyraåringar över medeldistansen: 1.10,8.
– Man ska inte gapa efter för mycket. Hästen har tävlat klart för i år och det blir inga fler starter förrän i mitten av mars, början av april. En välförtjänt paus, för han har haft en jävligt tuff säsong, säger Lutfi Kolgjini.
Vintervila alltså för en häst som enligt tränaren känns bättre än någonsin.
– Jag har varit tuff med honom den här säsongen för att utveckla honom och det har gett resultat. Det känns grymt skönt att låta vintervila hästen nu när han är på topp. Nästa år kommer jag inte alls att vara så tuff på honom – även om jag så klart hoppas på lopp som Jubileumspokalen och så vidare.
Du har fem hästar med dig till Solvalla på onsdagen varav fyra startar inom V86. Bästa chansen?
4 Viking America (V86-1) möter väldigt bra hästar men han är bra själv också. Han fick ett åt helsicke för tufft lopp senast i Hamburg, där han låg i tredje-fjärdespår hela vägen. Så glöm den starten. Han kommer att göra en riktig topprestation på Solvalla.
I V86-3, semifinal för fyraåriga hingstar och valacker, startar 10 Maffioso Face. En häst som vilat lite på grund av dåliga blodvärden.
– Han gick jättebra bra i comebacken senast så honom är jag mycket nöjd med. Men man vinner inte från bakspår i sådana här lopp på Solvalla. Inget för V86-spelarna.
3 Dollar Boko (V86-7) ska försöka kvala in till Breeders-finalerna för treåriga hingstar och valacker. Chansen?
– Det kan vara en luring faktiskt, för den här är också bra i grunden. Dollar gick mycket bra i skymundan senast på en alldeles för kort distans. Han behövde det loppet i kroppen och kommer att vara förbättrad.
Slutligen 8 Nochebuena Face (V86-8) i en semi för treåriga hingstar och valacker?
– Nej, det blev spår åtta där. Ett riktigt dåligt läge och det är nog inget för spelarna även om han känns fin för dagen.

Fotnot: Samtliga tolv lopp på Solvalla är semifinaler i Breeders’ Crown. Det körs tre lopp i varje kategori (tre- och fyraåringar och både ”killar och tjejer”) där de fyra främst placerade hästarna går vidare till finalerna på Sundbyholmstravet söndagen 3 november. Förstapris i var och en av finalerna är 850 000 kronor.

Mikael Wikner