Inför V75: Missvisande rad för Beanie M.M.

206

missbeanie

Påkörd. Sjuk. Fastlåst. Det finns förklaringar till Beanie M.M:s tre plumpar i protokollet. – Resultatraden är missvisande. Hästen känns fantastiskt fin och jag har bra feeling inför lördagen, säger tränaren Morten Waage.

Sommartravet drar vidare norrut på sin turné. Nästa anhalt är Bollnästravet som är värd för veckans V75-omgång. I gulddivisionen lär Beanie M.M. bli en av de mer betrodda. Den nioårige elithästen, med drygt 9,7 miljoner kronor intjänat, dras med en dålig resultatrad. Han har varit oplacerad tre gånger i rad vilket ser allt annat än vackert ut. Men bakom ”äggen” döljer sig förklaringar till insatserna. – Vi travtränare är duktiga på att hitta bortförklaringar, säger Morten Waage med ett skratt. Men tillägger snabbt. – Fast i Beanie M.M:s fall kan man lugnt säga att resultatraden är missvisande. Till att börja med blev han påkörd och störd till galopp i elitloppsförsöket. Normalt sett så går det inte att köra galopp med honom men nu sparkade han i vagnen och klarade inte det.
”Glad att han satt fast” – Gången efter var han sjuk i Östersund och hade dåliga blodvärden. Han var även lite ofräsch och i kombination med ett tufft lopp så gick det bara inte. – Senast satt han invändigt och blev fast med krafter kvar. Det var jag jätteglad för eftersom den här hästen nästan alltid har gått sig trött varje gång i loppen. Jag tycker bara att det var nyttigt att han kunde få sitta fast för en gångs skull men Ulf Ohlsson grämde sig lite efteråt över att han inte körde i andraspår. Då hade hästen varit längre fram.

”Är som en treåring i humöret”

Hur känns Beanie M.M. efteråt i träningen? – Han känns alltid lika fin. Han är levnadsglad och pigg och gillar att träna. Jag kan inte träna honom hårdare än jag gör men hästen känns fantastiskt fin. Alla värden är också perfekta nu och jag är helnöjd med hästen. Trots att han är nio år så är han som en treåring i humöret. – Det enda som har gjort mig lite brydd de senaste åren är att han har fallit ur lite i form på vårkanten. Han gick ju ingenting i Oslo Grand Prix och likadant var det vid samma tid i fjol. Men sedan framåt sensommaren så hittade han formen igen. Han vann ju exempelvis både Årjängs Stora Sprinterlopp och det här gulddivisionsloppet i Bollnäs i fjol, säger Morten Waage.

”Motståndet är enklare och spåret perfekt”

På lördag har Beanie M.M. lottats till ett perfekt läge med spår tre bakom startbilen. Tränare Waage är optimistisk till att kunna försvara titeln i Bollnäsloppet med 200 000 kronor i förstapris. – Ska man vara helt ärlig så är motståndet lite enklare än vad han brukar möta. Han är ganska snabb ut och spåret är perfekt. Det känns som att han kommer förbi de som är invändigt och även om det finns ett par grymt startsnabba konkurrenter på utsidan så tror jag att de får svårt att ta en längd på honom. Jag skulle uppskatta hästens startsnabbhet till en sjua eller åtta på en tiogradig skala. – Jag är förhoppningsfull och tror på lite vinstchans. Det blir optimal balans barfota fram och skor med lite grepp bak. Han behöver nämligen lite fäste bak.

Mugger M.M. var sjuk senast

Du har även Mugger M.M. till start i den sjätte avdelningen som har fått innerspår bakom bilen. Chanserna där? – Mugger M.M. (V75-6) var sjuk senast och hade för höga vita blodkroppar. Han fick ta det lugnt ett tag och vi har tagit prover efteråt och allt ser normalt ut igen. Hästen tränar mycket backe och känns som han ska göra. Till skillnad från Beanie M.M. som älskar att träna så glänser aldrig Mugger M.M. i jobben. Men jag har lärt mig att känna hur han ska kännas när han är bra. Jag har kört 1.25 på rakbanan och idag måndag fick han ett hårt backjobb. Han låg bra i puls efteråt så han ska göra ett bra lopp på lördag. Sedan får vi se hur långt det räcker.

”Kan lika gärna vinna som att bli femma”

– Han är rätt så snabb ut och vann från samma läge på Solvalla i våras då han tog ledningen ifrån bricka ett. Fast är det någon som är blixtsnabb utifrån så kanske de kan ta sig förbi honom. Taktiken är helt och hållet upp till Torbjörn att disponera. Jag tycker att hästen ska kunna dyka upp där framme. Han kan lika gärna vinna som att bli femma. Balansen blir barfota runt om som vanligt, säger Morten Waage.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Stall Melander i fokus!
Nästa artikelInför V86: Nurmos kritisk – och bjuder på två vinnare

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.