Inför V86 – Nu är det dags att lämna ön

63

Inför V86 - Nu är det dags att lämna ön

Han har inte startat en häst på fastlandet på nästan fem år.
Men nu är det dags att lämna ön.
På onsdagsmorgonen lastar Visbytränaren Roger Hassborg sin talang Echo Gamble på färjan för att åka till Stockholm och Solvalla.
– En V86-seger skulle vara det största jag har varit med om som travtränare, säger Gotlänningen.

Roger Hassborg har inte haft häst till start på Solvalla sedan januari 2014. De senaste åren har han enkom tävlat hemma på Visbytravet. Men nu har han en talang i stallet som får honom att spänna bågen och åka till huvudstadsbanan.
– Ska man åka dit måste man ha något mellan skalmarna och senast kändes han helt gudomlig hela vägen, säger Roger Hassborg om femårige Echo Gamble, som var ostartad när han kom till Gotland i vintras – efter en något udda hästaffär.
– Det är en lite rolig historia faktiskt. Tjejen som äger honom (Johanna Nordenankar) har islänningar och hon bytte till sig honom mot en islandshäst. Hon och hennes pappa, som gick bort för några år sedan, hade häst hos mig för många år sedan och nu ville hon ha en travare att hålla på med själv. Men hon har inte riktigt haft tid så hästen har varit hos mig.

Vilket var ditt första intryck av hästen?

– Det roliga var att han var efter Maharajah men man undrade ju varför han inte hade startat. Vilka problem han har haft har jag fortfarande inte 100 procentig koll på men vad jag förstår har det varit en massa småstrul hela tiden. Han har blivit sparkad och lite sådana saker. Jag började hur som helst köra honom som vanligt och jag sa till Johanna att antingen blir han riktigt bra eller så är det en riktig skithäst. Jag fick den feelingen direkt, att det är antingen eller och inte något mittemellan. Men han imponerade inte i träningen någon gång innan sommaren och kvalet. Han maskerade sin talang ganska väl.

Solvallas trähäst läskig
Tre segrar på fem starter har det blivit så här långt för Echo Gamble och därmed torde det stå klart att han i alla fall inte är någon ”skithäst”.
– Segrarna är i och för sig tagna i billiga gäng men i första starten galopperade han från start och vann ändå via 1.14,5 sista varvet. När Claes (Sjöström) vann med honom hade han krafter kvar och det hade han när jag vann med honom senast också.
– Han var sämre den gången han var trea och så galopperade han bort sig näst senast. Men då var det annat strul som spelade in. Först var det en olycka på banan när han skulle värma så han fick stå på stallgången länge och sedan blev det strömavbrott och väldigt långt mellan loppen. Jag har märkt de gånger han har gått bra att han måste få värma ganska rejält. Strular det med det kan han bli nervös.

Kan båtresa, ny bana och så vidare vara ett bekymmer med tanke på nervositeten?
– Resan tror jag inte är något problem. När han står i transporten och i boxen är det lugnt. Ny bana kan nog göra honom lite ängslig däremot. Jag tror inte att det är något större problem men första gången han gick provlopp var det bakluckeloppis på banan och det tyckte han var läskigt. Så den stora trähästen på Solvalla kan nog vara farlig den också. Men han är egentligen väldigt travsäker så jag tror inte att han slår på någon galopp eller så för att han blir stressad.

Kändes oslagbar utan skor

Hur kan du mer beskriva honom? 
– När man tränar honom är han en riktig lågpulsare. Han ligger alltid bra i puls och går ner i vilopuls nästan med en gång efteråt. Han är väldigt stark och ganska kvick i benen till slut. Någon raket från start är han inte än men jag tror att han kommer kunna öppna rejält framöver. Han gick bra från spår tio när jag kunde köra lite mellan hästar senast men styrkan är hans främsta egenskap.

Hur höga tankar har du om honom?
– Det är svårt att svara på men nu senast när jag körde själv, eftersom han inte hade fungerat så bra gången innan, ryckte jag skorna för att se hur det fungerade. Känslan var att det skulle bli bra och det blev r-i-k-t-i-g-t bra. Han kändes oslagbar redan efter ett par hundra meter och sedan satt jag bara och åkte.
– Sedan måste han lära sig att bete sig för han är småstrulig, halvdum i munnen och kan som sagt vara fånig och rädd för saker.

Han har spår tre och det är första gången han startar i det främre ledet bakom startbilen. Hur tror du att han gillar det?
– Han har varit ute i en vanlig bilprovstart och fick då se vingen i ett varv. Han var fånig och blängde på vingen när han skulle upp till den. Men han brukar uppträda bättre i sällskap och nu på onsdag hinner han bekanta sig med vingen minst en gång till före loppet. Jag tror inte att han galopperar men jag vill se honom slappna av så att det går att köra från start.

Hur bedömer du segerchansen?
– Han möter betydligt tuffare hästar än tidigare men det finns ingen i loppet som jag tycker är bättre än honom om man tittar tidsmässigt och på vad de har presterat. Han står bra inne i loppet, utgångsläget är bra och meningen är att han ska gå barfota igen. Mycket ska stämma men det klart att jag tror på honom.

Hur stort skulle det vara att ta en V86-seger?
– Det skulle vara det största jag har varit med om som travtränare. Jag har själv varit trea i V75 men en V86-vinst skulle smälla högre.
Det är jackpot på V86-spelet och en ensam vinnare med alla rätt kan ta hem tolv miljoner kronor. Kanske är en lite ängslig men kapabel häst från Gotland nyckeln till jackpotmiljonerna?

Föregående artikelFem tippar V75 till Eskilstuna 10 november 2018
Nästa artikelStörsta potten någonsin på V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.