Panne de Moteur var INTE dopad

232

Travhästen Panne de Moteur var inte dopad i Elitloppet.
Ansvarsnämden friar tränaren Stefan Hultman och Svensk Travsport kommer att ändra karensreglerna för trimetoprim.

image-5
Det är en mycket lättad Stefan Hultman vi får på tråden på tisdagskvällen. Solvallatränaren har känt till att han skulle bli friad i ett par veckor, men på tisdagen blev det officiellt.
– Jag är tacksam att ST gjorde en ordentlig utredning. Det känns tungt att vara anklagad när man vet att man inte gjort något fel. Jag vet exakt när och hur vi gett hästen medicinen och att det var med marginal inom karenstiden. Vi för journaler på allt, säger Stefan Hultman.

Påverkar inte prestationsförmågan
ST:s utredning har visat att den aktuella mängden trimetoprim (1 nanogram per ml plasma) inte kan påverka prestationsförmåga eller temperament. Att den aktuella rapporteringsnivån i plasma med stor sannolikhet kommer att ändras vilket innebär att det uppmätta resultatet inte skulle klassas som ett positivt dopningsprov och till Svensk Travsports yrkande anser ansvarsnämnden att det är oskäligt att utdöma påföljd.

Utredning från 1999
En utredning av Carina Ingvast-Larsson, leg. veterinär, universitetslektor och docent i klinisk famakologi, från 1999 utvisade att rekommenderad dos kan ge koncentrationer på cirka 0,5 ng/ml urin 96 timmar efter sista dosering. Det finns för närvarande inte några rapporteringsnivåer när det gäller plasmakoncentration.
Ändå var det ett blodprov, och inte ett urinprov, som togs på Panne de Moteur som låg till grund för utredningen mot Stefan Hultman.
Carina Ingvast-Larssons studie visade även på stora variationer mellan individer. Ansvarsnämnden gör bedömningen att den rapporteringsnivå som föreslås i framtiden för plasma med god marginal kommer att ligga över det värde som uppmättes i blodprovet på Panne de Moteur.
Trimetoprim är ett antibakteriellt medel och finns i de för bland annat häst avsedda veterinärmedicinska läkemedlen Hippotrim, Tribrissen, Trimediazin och Bimotrim. Karenstiden för dessa produkter är i dag 96 timmar.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Ludde sparar Godbiten
Nästa artikelOlycka skuggade Solvallakvällen