Inför V86 (Multijackpot): Stefans nya löfte från USA – ”En fantastiskt fin häst”

116

inför v86® (multijackpot) stefans nya löfte från usa – en fantastiskt fin häst

Hon började tävla på Meadowlands i somras och hade bara varit i tre veckor hos Stefan P Pettersson när hon gjorde debut på svensk mark.
Det slutade med en övertygande seger för Kitty Hawk – och nu startar det tvååriga löftet på nytt när hon går ut som favorit i Breeders Crown den här Multijackpoten på V86®.
– Det är en väldigt fin märr och det var fantastiskt att hon kunde vinna direkt efter att ha bytt världsdel bara tre veckor innan, säger Stefan P Pettersson.

På onsdag smäller det på V86® som är kryddad med en Multijackpot. I skrivande stund är det 24 miljoner kronor i sjurättspotten men den siffran kan späs på ytterligare om det blir jackpot på de två V86-omgångarna under måndag och tisdag som återstår innan dess.
Det är Åby och Solvalla som delar på miljonspelet och ett av huvudnumren rent sportsligt är Breeders Crown för tvååringar. Det körs på Solvalla som den andra avdelningen och favoriten heter Kitty Hawk, ett tvåårigt sto som numera tränas av Stefan P Pettersson och ska köras av Torbjörn Jansson. Hästen inledde sin karriär i somras i USA med tre starter på The Meadowlands. Hon tränades där av Marcus Melander och efter en tredjeplats den 5 augusti på 1.12,8 över 1609 meter, flögs hon över till Sverige. Ny tränare blev Stefan P Pettersson och Kitty Hawk hade bara varit i Mantorptränarens regi i tre veckor när hon gjorde debut på svensk mark. Det blev en övertygande seger från ledningen i Breeders Crown på Åby tillsammans med Kevin Oscarsson på tiden 1.14,3/1640a.
– 2 Kitty Hawk (V86-2) kom till mig tre veckor innan hon startade och hade gjort några vettiga prestationer i USA men räckte inte mot de allra bästa. Ägarna valde därför att prova att henne här eftersom hon är svenskfödd, säger Stefan P Pettersson.
– Det är en väldigt fin märr som är otroligt snygg och långbent för att vara en amerikansk tvååring. Hon är jäkligt cool, har en fin gång och känns stark och färdig i aktionen. Helt enkelt en jättefin häst.

”Hade bytt världsdel, stall, hage och träning”

Vad säger du om insatsen i debuten för dig?
– Hon öppnade bra, Kevin körde lite på safety de första 50 metrarna, men sedan övertog hon ledningen och fick lite småtryck på bortre långsidan. Hon kanske blev en aning bekväm sista biten men samtidigt gick det oerhört fort sista 500 metrarna och Daniel Wäjerstens fina häst kom snabbt till slut. Men vår häst svarade och vann enkelt, säger Stefan.
– Man måste säga att det är fantastiskt bra gjort av en tvååring som byter både världsdel, stall, hage och träning att tre veckor sedan gå ut och leverera så här direkt. Det kräver en mycket självsäker och stabil häst, precis som hon är. Hon hade bara gått lite småjobb innan och vi hade varit nere på banan en gång och kört men inga tider att tala om.
Hur har Kitty Hawk tagit det loppet och sett ut i träningen efteråt?
– Det är ju bara två veckor sedan hon startade och vi har fortsatt att träna lite lugnt och vara försiktig med henne. Vi har en tyngre rakbana och backe som hon inte är van vid och hon har fått träna ihop med våra andra tvååringar. Det handlar mest om att underhålla henne och försöka hålla henne mjuk och fräsch. Hon äter och mår bra och har inte gått ner sig i alla fall.

”Medeldistans för första gången – lite svårbedömt”

Vad säger du om uppgiften på Solvalla med spår två bakom startbilen?
– Hon blir säkert favorit och det ska hon kanske vara men det man ska ha med sig är att hon trots allt bara är två år och att hon nu ska tävla över medeldistans för första gången. Tidigare har hon bara tävlat i ett varv över 1600 meter och nu är det två varv. Det är svårbedömt även för oss.
– Men jag har verkligen ingenting att klaga på och är så nöjd med henne som jag kan vara. Hon känns som sagt jättefin och jag hoppas att det räcker igen. Det känns som en fantastiskt fin häst och vi gör inga ändringar. Skor runt om, helstängt huvudlag med hål i och vanlig vagn igen, säger Stefan P Pettersson.

Föregående artikelFem tippar V75 till Åby lördag 8 oktober 2022
Nästa artikel5 trav-bettingtips för nybörjaren

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.