Inför V86: Salmelas spetsvinnare

96

Inför V86: Salmelas spetsvinnare

Han kan snart summera sitt bästa år i karriären.
Men först vill Petri Salmela vinna några lopp till.
– Moon Zappa måste ha riktigt fin chans från ledningen, säger landets nordligaste stortränare inför onsdagens V86-omgång.

Han flyttade till Sverige 1 oktober 1998.
Drygt 20 år senare kan Petri Salmela se tillbaka på sin mest framgångsrika säsong som travtränare, åtminstone sett till pengar.
9,4 miljoner kronor har körts in till stallet som totalt består av 83 hästar och har sitt huvudsäte i Boden.
– Vi har 31 hästar i Stockholm och resten här uppe, det är en bra fördelning, säger Salmela på väg mot ännu en flygresa söderöver där han bland annat ska se till stallets galjonsfigur Makethemark.
– Det är han som har gjort att vi fått ett rekordår. Jag är nöjd med resultatet för övriga stallet också, men räknar man totalt är det oerhört avgörande att ha en sådan topphäst. Jag har aldrig haft en häst som sprungit in så mycket som han har gjort i år, konstaterar Salmela vars stjärna dragit in 3,7 miljoner via bland annat tredjeplatsen i Elitloppet, andraplatsen i Åby Stora Pris och vinsten i St Michel Ajo.
Senaste starten gjordes i slutet av september och nu pågår uppträningen inför ännu en säsong i världseliten.
– Han fick tre veckor helt ledigt, sedan började vi köra honom igen i början av november. Det har varit lite varierande förhållanden i Stockholm så vi har fått lägga om planeringen lite vecka för vecka. Nu ska han få det lugnt över jul i samband med vaccinering, sedan börjar vi köra lite hårdare i januari igen.
I fjol årsdebuterade Makethemark i mitten av april och hann med ytterligare en start innan Elitloppet.
– Det blev några veckor försenat då eftersom han åkte på lite sjukdomar, men fungerar allt i år så är tanken att han ska vara startklar i början av mars. I så fall borde han hinna vara med i några större lopp och sedan förhoppningsvis få en ny inbjudan till Elitloppet.
Så det gav mersmak att vara med i Elitloppet?
– Ja, självklart. Speciellt som hästen fick precis så snälla lopp som jag hade hoppats på förhand. Jag kan ärligt säga att han inte alls var trött i mål efter finalen och det visade han i starterna efteråt. Det var första gången han mötte de allra bästa och givetvis hoppas jag att han ska vara ännu bättre nästa år.

Framtiden är säkrad
Trots att han anmält tio hästar till Solvalla under tisdag-onsdag tycker sig Salmela inte ha någon realistisk chans att hinna dra in den dryga halvmiljon som krävs för att kunna kalla sig 10-miljonerkronorstränare.
Däremot tycks det finnas förhoppningar om att nå dit nästa säsong.
– Jag måste säga att den tvååringskullen vi har i år är helt annorlunda och mycket bättre än kullen som är tre nu. Detsamma gäller ettåringarna där några ser ut som ”riktiga hästar” redan nu. Jag hade möte med Bodenpersonalen i veckan och sa att vår framtid är säkrad, säger Salmela med ett skratt.
Kommer du att fira det här rekordåret med personalen på något sätt?
– Ja, det kommer vi att göra. Jag har lite planer, men vill inte avslöja något ännu. Det är ett tufft liv att vara hästskötare och personalen i Stockholm och Boden träffar varandra väldigt sällan, förutom vissa tävlingsdagar är det bara när vi har V75 i Boden och på vår hästgala. Så de är verkligen värda något extra nu när det har gått så bra.

”Testa att rycka propparna”
Det kan bli anledning att fira redan på onsdag.
Salmela tycker sig i alla fall ha en riktigt bra vinstchans inom V86-spelet.
Det rör sig om segervana fyraåringen Moon Zappa i V86-4, som dragit innerspår bakom bilen och ledde runt om från samma läge på Solvalla i september, men var oplacerad i sin senaste start.
– Hon var inte alls dålig då. Jorma (Kontio) som körde tyckte till och med hästen var bättre än vid segern gången innan, men det stämde betydligt sämre med positionerna. Hon fick gå själv i spåren sista 800 samtidigt som det gick fort till slut och det blev för tufft. Positionerna avgör så mycket, konstaterar Petri Salmela om hästen som är obesegrad från ledningen efter fyra försök.
– Skulle hon lyckas nå spets så är mycket vunnet, hon har visat att hon trivs väldigt bra i den positionen. Eftersom det blev väldigt täta starter har hon bara gått lugnt efter senast, men allt har varit normalt. Jag ska testa att rycka propparna på henne imorgon (tisdag). Funkar det så får hon gå så i loppet, hon har haft fast huva i alla starter och jag tror att det kan bli fin effekt, säger Salmela som även startar två hästar i V86-2.
– Carisma Sisu är klassen bättre än Feather Sisu så är det någon som ska vinna är det hon. Tyvärr drog hon spår 8 och det blir svårt att komma till härifrån, speciellt då hästen trivs bäst då hon får sitta i den främre träffen och slipper göra grovjobb. Ska hon vinna krävs nog ledningen, rygg ledaren eller tredje inner, men det blir svårt att hitta någon sådan position. Annars är allt som det ska i träningen och hon är allround för underlag, säger Petri Salmela.

Föregående artikelFem tippar V75 till Halmstad 21 december 2019
Nästa artikelSvensk travstjärna gör avelssuccé ”Down under”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.