Inför V86: Nykomling med långsiktiga mål

238

mal

Framåt, hungrig och vältalig.
Marcus Savin har gjort ett namn för sig under sitt första halvår som professionell travtränare.
På onsdagen kan han spela en viktig roll när lilla Vaggeryd tar han om V86-spelet och en åttarättspott på tio miljoner kronor att spela om.
– Jag känner mer verkligen lyckligt lottad att det klaffat så bra i början.
Att Marcus Savin sätter upp höga mål för sig själv och sin verksamhet påverkar inte hans ödmjuka framtoning.
Som 31-åring stod han i vintras äntligen redo att ta det steg han siktat på så länge, att bli egen tränare.
Efter att ha kommit i kontakt med travhästar först som 18-åring och sedan arbetat hos flera av de största tränarna på västkusten tyckte han sig ha skaffat sig den kunskap som krävdes, plus det nödvändiga underlaget av hästägare.
Det började strax före årsskiftet med nio boxar på gården i Falkenberg, annars en ganska vit fläck på travkartan.
– Ja, det är nog bara jag och familjen Henriksson som jag hyr in mig hos som har travhästar här i trakterna. Annars är den enda travkopplingen att Lennart Forsgren bor i Falkenberg, säger Marcus Savin.
Knappt fem mil är avståndet till Halmstadtravet, en av landets mest pulserande travmetropoler och bas för flera av landets mest framgångsrika utövare.
Det är bland dessa som Savin vill slå sig in.
– Jag tänker inte i pengar eller antal segrar utan har mer individuella mål för hästarna. Det konkreta är att de ska hålla formen och vara jämna under långa perioder och sedan att jag gradvis kan öka verksamheten. Men ett lite långsiktigare mål är att få känna på att vara topp-tre på Halmstadtravet om fem år.

Viktigt nyförvärv
Den som räknar framgång i segrar kan däremot konstatera att Savin under sitt första halvår fått besöka vinnarcirkeln eter mer än var femte start. Stallet fick dessutom en oväntad rivstart i vintras då Admiral Sea besegrade superstjärnor som Quarcio du Chene, Noras Bean och Nahar i V75-Mästarna. En omskriven triumf som var värd 220 000 kronor.
– Det var fantastiskt, man sitter med ett fånigt leende bara man tänker på det. Men jag kan inte säga att det gav någon större respons från hästägare och det var inget jag förväntade mig heller. Jag tror fortfarande att det inte är enstaka vinster som gör att man får in nya hästar utan jämna och goda resultat under lång tid.
Nu har antalet boxar fördubblats till 18 och i dagarna gjorde Savin klart med sin första fasta anställning, Marika Eriksson, en nyutexaminerad hästskötare från travgymnasiet Wången.
– Det är ett viktigt nyförvärv. Tidigare har jag hyrt in hjälp allteftersom jag fått in mer hästar. Jag tycker att det är väldigt viktigt att få rätt personer eftersom jag ser hela verksamheten som ett team där huvudmålet är sammanhållningen, att alla få känna sig delaktiga.
Ytterligare en anledning till att hjälp behövs är att Savin själv drabbats av ryggproblem och därför lagt löpkörningen på is.
– Det är en form av diskbråck som gör att jag tappar känseln på höger sida när jag sitter i sulkyn. Man drar sig från att operera och säger att det är bättre att träna bort så jag går hos en sjukgymnast ett par gånger i veckan. Att sitta i träningsvagn där man inte behöver ha fötterna högt upp går bra så jag kör fortfarande hästarna hela förmiddagarna. Det är bara löpkörning och skoning som jag måste avstå.

Rycker skorna direkt
Förstekusk har istället blivit Kenneth Haugstad som sitter bakom stallets båda deltagare under onsdagens V86-omgång i Vaggeryd.
För den lilla banan i Småland är detta en av årets absoluta höjdpunkter och intresset blir naturligtvis inte mindre av att det lockas med jackpot och tio miljoner kronor i åttarättspotten.
För Savin är det också något av en favoritplats.
Åtminstone om man ska se till statistik.
Av stallets fem starter i Vaggeryd har ingen häst varit sämre än trea.
– Jaså, är det så bra? Då får vi se till att hålla det, jag tror absolut inte att det är omöjligt.
Första häst ut är nyförvärvet 3 Mr Jef Fior (V86-2) som kom till Falkenberg från Kari Lähdekorpis numera avvecklade stall för tre månader sedan. En sexåring som bara gjort 29 starter och  vunnit tio av dem.
– Jag jobbade en hel del med hästen under min tid hos Kari och blev väldigt förtjust i honom. Därför köpte jag honom ihop med en kompis. Han har mycket att bevisa om han ska bli den häst jag tror att det är, för jag tycker att han har både klass och kunnande. Han ser i alla fall jättefin ut i träningen och jag kommer att testa honom barfota för första gången nu, det borde passa perfekt.
Det låter onekligen som intressant spelinformation.
– Visst är han intressant, men det primära målet i comebacken är att hästen ska få ett lopp i ryggar och få visa att han fungerar fullt ut. Han har haft mycket problem med fräschören tidigare och även om han tränat på bra i djupsanden så är det inte säkert att det stämmer lika bra i lopp. Om jag säger såhär; den här gången skulle jag vara mer nöjd om hästen sitter fast i mål som femma och ser lysande ut än om han vinner och travar dåligt.
Ännu större är förhoppningarna kring 5 Ekets Gentleman i V86-4 som galopperade i Tingsryd så sent som i onsdags.
– Jag var optimist inför den starten, men tyvärr var det inte hans dag. Vi var med i en bilprovstart innan tävlingarna som peppade upp honom och sedan blev starten försenad vilket gjorde honom lite överladdad. Nu ska vi se till att hålla honom lugnare, då är det en häst som duger bra i klassen. Han är stark och oöm för positioner. Vi testade rycktussar för första gången senast och förhoppningsvis får vi en chans att använda dessa nu istället. I mina ögon är han en starkare segerkandidat, säger Marcus Savin.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.