Inför V86: Nurmos kritisk – och bjuder på två vinnare

189

krit

Solvalla har haft stängt på onsdagarna och inte kört V86 på två månader. Det är något som stortränaren Timo Nurmos är mycket kritisk till. Nu är V86 tillbaka igen och omgången kryddas av en jackpot. – På förhand har vi två bra chanser. Bolt Boko tror jag kan springa en 1.14-tid felfri, säger Timo Nurmos.

De senaste åren har V86 flyttats ut i landet på turné men i år har uppehållet på Solvalla varit längre än tidigare. Senast som Solvalla körde en V86-omgång var den 23 maj. Visserligen har banan tävlat sporadiskt med några eftermiddagstrav, men många av Solvallas tränare har varit upprörda över antalet färre tävlingstillfällen och lägre prispengar. En av dem är Timo Nurmos, en av Solvallas främsta tränare med 140 hästar i träning. – Det är mycket konstigt att man har haft stängt på onsdagarna. Man har stängt vår arbetsplats för vi aktiva har inget sommarlov. Det är inte rättvist. Det finns så mycket hästar i Stockholmsområdet och många hästägare som har satsat hårt och köpt dyra hästar. Nu måste de åka bort till andra banor för att tävla och det blir ökade kostnader för alla. Det är mycket turister i stan och varför ska man stänga när det är som mest folk i Stockholm, säger Timo Nurmos.

”Spelet minskar när inte Solvalla kör på onsdagar” Nurmos fortsätter: – Men det som är mest anmärkningsvärt är att spelet minskar när man inte kör på Solvalla. Det har alltid varit högre omsättning på alla spelformer när V86 har körts på Solvalla om onsdagarna. Kör man på en annan bana blir omsättningen genast lägre. ATG har ju haft problem i år med minskad omsättning och då fattar jag inte varför man tar bort något som genererar mer spel. – Travets ledning måste lyssna på oss aktiva. Alla gnäller om det här och vill ha en förändring. Det är inte nio av tio, utan tio av tio som tycker att det är fel. Och alla aktiva kan inte ha fel. Visst, det är inte fel att travet körs överallt i landet, men det är väldigt synd att det har stått stilla på Solvalla så här länge. Man måste försöka hitta något annat system som fungerar bättre. Att kanske köra på söndagar istället om man nu vill flytta ut V86 till landsortsbanorna på sommaren.

”Stäng inte vår arbetsplats” Enligt Timo Nurmos tycker många tränare och hästägare ute i landet att det är stort att komma till Solvalla och starta. – Nästan alla hästägare tycker att det är stort att ha hästar i träning på Solvalla och att få se dem tävla på nationalarenan. Får man då en häst som vinner på Solvalla är det väldigt stort, menar han.

De är bästa V86-chanserna När nu Solvalla öppnar upp igen på onsdagen så gör man det med en jackpot på V86. Timo Nurmos har flera intressanta hästar till start och tycker framförallt att han har två riktigt bra chanser. – Bolt Boko (V86-4) och Xman Kemp (V86-6) har bra chans att vinna båda två. Det är stallets två bästa chanser, säger Nurmos.

”Har talang och hög kapacitet” – Bolt Boko (V86-4) är en jättefin häst som vann på 1.15,3 i andra starten. Han har vunnit med krafter kvar båda gångerna och det finns mycket utveckling i honom. Det är en stor och rejäl häst som hade en del småskavanker i fjol vilket har försenat honom. Han har talang och hög kapacitet. Fjärdespåret är aldrig roligt för en stor och orutinerad häst. Men han har inte visat någon osäkerhet i träningen och är lugn och förnuftig. Jag tror att han springer en 1.14-tid över kort distans. Han går fortsatt med skor runt om, säger Nurmos.

Mot finska derbyt – Xman Kemp (V86-6) är en stark och rejäl häst som vi siktar mot finska derbyt med. Han har visat mycket fin form på slutet och gick bra som tvåa efter galopp senast. Hästen är lite osäker i starten då han ska accelerera. Klarar han bara starten så brukar han inte galoppera under loppet. Trampar han iväg har han mycket bra chans att vinna. Han går barfota runt om igen.

”Har visat att hon tillhör årgångstoppen”

Du har ytterligare fyra hästar till start inom V86. Chanserna där? – U.bergs Tricksie (V86-2) hamnade långt bak senast men gick godkänt till slut och var inte långt ifrån tredjeplatsen. Hon går jämnt och bra men behöver lite tur för att räcka och behöver snällt lopp. Barfota runt om. – Aponia Boko (V86-2) är mycket fint i ordning och hon vann enkelt ifrån dödens senast. Tillägg nu är alltid mycket svårare och dessutom bakspår på tillägg. Men hästen känns bra i alla fall och går barfota runt om. – Quemadas (V86-5) var jättebra i E3-finalen senast. Hon fick en sen lucka och gick bra in i mål. Hästen har utvecklats mycket och går framåt hela tiden. Det är en jättefin märr som har visat att hon tillhör årgångstoppen. Nu är det bakspår mot bra hästar och jag tror det blir svårt att vinna. Jag vill helst att hon får ett snällt lopp inför E3-försöken. Barfota runt om. – Ayar Boko (V86-6) har alltid tränat bra men inte visat så mycket i loppen tidigare. Nu tycker jag att hästen har utvecklats bra och gått bra även i loppen på slutet. Han har inte vunnit men jag tror att han kan vinna när som helst. Men normalt är Xman Kemp en bättre chans. Barfota fram som senast.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Missvisande rad för Beanie M.M.
Nästa artikelV86 Solvalla 25 Juli 2012