Infriar Spring Erom favoritskapet på Mantorp?

59

spring erom

Han beskrivs av sin tränare som en äldre tonåring.
Elvaårige Spring Erom är stjärnan som blir förbannad på andra hästar och som senast gjorde ett kanonlopp som tvåa i Copenhagen Cup.
– Han är en riktig hårding. Det verkar inte som att något biter på honom, säger Dan Widgren inför lördagens V75-start.

Han har tidigare beskrivits som en porslinshäst med ett hjärta av guld. Spring Erom har en lång och gedigen karriär bakom sig och började tävla redan som treåring. Karriären har kantats av skador som har stoppat upp hästen men han har hela tiden kommit tillbaka. Han har vunnit 27 lopp och sprungit in 6,3 miljoner kronor. Efter att förre tränaren Håkan Olofsson gick i pension så flyttades Spring Erom till Dan Widegren för ett år sedan. Halmstad-tränaren har visat upp sin stjärna i ett fantastiskt fint skick varje gång och hästen har radat upp starka prestationer i V75.
– Han har tjänat över en miljon sedan han kom till oss. Det är en riktig sköning. Man kan säga att han är som en äldre tonåring. Det är en gammal häst men han är fortfarande ung i sinnet och tycker att det här är kul, säger Dan Widegren.
– Men han är också speciell. Han är väldigt hingstig och kan ha öronen framåt och bara springa och lattja när man kör honom i jobben. Om det sedan kommer upp en häst bredvid slickar han öronen bakåt och blir förbannad. Ibland vill han bara hoppa på de andra och det kan komma ett framben. Han har den attityden. Det är ungefär som att det är jag som är kung, och kom inte här och stick upp. Han vet om att han är bra.

”Bråkar han inte är något galet”
Widegren berättar vidare att Spring Erom även är speciell när det är dags för tävlingar.
– Skulle han inte bråka rejält på transporten till banan är det något som är galet. Han sparkar i väggarna, skriker och håller på. När man kommer fram till banan måste man stänga in honom med täcken och grejer för han blir förbannad när han ser andra hästar runtomkring. Själv ställer han sig i sin box längst in och bara laddar. Annars är han snäll och trevlig. Får han bara sin mat så blir han lugn. Men det är andra hästar som han blir arg på.

”Vill ej ha koll på tidigare skador”
Spring Erom levererar varje gång fina insatser i V75 och i större sammanhang. Sedan han kom till Dan Widegren har han vunnit Gulddivisionen i Mantorp (Östgötaloppet som han även startar i på lördag), V75-finalen på Solvalla och senast var han tvåa i Copenhagen Cup.
Vad gör ni för att hålla hästen på topp och fräsch, han är ju trots allt elva år?
– Vi är noggranna och kollar hela tiden upp honom så att han inte ska göra en start för mycket. Vi tränar honom på lite mjukare underlag och drar ner på farterna. Vi försöker att träna hästen var fjärde dag och det trivs han med. Han får gå i rätt så stora hagar och där springer han omkring och leker. Det tycker han är kul.
– Sedan har vi kommit rätt på det med skoningen och hovslagaren Petri Tarrima har gjort ett väldigt bra jobb. Vi har faktiskt inte varit så mycket hos veterinären sedan han kom men jag vet att han har haft en del problem tidigare. Bland annat en fraktur som han opererades för.
– Fast faktum är att jag har inte brytt mig om vad han har haft för skador. Ska man titta på allt han har varit med om skulle man nog inte ens våga ut och köra honom. I och med att hästen har startat sporadiskt genom åren så har det varit problem men jag vill inte ha koll på det utan fokusera på hur han är just nu.

”Var lite surt att inte få vinna senast”
I senaste starten ledde Spring Erom i det längsta men åkte dit kort före mål av en vildsint spurtande Your Highness.
Vad säger du om andraplatsen i Copenhagen Cup?
– Visst var det lite surt att inte få vinna när det var så nära och hästen var fantastiskt bra. Men Your Highness kom med en jäkla avslutning och ökade hela vägen in i mål. Min häst fick vara med lite i öppningen för att köra till ledningen och sedan gick det ruggigt fort över sista bortre långsidan. Men jag är supernöjd med både häst och kusk, säger Dan Widegren.
Är det bästa loppet han har gjort hos dig?
– Ett av dem i alla fall. Han kändes så rytmisk och fin då och det har han även gjort efteråt. Men han var även jäkligt bra när han vann guldfinalen med huvan kvar och bara åkte ifrån dem. Även när Björn vann med honom på Mantorp i guld var han ruggigt bra.

”Goop har säkert en plan för att lösa det”
På lördag är Spring Erom favorit i Gulddivisionen, V75-3. Omgången kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 40 miljoner kronor enbart på sju rätt. Han körs av Björn Goop över distansen 2640 meter och har spår fem bakom startbilen. Tränare Widegren är optimistisk på förhand.
– Hästen känns lika fin som han gjorde inför Köpenhamn. Han har gått sina jobb och inte stått över något. Sedan är det väl det här med distansen att äldre hästar kanske inte tycker att det är lika kul att springa över 2600 meter. Men han vann ju det här loppet förra året över lång distans.
– Jag tror att det är första gången som han är favorit i ett lopp sedan jag fick honom i träning. Han har överraskat hela tiden. Kan öppna hyggligt och kanske kan få ta över av Nato Dream efter en bit. Men det taktiska lägger jag mig inte i. Björn Goop har säkert en plan för att lösa det hela. Jag koncentrerar bara på att ha hästen i ordning så får kusken sköta det andra, säger Dan Widegren.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Nej, det blir fortsatt skor runt om och öppet huvudlag. Han gick barfota runt om i Örebro näst senast men blev inte riktigt lika snabb från start då. Vi kommer säkert att prova det igen någon gång men nu kör vi med skor precis som i Köpenhamn.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.