Inför V86 12 mars 2014: O.P. har en stark avslutning

420

image-1

Döpt efter en välkänd snaps och känd för starka avslut.
Markus B Svedberg jagar fjärde raka i V86 på onsdag med femårige valacken O.P.Q.C.
– Han är stark och bra på att hålla farten, så med lite tempo kan han sköta sig själv i spåren sista 700 meterna, säger den 22-årige Eskilstunatränaren.
Att hästar även är ”kusar” har uppfödaren Roland Johansson tagit fasta på med suffixet Q.C. Mamman till en av onsdagens mest intressanta hästar är Grappa Q.C. och avkommorna har fått namn som Nubbe, Mumma och Löjtens.
2009 års O.P.Q.C. har alltid visat bra styrka för Markus B Svedberg. Men travet har inte alltid flutit. Huvudet har velat en sak och benen en annan.
– Han har gjort några riktigt bra lopp trots det här. I derbykvalet i höstas var han exempelvis chanslös och hade jätteproblem med aktionen. Han höll på att hoppa hela loppet men gick ändå 1.14,5 över 2 640 meter, så han har visat att han är stark, säger Markus B Svedberg.
Valacken ståtar med tre raka segrar och på onsdag åker Svedberg upp till Sundsvall med hästen för en start i V86-7, som även är ett försök i rikstotons klass II.

Rykande avslut
Rytmen har fungerat bra på slutet för snapshästen och tre starter i år har slutat med lika många segrar. Näst senast satt valacken en bit bak och kämpade ner ledarhästen över upploppet efter ett rykande avslut.
– Jag har fått till aktionen bättre och nu är det mera kontroll. Han får dock gå med skor och lite tung ännu i några starter, han har kapacitet att hävda sig ändå i den här klassen. Vi flyttade till en ny gård utanför Strängnäs i september och de fina banorna där har hjälpt till att hålla honom fräsch, plus att han fått träna mer i backe.

Hinner du med att känna på honom i jobb innan onsdagen?
– Han var ute i söndags och kändes bra. Formen är i alla fall inte på väg neråt, snarare uppåt och jag tycker inte att det är den blodigaste klassen på loppet.

Bekymrad över bakspåret?
– Det är inte så dåligt tycker jag, han kan inte öppna och tappar alltid från start i alla fall. Så bakspår behöver inte vara fel. Spår nio hade varit det bästa, men tio är inte så farligt.

Det verkar handla om en personlighet.
– Jag har 20 hästar på träningslistan och han är en av flera jag hoppas lite extra på i år. Men han är kanske den trevligaste hästen och står mig jävligt nära. Han har alltid varit positiv till arbetet och alltid visat att han kan springa, även om huvudet vill mer än kroppen ibland. Jag hoppas att han i år ska få ”tjäna ikapp” pengarna han gått miste om tidigare på grund av sina problem.

Så då ”beställer du” tredje, fjärde utvändigt och bra tempo på Bergsåker?
– Ja, vi får hoppas på lite ryggar och tempo. Sedan kan han sköta sig själv sista 700 och behöver ingen hjälp. Han har en lång speed och är bra på att hålla maxfart ända in i mål.

Fotnot: Onsdag Xpress med V86 är åtta lopp på en och en halv timme. Första start 19.05. Solvalla kör den här gången tillsammans med Bergsåker, banorna kör varannan V86-avdelning.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDags för Summer Meeting 2014 att dra igång
Nästa artikelFem tippar V75 Åby 15 mars 2014