Inför V75: Lennartssons sagohäst

241

image-10

En liten tuss med stort huvud och Charlie Chaplin-ben…
Uppfödaren ville inte ens visa upp henne.
Nu är sagohästen Enya Boko favorit i landets äldsta travklassiker.
– Från första dagen hon haft sele på sig har hon dansat fram, säger tränaren Per Lennartsson.
90 miljoner att spela om på V75.
56 miljoner i potten för sju rätt.
En spännande spelomgång kryddas på lördagen av trav-Sveriges äldsta klassiker – Svensk Uppfödningslöpning som körts sedan 1926.
Per Lennartsson vann loppet som kusk 1995 med amatörtränade Bon Joss.
I år har Solvallatränaren väldig snurr på sina tvååringar med både en imponerande bredd och topp. Två av toppnumren finns också med bland de tolv som jagar evig ära och 600 000 kronor i V75-5.
2 Enya Boko (V75-5) nämns av många bland favoriterna och den ”fula ankungen” har inlett karriären med fem segrar på sex starter.

Stod undanställd
Enya Boko var hästen som uppfödaren John Bootsman knappt ville visa upp när Per Lennartsson besiktade unghästar på Boko Stables tidigt i fjol.
– Jag var intresserad av att köpa tre-fyra hästar. När jag frågade om Enya Boko: Varför jag inte sett henne? Då sa John att hon inte var något att se, att hon var liten och outvecklad och inget för potentiella köpare just då.
– Hon var helt enkelt undanställd, men jag ville se henne i alla fall. Jag tycker om hästar efter Broadway Hall, dels travmässigt och så är de trevliga att hålla på med, även hennes mamma var duktig så jag var intresserad. Hon var bara en liten tuss då, men med stort huvud och jag tänkte att hon nog skulle växa ikapp, säger Per Lennartsson.
Uppfödaren John Bootsman berättar:
– Vissa hästar kan man inte visa upp och sälja på auktion där de jämförs  med andra som ser ut som fotomodeller. Ibland måste man vänta ut hästarna som utvecklas olika. Enya Boko var sen, en liten häst med Charlie Chaplin-ben.
Resten påminner om en H.C. Andersen-saga…
– Från första dagen hon haft sele på sig har hon dansat fram och hon tycker det är roligt att springa också. Hon är en väldigt tidig talang som just nu definitivt är en av de bättre av hästarna i kullen som startat, säger Per Lennartsson.

”Ska höja sig till finalen”
I försöket till Svensk Uppfödningslöpning blev det en enkel seger från ledningen för Enya Boko.
– Hon fick öppna tufft första 200 men sedan fick jag köra i det tempot jag ville. Hon var lite svårbedömd inför den starten eftersom hon var sämre i starten före på Axevalla. Jag tycker inte heller hon var så bra i försöket som hon kan vara, jag tror och hoppas att hon ska höja sig till finalen, säger Per Lennartsson.
Dina tankar inför finalen?
– Vi har ett bra läge med spår två bakom bilen, men spets har ingen betydelse. Får hon bara ett vettigt lopp har hon chansen. De här unga hästarna utvecklas hela tiden, min har varit bra hela säsongen medan andra kanske slår ut i blom till det här loppet. Jag har inga tankar att min är 40 meter bättre än de här hästarna, istället gäller det att vara smart. Har vi turen och det klaffar kan hon vinna.

Lik sin morbror
Per Lennartssons andra finalist är välstammade 4 Orion Tilly (V75-5). Precis som sin morbror Victory Tilly är det en häst som helst vill slippa ha någon häst framför sig.
– Han är inte jätteförtjust att springa bakom andra och löper ut bättre när han får gå fritt. Han är inte så tokig han heller och han har bara blivit bättre och bättre för varje start. Jag har svårt att sätta någon av mina före den andra. Jag tycker att Enya Boko och Orion Tilly är jämbördiga, båda har skaffat sig den hårdhet som ofta krävs i de här loppen. Orion Tilly är mer beroende av att det blir tempo i loppet.

Alvena Pele uppfräschad
Förutom sina två finalister i svensk Uppfödningslöpning har Per Lennartsson ytterligare tre hästar till start inom V75-spelet.
2 Ferrari Håleryd (V75-2) har haft en paus men startade i söndags och han kändes fin. Jag körde invändigt och ville ha en formbekräftelse. Han är ganska bra i grund och botten, men har inte fungerat på slutet och är lite svårbedömd. Läget är bra, han kan öppna bra. Inga balansändringar.
4 Rakas (V75-3) var med i onsdags och galopperade i starten och tappade 20 meter. Han sprang sedan i 1.12-1.13-tempo och gjorde ett okej lopp. Han har bra form men vinner inte på beställning längre. Förhoppningsvis kan han gå barfota, det vore lite positivt.
11 Alvena Pele (V75-3) fick öppna tufft och slog bra hästar senast. Han är uppfräschad efteråt men läget nu är uruselt. Jag tror han gör ett fint lopp och desto fortare de kör där framme desto bättre pengar blir det för oss. Inga balansändringar.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Tysk komet presenterar sig
Nästa artikelIkväll avgörs DD-Mästaren!