Inför V86: Spänning i luften med en av världens bästa hästar

43

Inför V86®: Spänning i luften med en av världens bästa hästar

På onsdag kväll får Solvallas sportchef Anders Malmrot se banans och kanske världens bästa travare i lopp igen på hemmabanan.
Trots att Calgary Games inte startat på över ett år är hästen förhandsfavorit i världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique vilket säger allt om hästens storhet.
– Jag tycker att det är roligt att han är med på V86-kupongen!

Över ett år har gått sedan Calgary Games senaste start. Bortavaron har inte berott på sjukdom. Hästen har varit verksam i aveln och tränats som vanligt.
Calgary Games är en i raden av stjärnor Solvallatränaren Timo Nurmos fostrat under åren. 2018 blev Nurmos dittills bästa häst Readly Express historisk med sin seger i Prix d’Amerique i Paris.
Readly Express var sex år då han skrev in sig i historieböckerna. Calgary Games fyller sex vid årsskiftet och är även han aktuell för en start i världens tuffaste travlopp.
Skrockfulle Timo Nurmos har dock velat undvika prat om vintern i Paris för Calgary Games del och onsdagens start i Gösta Nordins lopp (V86-2) kan bli loppet som avgör om det blir någon storsatsning eller inte.
Solvallas sportchef Anders Malmrot:
– Det där att han kan vara världens bästa häst…han är en av dem i alla fall. Vi har några stora stjärnor i svensk travsport som är några av världens bästa. Förutom Nurmos häst handlar det om San Moteur och Francesco Zet och det är stjärnor vi ska profilera och vara tacksamma över att vi har, säger han.

Profilera de största
Att Calgary Games lopp har lagts på V86-spelet är något Malmrot uppskattar.
På temat att bygga stjärnor för sportens bästa tycker han att det är givet att storstjärnor (som förmodligen är överlägsna) inte bara ska tävla utanför de stora streckspelen.
Calgary Games blir en av V86-historiens största favoriter på onsdag, kanske den allra största.
Anders Malmrot:
– Jag tycker att det är roligt att han är med på V86-kupongen och att sporten går före spelet en sådan här gång. Och det brukar ju kunna bli bra utdelningar ändå även om storfavoriterna vinner. Jag har sett att det varit positiva men även kritiska röster om att han är med på V86-lappen. Men jag tycker att det här känns helt rätt, vi måste profilera de här stjärnorna.
Du jobbade som tipsexpert innan du blev chef på Solvalla och stod bakom många tips när Victory Tilly och Järvsöfaks var som bäst. Hur skulle du formulera dig en sån här gång för att beskriva att Calgary Games är överlägsen onsdagens lekkamrater utan att trampa någon hästägare på tårna?
– Det vet ju alla att han är i en annan division jämfört med de han möter på onsdag. Han ska förhoppningsvis slåss mot några av de bästa hästarna i världen i Paris och
loppet på onsdag borde rent krasst vara en expeditionsaffär. Det viktiga är hur han rör sig och fortsätter ser bra ut så att vi kan fortsätta drömma om Prix d’Amerique. Men vinner gör han ju högst sannolikt.
Att prata chanser en sådan här gång måste kännas konstigt för Timo Nurmos som ju citat ”är skyldig” att vinna onsdagens lopp. Blir hästen spelad på 85 procent någonstans?
– Calgary Games blir nog större än så på spelet också när det närmar sig.
Beskriv din känsla när du såg hästen i det mycket omtalade kvalificeringsloppet på Solvalla för några veckor sedan då Calgary Games brakade runt på Solvalla med Björn Goop i vagnen?
– Han var jättefin och det var utan att Björn gjorde någonting egentligen. Det där var tempot hästen valde själv och ändå går han under svenska rekordet i ett kvallopp. Ja, det är något verkligen extra med den här hästen.
Det omtalade ”ryset” när något extra händer?
– Det var det verkligen och det tror jag även kommer att kännas på onsdag. Redan då han kvalade (2 november) var det bra med folk här och när Björn körde av stod det folk i sista kurvan och på stallbacken bara för att få se hästen. Det var härligt att känna vilken attraktionskraft han har den här. Jag hoppas att folk tar sig ut och ner till bankanten på onsdag och uppskattar honom för den världsstjärna hästen är.

Fotnot: V86 startar som vanligt klockan 20.30. Loppet Calgary Games startar i är den andra avdelningen på spelet med beräknad starttid klockan 20.41.

Föregående artikelInför GS75 (jackpot): Formstall med het trio
Nästa artikelAllsvenska kuskligan: Ryck av Djuse i toppstriden

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.