Inför V86: Stig H har en ny stjärna på gång

221

stighhar

Han är lillebror till stjärnor som Bobtail och Jullan.
Det treårige toppämnet Julle är hittills obesegrad och blir stor favorit i V86 på Solvalla.
– Han har hög potential. Det tycker jag att man har sett i de här loppen som han har gjort, säger Stig H Johansson.

Solvalla-tränaren har ett jättelöfte i Julle som har vunnit sina tre lopp lekande lätt. Så som hästen har uppträtt kan han mycket väl gå i sina syskons fotspår. Det finns nämligen lite att brås på med exempelvis systrar som Bobtail, 5,1 miljoner kronor intjänat, och Jullan, 1,5 miljoner insprunget.
– Bobtail var en tidig häst som gick fort och bra som treåring. Det var även Jullan som också var tidig och bra som treåring. Det man har sett av Julle så finns det ingen anledning att tro att han inte ska vara bra under senare delen av treåringssäsongen. Han har hög potential, säger Stig H Johansson.

”Höga förväntningar hela tiden”
Julle debuterade den 22 maj genom att vinna i Eskilstuna. Därefter har det blivit två mycket övertygande segrar.
– Det var ingen tidig häst och han har hela tiden varit stor och vi har varit försiktiga med honom. Jag tyckte väl redan i början att det fanns anledning att vara optimistisk. Men han hade lite bekymmer i början när vi tränade upp honom och därför pressades han inte utan fick vänta lite grann.
– Man har känt att det är en bra häst och förväntningarna har varit rätt höga hela tiden. De har heller inte minskat med de framträdande han har gjort. Hästen har skött sig utmärkt, säger Stig H.

Kan vara oskärpt och bråka i jobben
Johansson berättar vidare att Julle är en häst som har agerat olika i träning än han gjort på tävlingsbanan.
– Han har varit lite oskärpt, drumlig och lekfull i träningen. Men det som är positivt är att han vet vad det är frågan om när det blir lopp. Han har uppfört sig väldigt bra då och inte hållit på och bråkat som han kan göra i jobben ibland.

Julle gjorde senaste starten den 25 juni och har därefter varit struken för en tilltänkt start. Hur har den senaste tiden varit för hästen?
– Han trampade sig i första jobbet efter förra starten och fick sedan en förkylning med hosta och snuva. Han fick stå över några jobb och hur det påverkar honom vet jag inte. Vi har kört ett lite tuffare jobb med hästen efteråt och då kändes han bra så jag tror att han är i ordning. Fast lite frågetecken för formen kan det såklart vara, säger Stig H.

Julle blir stor favorit i V86-4 på Solvalla. Tror du på vinst igen?
– Jag har inte hunnit studerat motståndet så mycket ännu, men vet att han har spår nio och att det är bilstart. Han har ju varit startsnabb och gick till ledningen även senast trots att han hade bakspår, men det klart att det är en minusvariant med bakspår. Men jag tror att det är en häst som kan springa bakifrån också. Det är ingen utpräglad spetshäst i alla fall.

Finns många potentiella topphästar
Stig H Johansson är försiktig med att jämföra eller ta till några stora ord vad gäller Julles framtida utveckling och möjligheter att hävda sig. Han nöjer sig med att konstatera följande.
– Det finns potentiella topphästar i väldigt många men de ska tåla påfrestningarna och utvecklas också. Julle känns som en bra häst nu med hög potential men hur långt han kan gå kan jag inte svara på.

Hur ser det ut annars för stall Stig H inom V86? Förutom Julle har ni ytterligare fyra hästar till start. Någon annan som sticker ut?
– Det är väl i så fall Stormysky (V86-7) som är bra i ordning och har haft fin form en längre tid. Men bakspår över 1600 meter på snabba sommarbanor är inte alldeles enkelt att reda ut.
– I övrigt tycker jag inte att vi har några heta segeraspiranter i omgången, säger Stig H Johansson.

Michael Carlsson