Inför V86: Stora känslor inför gubbens lopp

127

inför v86 stora känslor inför gubbens lopp

Det är känslor med i loppet.
Björn Karlsson växte upp med hästen som har ett eget lopp under Solängets toppomgång med V86® på onsdagen.
Nu kan hemmatränaren vinna loppet för första gången.
Nioårige Bokli Rapp N.O. har formen på topp.
– Jag tror att det kan brista för mig om det skulle gå vägen.

På onsdag är det sommarfest på travbanan i Örnsköldsvik.
Spelet är V86® men sportsligt är det travets elitserie som gäller med försökslopp i guld-, silver- och bronsdivisionen med flera andra lopp ingående i den svenska travligan.
I onsdagens V86-6 på Solänget blir det extra spänning för hemmatränaren Björn Karlsson. Loppet är ett finallopp i kallblodsdivisionen med 220 000 kronor till vinnaren. ”Nordgubbens Minne” kom till för att hedra en av banans verkliga hjältar genom tiderna.
Nordgubben född 1994 hade varit 29 år om han levat.
36-årige Björn Karlsson kan vinna loppet på onsdag. Nio år gammal är Bokli Rapp N.O. bättre än någonsin och kommer med två raka krossarsegrar till onsdagens lopp från Skellefteåtravet och Solvalla.
– Det låter ju dumt att säga att han inte var riktigt mogen som åttaåring. Men så är det faktiskt med Bokli Rapp! Det är det som är så kul med kallbloden; att de kommer med åldern. På Solvalla var han otrolig igen. Folket i provtagningen fick kolla pulsen på honom två gånger efter loppet. De trodde inte att det var möjligt att han hade 87 i puls när han kom in och då hade han ändå gått 1.22,3 i dödens och vunnit. Nej, det finns vansinnigt mycket i den där kroppen, säger hemmatränaren.
Björn Karlsson föddes i en travfamilj i Örnsköldsvik med pappa Kenneth som var tränare på banan. Nordgubben tränades av Kenneth och var Björns passhäst i stallet under en karriär som inbringade 5,4 miljoner kronor.
72 segrar blev det i skuggan av Järvsöfaks som var i farten på den tiden. En bedrift av hästen som var tvåa många gånger bakom kallblodskungen.
På onsdag tar hemmatränaren emot delar av den svenska kallblodseliten i V86-6 med rasens bästa sto 8 Stjärnblomster i spetsen.
– Att vinna det där loppet hemma…det är känslor inblandade på förhand och skulle vi dessutom lyckas vinna? Ja, jag tror att det kan brista för mig i så fall, säger Björn.

Aldrig varit bättre
Under många år har Tangen Haap varit stallets stjärna. Efter dennes pensionering som 13-åring i fjol har kallblodsälskaren Björn Karlsson fyllt på underifrån med yngre hästar.
En äldre krigare som aldrig varit bättre än i år är fyrfaldige miljonären Bokli Rapp N.O. som köptes in av Daniel Redén för några år sedan. Solvallatränaren överraskade med att köpa kallblod och hästen gjorde det bra med fem segrar.
I januari i fjol lämnades ansvaret över till Björn Karlsson att träna hästen. Skynda långsamt-konceptet gällde och på juldagen tog hästen sin första större seger. Då i V75 på Umåker.
Under 2023 har hästen blivit stadigt bättre. Nioåringen ståtar nu med två raka segrar och 210 000 kronor har kommit in på kontot efter segrar i Skellefteå och nu senast Solvalla.
Björn Karlsson kände sig som en vinnare redan från start på Solvalla och placerade sin häst utvändigt ledande favoriten Ard, tränad av Frode Hamre. Enkel seger.
– Jag tror att han lämnade bromsarna i V75 i Umeå i maj! Vi satt fast där bakom Månprinsen A.M. och han trivdes verkligen, säger han.

”Kul när de stora vill prova”
Bokli Rapp N.O ägs av Brixton Medical AB och Daniel Redén som valt att samarbeta med Solängettränaren med flera hästar.
– Att få de där uppdragen av de stora varmblodsägarna värmer det extra när de vill prova kallblodssporten. Då vet man redan från start att de kommer att förälska sig i djuren. För kallblod är lite annat än varmbloden. Det ger mer pengar med varmbloden och mera status. Kallbloden har mera karisma och det är faktiskt en annan dimension!
Hemmaplan på onsdag och 40 meters tillägg tillsammans med storfavoriten Stjärnblomster som tjänat dubbelt så mycket pengar som din häst. Hur ska du kunna hitta vägen och komma först till mål därifrån?
– Till en början gillar jag ju förutsättningarna med innerspår. Det blir ingen lugn start och försöka backa sig loss utan jag laddar framåt och hoppas att det spricker upp och vi kan komma oss ut i andraspår. Jag har vunnit otroligt många lopp med Tangen Haap för att jag laddat invändigt, för ju mer pengar vi tävlar om på kallblodssidan, desto fler är det som kör i andraspår. Än så länge har jag aldrig suttit fast. Någon gång ska vara den första och då får det vara så då på onsdag. Men jag är optimist.
Kallblodsvärldens bästa sto Stjärnblomster bevakar på utsidan från start.
– I det här loppet över den här distansen har jag mest respekt för 10 B.W.Sture. Men alla på 40 meter är vassa så klart. Bokli Rapp gick lite lätt i söndags för att mjuka upp sig och hybridvagnen kommer på igen som i onsdags på Solvalla, den trivs han ypperligt med. Barfota runt om som vanligt. Vi är med och gör upp om det.
I det andra kallblodsloppet på kupongen, Säterbests Minne (V86-3) har du 12 M.P.Atlas till start. Vad säger du om den chansen?
– Han har haft magproblem och varit borta och det blev för tidigt med barfotabalans i comebacken. Ett skitspår så klart och det är ingenting för spelarna. Det blir bra att starta på hemmaplan och försöka tjäna lite pengar.
Under midsommardagen i Skellefteå stannade fyraårige Backegutten i ledning på den sista bortre långsidan. En häst som du sagt kan bli din nästa stjärna. Hur mår han?
– Vi kom hem med en riktigt kraftig halsinfektion på honom och han står fortfarande på en kortisonbehandling. Vi hoppas mycket på Backegutten som jag tycker är en karbonkopia av Nordgubben! En kopia med exakt samma psyke. Jag ser Nordgubben i honom, säger Björn Karlsson.

Föregående artikelFem tippar V75 till ÅRJÄNG 15 juli 2023
Nästa artikelGlimmas DD onsdag 12 juli 2023

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.