Men Vad i H-V Händer….Är vi fullständigt utan egen hjärna…

683

 

Ger en något att Fundera på…. Tycker att ni ska ge det några minuter…. För det här är viktigt!!! Gäller våran egen existens, våra Barn & BarnBarns framtid, men även våra Kära hästars Väl & Ve…. Ja, men Ska det va så här???? 🙁

Marknaden styr….Men Hallå….Är inte Vi en del av denna Marknad….  jag kommer då att styra upp en hel del i mitt eget kylskåp…& verkligen ta mig en funderare på vad jag proppar i Stjärnorna…Det kan jag lova….

Läs här … Hämtat från SVD:

Svensk mjölk snart ett minne blott?

& Detta Hämtat från Hovtramp.se

Din vän hästen

…får som regel allt du inte har råd att köpa till dig själv! Varma, moderiktiga täcken, tjusiga grimmor och pannband med namnskylt. Benskydd, senskydd, hovskydd, regntäcken, magnettäcke, solarium, rullmatta, kotknackare, tandläkare, påfyllning i leder, färdigtuggat foder, syntetiska vitaminer, semester…younameit!

Allt inköpt i bästa välmening, påverkad av grannen, kollegan, konkurrenten eller varför inte aggressiv reklam och marknadsföring. Hästen ska ha det bästa, av allt som går att köpa för pengar. Att samma produkter finns gratis i skogen, på ängen och utan elaka bindningsmedel och farliga tillsatser, är ingenting de flesta bryr sig om. Inte heller att många veterinärer får en lämplig gengåva eller provision på det fodret din häst eller hund bara måste ha, är speciellt konstigt. Som kund hos farbror doktorn låter man sig påverkas på samma sätt som småflickor luras att köper trendiga prylar under Häst-festen i Globen. Småflickor ska inte ha rosa ridspön, de ska ha utbildning. Vuxna människor har ett ansvar, för allt de tillför sin häst, eftersom den inte har något val.

arabmamma med fl

Foto: Hovtramp/Lasse – arabsto med föl Slängsboda Stuteri.
Det du inte kan tillföra naturligt…genom att låta hästen beta färskt gräs och tugga kvarnhavre, vässa tänderna på äkta träd med bark, eller skrapa i kalkrika jordar….det köper du på burk eller i påse, svindyrt. Tillskott som du bara måste ha, fyller foderhyllorna och ”någon” skrattar hela vägen till banken och blir äckligt rik. Och glömmer vattenhinken, kalk och mineralkrubban och saltstenen. Vattenhink? Det finns ju vattenkopp. Vars vatten är iskallt stora delar av året, varken är lufttempererat eller avklorerat, och släpper till vatten i den takt den är inställd. Hästar är av naturen lata, och dricker sig sällan otörstiga. Dessutom vet man inte hur mycket/lite de dricker i kopp.

foderkammaren

Foto: arkivbild från fodergrossist

Här kommer ett urval av hästgodsakerna

…produkter som du tvingar i din häst med ingivare, blandar i det konstgjorda fodret eller häller direkt i vattenkoppen (så vilken häst kan neka?)

 

Vanliga tillskott och tillsatser du kan hitta i burkar och påsar avsedda för häst:
Maltodextrin ”sockerart” stärkelse, fyllnadsmedel i sötningsmedel, blandas med cellulosafibrer och E-vitamin, härlig ingrediens inte bara i Steel Joint, gröt-soppa-välling och chips får sin beskärda del, varning har utfärdats från am. forskare, men vem bryr sig?

L-Arginine, essentiell aminosyra, byggsten i proteiner finns naturligt i träd men används mest som gödningsmedel. För muskeltillväxt, immunförsvar och leveravgiftning…

L-Arginine + L-Ornithine ökar produktion av tillväxthormon, minskar kroppsfett och ökar muskelmassan. Oj, vad fina alla hästarna från det stuteriet såg ut…

butea superba male sexual enhancer  capsules

Butea (Superba) från Tissoträdsläktet i Thailand, medicinalväxt (Red Kwao Krua) påstås öka vitalitet och ork, stimulera sexlust och används (kanske inte bara i humanvård) vid manlig erektil dysfunktion, Viagrasläkting.

Cellulosafibrer söndersmulad, kokad gran, biprodukter från träindustrin (!)

Folsyra, vattenlöslig B9 för tillväxt, celldelning och rödblodkroppsbildning.                                      Inulin, finns inte på svensk marknad men ingår i flera produkter, suck.

Liposyn (Tistelolja,)  avregistrerad/tillhandahålls ej i Sverige, finns i flera produkter.

Gurkörtsolja (kan utlösa allergi) vanlig bifoderväxt.

Sheasmör, nötfett, mjukgörande medel i kosmetikaindustrin, och fodertillskott.

Chondrus Crispus, rödalger som växer på klippor, ingrediens i  förkylningsindustrin…

DMSO, Dimetylsulfoxid, används bl.a vid slemsäcksinflammation (bursit) och rekommenderas mycket sparsamt i veterinärt syfte. Starkt lösningsmedel (löser upp syntetiska fibrer!) Har missbrukats inom hästsport med katastrofala följder för hästen.     

Men Vad i H-V Händer....Är vi fullständigt utan egen hjärna...      

 

Väckarklockan i år?

havrefritt foder, passar enligt reklamen hästar som är havrekänsliga (!?) Låter lika dumt som att säga att hästar är gräsallergiker. Marknadsförs som komplett foder, men  vad äter en naturlig häst med fri tillgång till växtriket, pelllets? Släpp hästen lös i stora, kuperade beteshagar omgärdade av skog, smyg efter och titta vad den äter så vet du vad som saknas i fodret…

Påsen visar att det havrefria fodret även är klimatmärkt (?) komplett med mineraler och vitaminer men alla hästar behöver ju inte allting!! Dessutom undrar man ju om mineralerna och vitamninerna är vattenlösliga? och om bindemedlet i produkterna har utvecklats, så att man slipper använda mejsel och hammare för att göra rent i matkrubborna. Undrar hur det ser ut i magen på hästarna?

Vitamin och mineralinnehållet presenteras med en uppräkning av 38 ingredienser, vars namn de flesta bara har en svag susning om. Exempelvis Pantotensyra (används mot finnar och fet hy) men vi pratar ju om din häst?  men ok, B5 påverkar hårväxt och lurar ögat vinterhalvåret. Niacin? B3, inverkar på cellernas metabolism (ämnesomsättning) Niacin spelar viss roll för histaminproduktion i kroppen. Överdosering har kraftigt kärlutvidgande effekt. Råfett från fett och fettsyror är lika vanligt, direkt från grisen, inte växtriket…

FASS vet  A sv

Rekommenderas: Läs Andrew Weils bok Naturlig Hälsa/Alternativ Medicin och

Raimo Heinos Nya Naturläkarboken, eller varför inte skaffa  FASS/VET.  Där finns allt inklusive biverkningar, utan krusiduller eller tillsatser som förkortar hästens liv….

Ilse Österwall    

    

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV86 Solvalla 8 Augusti 2012
Nästa artikelInför V86: Stig H har en ny stjärna på gång

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.