Inför V86: Sundberg hoppas ha en Derbyhäst

195

derbyhast

Hans-Owe Sundberg har tagit fram en segerstaplare i Spiegelei. På onsdag jagar hästen sin femte raka seger och därefter spänns bågen högre. – Jag hoppas och tror att det kan vara en derbyhäst, säger Solvalla-tränaren.

Hans-Owe Sundberg driver ett mindre stall med 20-talet hästar i träning. Ett lagom antal enligt han själv som Hans-Owe och frun Rosemarie trivs bra med. Genom åren har de plockat fram flera riktigt bra hästar med jämna mellanrum. Under våren och sommaren är det Spiegelei som har presenterat sig med besked. Den fyraårige hingsten har gjort fem starter för Sundberg – och vunnit fyra lopp. – Det är en jättetrevlig häst som har gjort allt rätt så här långt. Han har framförallt en bra inställning och ligger inte på i loppen och ödslar bort krafterna. Tvärtom så är han nästan lite bekväm och sparar på krafterna tills det drar ihop sig. Då visar hästen att han vill vara först, säger Hans-Owe Sundberg. – Jag fick in honom i höstas efter att han varit i träning på Gotland som treåring. När säsongen var slut så kom han till mig och sedan har vi tränat på. Ryktet sa innan han kom att det var en väldigt fin häst som hade hög kapacitet. Han hade ju vunnit tre lopp redan innan han kom till mig, påpekar Sundberg.
Derbykvalen efter Solvalla
Du som har tränat en del stjärnhästar genom åren, hur långt tror du Spiegelei kan gå? Vad ser du för potential i honom? – Han har allt som krävs för att bli en riktigt bra häst. Men sedan måste han fortsätta att utvecklas också för att nå dit. Tanken är att vi ska prova derbykvalen efter starten på Solvalla. Det är svårt att säga hur han står sig i kullen men det känns spännande att prova. Jag tycker att han är så pass bra att det är värt det. Sedan ska man veta att det är en väldigt bra bredd på fyraåringarna i år, menar Sundberg. Tror du att han kan vara en derbyhäst? – Jag hoppas naturligtvis det, för annars tycker jag inte att det är någon idé att försöka kvala in. Det är tufft men jag tror att han har styrka och mod för att kunna vara med. – Loppet på onsdag är ett led i matchningen för att han ska vara i toppform till kvalen. Jag vill inte att det ska bli för långt mellan starterna och därför får han gå ut här. Jag vill också att han ska prova på derbydistansen eftersom han är stark och kan göra en del själv. Därför tror jag att lång distans ska fungera bra.

Bra chans att vinna igen

Spiegelei jagar femte raka segern och blir storfavorit i V86-2. Men det blir inte tal om något preparélopp? – Man kör alltid för att vinna. Men från det här läget gäller det att köra så förståndigt och vettigt som möjligt. Det är innerspår på tillägg men eftersom det är lång distans hoppas jag att det löser sig och att han kommer ut. – Han var ute mot ett kvalificerat motstånd senast när han vann. Så som han har uppträtt tycker jag att han ska ha bra chans att vara med och strida om segern. Han går fortsatt med aluminiumskor runt om.

”Madame Nicole duger bra”

Du har ytterligare två hästar till start inom V86. Chanserna där? – Madame Nicole (V86-3) har löpt väldigt bra på slutet och får hon ett bra lopp så vet vi att hon ofta är med där framme. Sedan om det räcker till vinst är svårt att säga. Det är jämna och bra hästar med men hon har visat i de senaste starterna att hon duger bra. Senast så släppte jag till Jorma som hade favoriten och han körde bara för att hålla mig kvar i ryggen. Han drog ifrån den sista biten så att jag kunde bli tvåa. Jag har kört henne mycket barfota tidigare men tycker att hon har varit bättre när hon har gått med skor. Därför blir det aluminiumskor runt om igen.
”Långt framme igen” – Ametrin (V86-4) är en fin treårsmärr som vann på ett bra sätt senast. Jag hade springspår men kom ner i rygg på ledaren och gick ut i dödens 1500 meter kvar. Jag svarade upp favoriten på sista långsidan och hon vann väldigt enkelt. Jag hoppas att hon har gått framåt och kan vara långt framme även här. Nu är det första gången bakom bilen och hon får känna på bilen i provstarterna innan tävlingarna. Nu möter hon även hingstarna och det kan förstås blir svårt. Jag hoppas och tror ändå att hon är långt framme och det blir skor runt om igen, säger Hans-Owe Sundberg.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelAdielsson: "Jag har rent samvete"
Nästa artikelTjoooHoooo….Det händer ju saker:))))