Inför V86: Två hästar i en

207

imagecalvados

En medioker medhängare och en oslagbar härförare.
Calvados Crane är två travhästar i en.
Allt hänger på om han får leda fältet eller inte.
– Jag kan inte förklara det, säger tränaren Peter Eriksson som håller i nyckeln till onsdagens V86-jackpot med tolv miljoner att spela om.

Föreställ er två travhästar.
Den ene har gjort 33 starter, vunnit en gång och tjänat 229 500 kronor.
Den andre har gjort 13 starter, vunnit alla utom ett då han var målfotoslagen och sprungit in 697 000 kronor.
Uppenbart två individer med helt olika förutsättningar.
En begränsad pengajägare som startar på i hopp om att kunna försörja sig.
En supertalang på väg mot absoluta eliten.
Nu är det inte två hästar utan en.
Den förste är Calvados Crane.
Den andre är Calvados Crane när han kommer till ledningen.
– När han kommer först så vill han verkligen springa. Han bara ångar på. Det känns som en dröm att sitta bakom och man känner inte att det går fort, säger Peter Eriksson som tränat sexåringen genom hela karriären.

Tål att springa fort länge
Att vissa hästar kommer bäst till sin rätt då de får leda fältet, slipper störningsmoment och eventuellt stänk från andra ekipage är inte speciellt ovanligt inom travsporten.
Men frågan om det finns någon annan travare i landet som kan visa upp så extrem statistik som Calvados Crane.
– Jag kan inte förklara det. Första gången jag riktigt märkte hur mycket bättre han var i ledningen var faktiskt då han förlorade där. Det var för ett år sedan på V75 då han åkte dit mot Pitch Command, men samtidigt gjorde sitt bästa lopp i karriären. Det var i den vevan han började utvecklas också, det är en helt annan häst i dag än som tre- och fyraåring.
Trots det så var faktiskt Calvados Crane obesegrad i sju starter från spets innan dess.
Eriksson hävdar ändå att det inte är positionen i sig som är det viktigaste utan tempot i loppet.
– Det tror jag. Han är väldigt beroende av jämn, hård fart. Jag har sagt att han är ”långsnabb”. Han tål att springa fort väldigt länge, men kan inte springa snabbare än de andra över upploppet i ett lopp som gått långsamt och alla har krafter kvar. Dessutom har han en tendens att bryta i slutsvängen när han hamnar ute i tredje- fjärdespår. Tappar man mark där är det inte lätt att ta igen.

”Bara att tuta och köra”
Sedan spetsförlusten 26 mars i fjol har Calvados Crane hittat till ledningen fem gånger, samtliga har slutat i övertygande segrar varav tre inom V75.
Övriga starter har gett ett tredjepris som bäst.
Med en häst med sådana extrema egenskaper blir naturligtvis spårlottningen just ett lotteri. Datorn är minst lika avgörande som Peter Erikssons kusk- och tränarinsatser när det kommer till chansen att vinna ett lopp.
Onsdagens uppgift är ett undantag. Eftersom bara åtta hästar tillåts i första V86-avdelningen fanns ingen risk för bakspår. Nu blev det spår tre.
– Det är väldigt bra förutsättningar och jag kommer givetvis att ladda rejält första biten. Det är några snabba hästar innanför som kanske kan ta emot honom, men då fortsätter jag i tufft tempo hela vägen. Över kort distans är det bara att tuta och köra, det tål han. Dessutom kommer han att gå med sommarskor för första gången i år vilket bör göra honom betydligt rappare. Når vi ledningen så tror jag på seger, men oavsett vad statstiken säger vill jag inte säga att vi är chanslösa annars heller, säger Peter Eriksson som har ytterligare två hästar med sig till Solvalla.

Bättre med sommarskor
12 Naughty But Nice (V86-4) hade inte samma tur som till stallkamrat med spårtombolan.
– Nej, hon fick ett iskallt läge. Annars tycker jag att hästen känns på väg uppåt formmässigt och galoppen senast berodde bara på att hon blev för laddad. Härifrån kan jag däremot inte ha några stora förhoppningar, vi smyger.
Mer positivit låter det kring starke 13 Kick Party som kommer ut i V86-omgångens avslutande stayerlopp över tre varv.
– Det är rätt distans år honom och precis som Calvados Crane har han sprungit med brodd runt om i vinter. Nu kan vi ta bort dem och slå på sommarskorna vilket gör honom betydligt bättre. Med lite klaff på vägen är jag inte för att vi kan vara långt framme.
Men Calvados Crane behöver inte klaff.
Han behöver bara nå positionen som förvandlar honom från medelmåttig till makalös.
Den som tror att det lyckas kan ha funnit rätt ekipage att hänga upp systemet kring i jakten på onsdagens tolv jackpotmiljoner på V86.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.