Inför V86: Osynat kort

205

osynatkort

I förra veckan vann hans Quid Pro Quo Italiens största treåringslopp.
Nu har siktet riktats om mot Sveriges största tvååringslopp.
Svante Båths obesegrade talang Västerbo Loveboat jagar fjärde raka segern i onsdagens uttagning till Svensk Uppfödningslöpning.
– Han bara gör allt rätt hela tiden och jag vet inte var botten är i honom, säger Bergsåkerstränaren.
På träningsanläggningen i Kovland strax utanför Sundsvall har det tränats fram åtskilliga topptravare genom åren. Svante Båth har mängder med storloppstitlar på meritlistan och framförallt är det i årgångsloppen som han skördad väldiga framgångar. Bland annat finns Svenskt Travkriterium, Breeders´ Crown, E3 och Svensk Uppfödningslöpning med på hans digra meritförteckning där det sedan i torsdags finns ytterligare ett anrikt årgångslopp. Det Italienska treåringsloppet Gran Premio Orsi Mangelli har körts sedan 1944 och i år var det Båths Quid Pro Quo som drog det längsta strået och tog hem segerchecken på cirka 670 000 kronor.
– Jag räknar det som en av mina allra största segrar. Det är målfoto om förstaplatsen mellan den och segern i kriteriet med Malabar Circle Ås. Jag vet att prissumman i Orsi Mangelli är devalverad men för mig är det ett så stort och anrikt lopp att jag håller det väldigt högt.
Sett till prispengar och inställning räknar Svante Båth 13-faldige miljonären Malabar Circle Ås som sin bästa häst hittills. Sett till talang rankar han Staro Showbiz etta.
– Men Quid Pro Quo börjar bli en av dem. Han har en mentalitet som är helt sagolik.

”Har vunnit busenkelt”
Quid Pro Quos ett år yngre stallkamrat Västerbo Loveboat (V86-2) kan också komma att bli en häst för historieböckerna. Efter blott tre starter är det för tidigt att dra några säkra slutsatser men eftersom hästen vunnit lätt varje gång kunde karriären i alla fall inte ha börjat bättre.
– Han har överraskat på mig i varje start. Visst tyckte jag mig ha ordning på grejerna när jag började starta honom men han hade liksom inte den där stjärnstatusen utan var mer en lufs. I loppen lufsar han på och bara ökar och ökar och ökar. Han har vunnit busenkelt varje gång med krafter kvar och låg puls.
Hur högt håller du honom jämfört med tidigare nämnda hästar?
– Jag hoppas att vi kan fortsätta den diskussionen framöver men det känns lite tufft att jämföra honom med de grabbarna redan. Men hästen har en förmåga som naturligtvis är väldigt positiv och eftersom vi inte vet var botten finns i honom vet vi inte hur långt det kan bära.

Tufft utgångsläge
Svensk Uppfödningslöpning är landets äldsta klassiska travlopp. Det avgjordes första gången 1926 och är med 600 000 kronor till vinnaren det största loppet för de tvååriga travhästarna. Båth har lyckats vinna loppet två gånger tidigare. Luxury Ås vann 2002 och året därpå var det Even Who som tog hem segerbucklan till Sundsvall. I år kan det vara Västerbo Loveboats tur. Men för att få vara med i loppet på Jägersro 24 november måste han först ta sig vidare från onsdagens uttagningslopp där de fyra främsta i mål får en finalbiljett.
– Allting är bra med honom efter senast. Det enda jag kan gnälla lite på är att träningsförhållandena inte har varit perfekta så vi har kört honom mer inne på banan än vad vi brukar.
Han startar från spår åtta. Hur ser du på loppet?
– Det är tufft motstånd och han är bortlottad. Det är svårt att tro på seger men en finalplats ska han kunna greja. Samtidigt är han ett osynat kort så det går inte att säga vad han kan uträtta. Men Re Doc har imponerat och visat mer än min häst så här långt.
Än är bara prologen skriven i Västerbo Loveboats historia och vilken riktning den tar framöver återstår att se. Förutsättningar för en riktig framgångssaga finns i alla fall.

Johansson Ola Ola Johansson

Föregående artikelFem tippar V75 – Halmstad 10 nov
Nästa artikelBränt allt gojs