Inför V86: Segerstaplarens återkomst

48

Inför V86®: Segerstaplarens återkomst

Fyra segrar på fem starter och en rejält stigande utvecklingskurva.
Sen försvann Winstone Tabac från tävlingsovalerna i mer än nio månader.
På onsdag är det dags för den segervane sexåringen att göra comeback när V86® delas mellan Bergsåker och Jägersro.
– Intrycket är viktigare än placeringen på onsdag, hälsar hästens tränare och kusk Robert Skoglund.

Winstone Tabac sprang 1.20,1/2140 i tävlingsdebuten som femåring och det var nog inte många som trodde att detta skulle bli en segerstaplare efter den tävlingsdagen på Bergsåker i slutet av mars i fjol. Sedan hände något och därefter har han faktiskt inte missat pallen.
– Hästen har egentligen varit trög hela tiden, men det var inte förrän i den senaste starten i Boden som jag verkligen fick upp feelingen för att detta kan vara något extra. Innan hade han mest varit trög i loppen, men i alla fall visat att han vill vara först på mållinjen. I Boden visade han mer av sitt register när han lekte med dem och det var först då jag började sikta lite högre med honom.
– Därför var det extra tråkigt att det blev ett uppehåll därefter, men nu är vi tillbaka och den där segern på V75® – som jag tror att han hade tagit i höstas om han hade fått fortsätta starta på – får vi försöka ta i år istället. Det är en läcker häst, berättar Robert.

Skadade ett bakben
Winstone Tabac skulle starta på Dannero i slutet av augusti, men ströks därifrån och därefter har vi inte sett till honom i startlistorna.
– Han fick en skada i ett bakben – antingen i boxen eller i hagen och därefter fick han ta igen sig i någon månad. Sedan började vi sikta mot denna säsong och att årsdebuten dröjt har snarare berott på att vi haft en tråkig vår träningsmässigt än på honom. Vi har helt enkelt inte kunnat lätta av honom i balansen som vi velat och därför har vi mest kört tyngre träning.
– Han har i alla fall fått två banjobb över 2 600 meter inför comebacken. Det första efter 1.22 och det andra efter 1.18,5. Normalt ska han ha gått framåt rätt mycket formmässigt till onsdagen – precis som han gjorde mellan det första och det andra banjobbet, konstaterar Skoglund.

”Nu blir det chansartat”
Förutsättningarna i comebacken kunde ha blivit roligare. Spår åtta över kort distans var inte vad tränaren önskade sig och nu får man ta det lite som det kommer.
– Hade vi dragit något av de fem innersta spåren bakom vingen hade jag trott på större segermöjligheter, men nu blir det chansartat. Från spår åtta får han bestämma själv från start och sedan tar vi det som det kommer. Jag kommer inte att trycka av honom den första biten och i comebacken är det viktigare att han fungerar och får en bra upplevelse än vilken placering det blir. Detta är trots allt inte det viktigaste loppet i år. För mig räcker det att han fungerar bra för att jag ska vara nöjd.
– Går han bra på onsdag ställer vi in siktet mot lopp med lite högre prissumma. Detta är en häst som man måste matcha på det viset då han har en del problem med benen och inte kan starta på varje vecka. Tar man dock fyra-fem hästar i loppet tycker jag ändå att han ska streckas på sin fina kapacitet, befäster Robert.

”Riktigt bra montéhäst”
Ytterligare tre hästar åker med till Bergsåker på onsdag och det är inget snack om vem av dessa som tränaren själv tror mest på.
– Sundbo Komet (V5-2) är riktigt bra i monté och ridande Christina A Hande hyllar honom väldeliga. Jag själv rider inte honom, men när hon säger att det är en riktigt bra montéhäst så är det bara att lita på det. Detta är en herre som gör det han ska – inte mer – och Christina är inne på att det inte är många kallblod som springer förbi honom under sadel. Hans start ska bli riktigt spännande att följa, avslutar Robert Skoglund som har en hektiskt inledning på veckan med åtta starthästar från stallet under tisdagen och onsdagen.

Föregående artikelFem tippar V75 till Solvalla 29 maj 2021
Nästa artikelInför V86: Stall Lövgren har chans på fyrling

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.