Inför V75: Mr Kalmars hårding mot fjärde raka

205

harding

På de första 19 loppen blev det bara en seger.
Nu har vinden vänt för Alfas da Vinci.
När han på söndag går ut i V75-2 hemma i Kalmar jagar han sin fjärde raka seger.
– Jag tycker att han ska ha en bra chans, säger Tommy ”Mr Kalmar” Zackrisson.

Midsommarhelgen står för dörren och då svenska folket kan behöva gott om tid för återhämtning efter sillen, grodhoppen och kanske framför allt starkvarorna, flyttas V75 traditionsenligt till söndag.
Som traditionen också kräver är det Kalmartravet som står värd för tävlingarna, som i år kryddas med jackpot och 47 miljoner kronor i sjurättspotten.
Tommy Zackrisson kan, som vanligt när det tävlas på hans hemmabana, komma att spela en huvudroll. Efter att flyttlasset gick från Östersund 1970 har han varit södra Sverige trogen och genom åren har han blivit champion på hemmabanan hela 20 gånger. Nu, vid 63 års ålder, kör han inte lopp i samma uträckning men han är still going strong och några planer på att runda av tävlingskarriären finns inte.
– Jag tycker fortfarande att det här är lika roligt och så länge jag mår bra har jag inga tankar på att sluta. Men grabben (Anders) kanske tar över någon gång. Vi får se hur det blir, säger han.
Roligaste travminnen under den framgångsrika karriären på landets travbanor kommer från derbyhelgen på Jägersro 1994. Då fick Zackrisson ikläda sig den gula kavajen efter att han kört sin jättestjärna Zenit F. till seger i Svenskt Travderby.
– Han hade vunnit treåringsloppet året innan också och fick dubbla förstapriset, så det var inte bara kavajen att glädjas åt, minns Zackrisson.

”Snabbare och snabbare”
I dagläget är det fokus på unghästar i stall Zackrisson. Totalt finns 27 hästar på träningslistan och av dem är 18 stycken tre år eller yngre. Alfas da Vinci har hunnit bli fyra år och han har behövt lite tid på sig. Han vann förvisso sin femte start som treåring men det var också hans enda förstaplats i karriärens 19 inledande starter. Men så hände något och nu ståtar han med tre raka ettor i programraden.
– Mycket kom när vi kunde börja köra honom barfota. Tidigare sprang han och skuttade och det är snabbheten som har saknats, men efter att vi kastrerade honom i fjol och sedan började köra barfota har han blivit snabbare och snabbare hela tiden. Och jag hoppas verkligen inte att det är stopp på utvecklingen nu. De här hästarna som inte rusar iväg bakom startbilen brukar hålla länge och han blir förmodligen en bra ”långtradare” när han blir äldre.

Kör vad som går
Alfas da Vinci har redan nu kvalitéer som räcker en bra bit. Näst senast imponerade han när han trots en stor del av loppet i tredjespår och utvändigt om ledaren klädde av motståndet. Senast fick han en bra start från tillägg och efter att ha övertagit ledningen på den första bortre långsidan gick han ifrån till överlägsen seger.
– Han kom iväg bättre än vanligt men jag fick också känslan av att de satt och väntade på honom där framme. Det loppet sa inte så mycket, det var betydligt tuffare gången innan, men han kändes jättefin och jag hade absolut ingenting att anmärka på, säger Zackrisson.
På söndag startar Alfa da Vinci från spår sex i startvolten. Han är ingen blixt från start men därifrån borde han kunna komma iväg bra och då styrkan är han främsta vapen passa långt distans utmärkt. Av allt att döma ligger fjärde raka segern inom räckhåll.
– Jag kommer att köra så fort det går från början så får vi se var vi hamnar. Det brukar vara offensiva upplägg som gäller med honom och det kan det bli igen. Jag tycker att han ska ha bra chans.
Det kan alltså vara klokt att ha Alfas da Vinci och Mr Kalmar i åtanke när midsommarfirandet börjar ebba ut och V75-systemet ska komponeras. Kanske kan de bidra till en semesterkassa modell större…

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.