Inför V86: Tysk komet presenterar sig

271

Thorsten Tietz.
Där har vi ett nytt namn för den svenska travpubliken att lära sig.
På onsdag invaderas V86-spelet av fem tyska segermaskiner.
– Det är en oerhört seriös tränare som skickat hit sina bästa hästar. Jag är säker på att de kommer att duga väldigt bra, säger Solvallas tidigare sportchef Klaus Koch som hjälpt till med den nyöppnade filialen.

image-9
I programmet står det Dirk Grusdas, men i verkligheten är det Thorsten Tietz som tränar de fem tyska hästarna som ska presentera sig på Solvalla på onsdag.
36-åringen är den senaste kometen på den tyska travhimlen och har på bara ett par år etablerat sig som en av landets ledande kuskar.
Genombrottsäsongen får sägas vara 2011 då Tietz tangerade 100 segrar i sulkyn. I fjol blev det 152 vilket gav andraplatsen i det nationella kuskchampionatet och samma placering håller han i år.
Och något som utmärker Thorsten Tietz är den extremt höga andelen vinster.
De tre senaste säsongerna har han kört 1 111 lopp och vunnit 353, det ger 31,8 i segerprocent och är en siffra som ingen av de ledande svenska kuskarna kommer i närheten av.
Men den här onsdagen är det inte som kusk Tietz ska presentera sig utan som tränare.
Detta trots att han inte har någon tränarlicens.
Solvallas tidigare sportchef Klaus Koch har hjälpt Tietz att komma igång med filialen och reder ut begreppen:
– Kursen för att bli travtränare i Tyskland är väldigt omfattande och en kurs som även innefattar lantbruk. Det har blivit alltmer modernt att nöja sig med att ha kusklicens och låta någon annan stå för hästarna, flera av de yngre tränarna i landet har gjort så, förklarar Koch som fick ett samtal från icke engelskspråkige Tietz när denne bestämt sig för att etablera en filial i Sverige för sex veckor sedan.
– Jag kände honom inte personligen innan, men märkte direkt att det är en oerhört seriös tränare och att hans framgångar absolut inte beror på tillfälligheter. Just nu tränar han totalt 60-70 hästar, men det är bara de åtta bästa han skickat till Sverige.

Vill se hur det går till
Dessa åtta har varit på plats på Lunds Gård i Märsta sedan början av november och på onsdag ska alltså hela fem få visa upp sig för V86-publiken.
Däremot väljer Thorsten Tietz själv att vänta med sin debut på svensk mark.
– Han har varit i Sverige varje tisdag till fredag sedan hästarna kom upp och kommer att köra en del själv framöver. Att han inte gör det den här gången beror främst på att han vill se hur loppen körs i Sverige. Dessutom var det många hästar på samma gång och ägarna kommer att vara på Solvalla så då vill han kunna ta hand om dem också, säger Klaus Koch som intervjuat Thorsten Tietz om hästarna och har sin egen uppfattning klar.
– Man ska passa allihop, trots att flera fick dåliga startspår. Georgina Corner är kulletta bland stona och en riktig topphäst medan övriga står bra inne i sina klasser med lite pengar i förhållande till sitt kunnande. Jag blir inte överraskad om två eller tre av dem vinner.

”Väldigt lovande”
Först ut är fyraårige 7 Kalido (V86-2) som vunnit tio av 16 starter och senast var favoritspelad mot svenskbekante Västerbo My Life, trea i derbykval, men fick se sig klart slagen av denne.
– Jag hade stora förhoppningar på honom inför den starten, tyvärr underpresterade hästen och visade sig efteråt ha slem i halsen. Därför har han inte startat på en månad, men han kändes väldigt fin i jobbet i tisdags och verkar vara tillbaka i form. Taktiken får jag diskutera med kusken innan, men det är en bra häst så han borde nog räknas här, säger Thorsten Tietz.
1 Georgina Corner (V86-3) har bara förlorat tre av karriärens 15 starter och mer eller mindre sopat rent i årgångsloppen för ston. När hon mötte hingstar näst senast blev det emellertid galopp i segerstriden mot Stig H Johanssons färske V75-vinnare Chapeau.
– Det var oturligt, normalt är hon helt travsäker. Jag säger inte att vi hade vunnit loppet, men vi hade i alla fall varit väldigt nära Chapeau i mål. Senast vann hon överlägset och det här är en riktigt bra häst. Däremot är hon ingen blixt bakom bilen så jag tvivlar på att hon kan försvara ledningen. Trots det håller jag henne som stallets bästa segerchans.
1 Graceland (V86-4) är som sexåring äldst i samlingen och också den minst segersugne med ”bara” tio segrar på 49 starter.
– Hon håller väl inte samma klass som de yngre, men är en nyttig häst som oftast gör bra lopp. Hon är startsnabb och stabil med det tyska voltstartsystemet och jag hoppas att hon ska fungera lika bra med det svenska, även om det skiljer sig en hel del. Läget är perfekt för en smygare.

”Väldigt lovande”
10 Calypso H. (V86-6) är en treåring som inlett karriären med fyra vinster och en galopp.
– Det är en väldigt, väldigt lovande häst som gjort det mesta rätt hittills. Däremot var jag inte nöjd med honom i tisdagsjobbet. Men träningsbanan var tungsprungen den dagen och jag hoppas att det var orsaken eftersom det är en häst som både tränar och tävlar med tung balans. Normalt ska han lätt kunna 1.14,5 över distansen på en snabb bana som Solvalla, men det träningsjobbet gör mig lite betänksam.
8 Iniesta D.E. (V86-7) var chanslös att stå emot Georgina Corner från ledningen i Breeders Crown-finalen senast och bytte tränare efter loppet.
– Hon följde med upp till finalen i Sverige dagen efter den starten och har acklimatiserat sig väl, precis som de andra. Jag vet att hon tävlat med skor hos sin tidigare tränare, men jag har ändrat lite i balansen och tycker att det gjort henne lite rappare. Normalt sett är hon väldigt startsnabb, men spåret är värdelöst så vi får se hur taktiken blir, säger Thorsten Tietz.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet