Inför V86: Witasp, vinterns man

202

imagewit

Under vintrarna är stall Witasp ett team att se upp för på travbanorna.
Stallet har redan selat ut sju vinnare i år, och nu är de ute efter fler när de åker till huvudstadsbanan, Solvalla.
– Sandrngham Hanover är en vinstmaskin som jag tror mycket på, säger Leif Witasp inför onsdagens tävlingar.

Många flyr Sveriges vintrar för att istället åka på semester och njuta av värmen och solen på en kritvit sandstrand. Leif Witasp däremot, välkomnar vintern med öppna armar och väljer istället att tillbringa vintern hemma på gården, och sin sandbana. Det är nämligen under den kallaste perioden som Witaspstallet har sin intensivaste period med vinterträning och därtill många startande.
– Jag trivs enormt bra på vintern, och det är väl inte fel att säga att det är stallets bästa period. Vi väljer att starta många av våra hästar på vintern, då vi har möjligheten till det genom att vi har så fantastiska träningsmöjligheter hemma på gården. Sedan har vi väldigt sällan problem med sjukdomar, men det sätter åtminstone jag mer på turkontot.
Hittills i år har stallet haft en mängd framgångar, med sju segrar och hästarna ser verkligen ut att trivas med tillvaron. I två tredjedelar av starterna har hästarna slutat bland de tre främsta.
– Nu är det bara att se till så att den statistiken håller i sig, säger Witasp och skrattar.
– Hästarna verkar må bra, och det i kombination med att man har vältränade hästar och att motståndet kanske sjunker en aning på vintern, gör att det kan gå så bra.

Fokus på ungdomen
Den i dalarna baserade tränaren har sedan ett par år tillbaka självmant valt att satsa på unghästar. I dagsläget har Witasp 59 hästar i träning, av dessa är 39 fyra år eller yngre.
– Beslutet att inrikta mig mer på unghästar var ett enkelt beslut att ta, då det är i unghästloppen som de största pengarna återfinns. Nu har vi dessutom en hel del hästägare som har valt att satsa på oss och vår satsning, och då känns jobbet väldigt stimulerande.
Bland de unghäststjärnor som har tränats fram hos Witasp är kanske den främste Turbo Sund, en häst som ligger Witasp varmt om hjärtat. Förutom att de ägnade mycket tid i landets vinnarcirklar tillsammans, har Turbo Sund även lyckats väldigt bra i aveln.
– Det jag gillar allra mest med hans avkommor är deras inställning, de vill verkligen vinna, och det kommer man långt på. Turbo Sund själv var en riktig hedershäst, och det är helt fantastiskt att han har fått visa det i aveln också. Synd bara att hans karriär slutade som det gjorde med sjukdomar som inte ville ge med sig, men man får tänka på alla fantastiska stunder som vi har haft, och framförallt på de framgångarna som stundar med hans avkommor, säger Witasp förhoppningsfullt.

Segerchanser trots tråkiga lägen
Målen för 2012 är höga, men ändå troliga om man får tro Witasp. En tendens som man kan se är att siffrorna ökar en del för varje år, något som Witasp är nöjd med. Med lika antal hästar i träning som tidigare år, siktar han på att förbättra statistiken ytterligare.
– Just nu har vi väldigt fina unghästar som är tränade för att komma ut till start inom den närmaste tiden, och redan där har vi övertag på förra året då förra vintern var extrem och träningsförhållandena var svåra. Nu har vi kunnat träna på helt obehindrat, vilket gör det här året mycket intressant. Så bra som det ser ut nu, har det inte gjort på länge.
Efter sista tidens framgångar väljer Witasp nu att spänna bågen, och åker till Solvalla för att starta tre hästar i ramen för V86. Trots usla spår är hans humör på topp, och han känner sig definitivt inte slagen på förhand.
12 Slide to Third (V86-3) vann senast efter att ha körts till ledningen tidigt i loppet. Jag har lite svårt att avgöra var jag har honom för tillfället då han har haft extremt dåligt med lopp på sista tiden, vilket också är förklaringen till varför han inte startat på en månad. Av träningen att döma så ska däremot formen vara fin, och hästen är kapabel. Läget är tråkigt för hans del, och jag vill inte sträcka mig längre än att han kan få en vettig peng med sig hem om det stämmer med loppet.
12 Sandrngham Hanover (V86-4) har kanonform. Han har varit helt suverän i de två senaste loppen, framförallt senast då han vann lätt från dödens mot ett relativt tuff motstånd. Det här var väl den ända hästen som det strulade för förra året, med sjukdomar och liknande. Att hästen har kapacitet, det visade han om inte annat då han kvalificerade sig till Sprintermästarens final. Jag tror mycket på honom framöver, och det är skönt att han verkar vara tillbaka nu. Det är en vinstmaskin det här, och trots att läget är tufft, så tror jag att han är med och gör upp om det. Dagens bästa chans skulle jag säga.
11 Turbos Cherie (V86-8) är en väldigt fin märr som Turbo Sund har lämnat efter sig. Hon gör alltid sitt, och senast blev det helt fel då hon hamnade i dödens, vilket är en position som hon absolut hatar, så den starten är bara att glömma. Hon har form, och jag tycker att motståndet ser något enklare ut än vad hon är van att möta. Fjärdespåret ska inte vara några problem, och får vi rätt ryggar in på upploppet så spurtar hon ner många. En bra platschans skulle jag säga, men stämmer det fullt ut så skulle jag inte bli förvånad ifall vi får äntra vinnarcirkeln.

Dennis Engelbo

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.