Ingen häst betyder mer för Petri Salmela

184

Ingen häst betyder mer för Petri Salmela

För ett år sedan upplevde han den tyngsta dagen i tränarkarriären.
För tre veckor sedan kom den lyckligaste.
Ingen häst betyder mer för Petri Salmela än Makethemark.
På lördagen startar han som favorit Silverörnen på Solänget.

I helgen fick trav-Sverige se Who’s Who spurta hem Svenskt Travderby och belönas med evig ära och fyra miljoner kronor.
I fjol tillhörde en annan son till Maharajah förhandsfavoriterna i ”travets blå band”.
Men Makethemark kom aldrig till start i derbykvalen.
Orsaken var att tränaren Petri Salmela helt sonika missade att anmäla sin häst till loppet.
Loppet man preparerat för hela säsongen med hästen han väntat på i 30 år.
Den som träffat Petri Salmela vet att han i nästan alla sammanhang utstrålar optimism och har nära till ett skratt. Men när den där onsdagsmorgonen i augusti i fjol kommer på tal blir han gravallvarlig och tonen i rösten går ner.
– Ja, man har upplevt väldigt många hårda dagar. Men det kan jag lugnt säga, att den morgonen och förmiddagen, det har varit det hårdaste slag eller bakslag jag haft i mitt travliv. Det är väldigt svårt, trots att det hände för över ett år sedan, säger Salmela och minns tillbaka:
– Jag satt i det här rummet och jag hade kört två hästar tidigt på morgonen, vi hade veterinär här som kollade hästar nere i stallet. Och jag skulle bara ta en snabb kopp kaffe mellan körningarna och kollade telefonen. Och Mats Ahlkvist, Jägersros sportchef, hade ringt några gånger. Klockan var då redan över nio. Och jag tänkte, varför har han jagat mig? Och sedan ringde jag tillbaka. Och då sa han det. Jag tycker att jag kollat ganska många gånger att anmälan var på torsdag men tyvärr det var på onsdag…
Hur reagerade du?
– Jag blev ju inte… hur ska man beskriva det… Första timmarna var känslan att jag nästan inte fattade att det hänt. Det var någon movie som rullade bakom allt, att det är nästan att jag sover, att jag inte är vaken. Men sedan när vi hunnit prata med de viktigaste personerna, ägarna och sedan ringt hem. Då var känslan att jag kunde ingenting annat än bara gå upp till mitt rum och ta lite värktabletter och försöka bara sova. Känslan var att huvudet exploderade, alltså att den var så hård.
– Men det måste man säga att jag kom ut på en gång och ärligt sa att det bara var mitt fel. Och det uppskattade många i media, kollegor och allt. Det hjälpte lite. Och jag fick ju naturligtvis väldigt bra stöd nästan på en gång från ägarnas sida och min personal. Men det överlägset viktigaste det var att ha familjens stöd.

”Mycket känslor”
Vi spolar fram bandet ett år.
Till Solvallas Jubileumspokal, landets största lopp för femåringar, 14 augusti.
Makethemark har visat gryende storform och tävlar barfota runt om för tredje gången i karriären. Han spelas till andrahandsfavorit bakom derbyvinnaren Cyber Lane.
Och över upploppet gör Makethemark det som Petri Salmela föreställt sig skulle hända på Jägersro ett år tidigare.
Med sin närmast patenterade slutrökare långt ute i spåren forsar han förbi Cyber Lane och övriga konkurrenter över upploppet.
Hästen som dessförinnan tjänat 3,6 miljoner kronor utan att vinna något lopp med mer än 300 000 kronor i förstapris får äntligen sin fullträff.
Även för Petri Salmela var första miljonloppet i en travtränarkarriär som började med stjärnstoet Plant the Seed för drygt 30 år sedan.
Något som syntes efter målgång då han inte kunde hålla tårarna tillbaka.
– Det är ganska naturligt att det finns mycket känslor bakom. Det är inte bara hos oss, det är många som sysslar med det här jobbet och man kan inte säga att det är jobb – det är en livsstil – vad vi får vara med om.
– Det var bekräftelse att han är tillräckligt bra som vi har trott hela vägen, att han kan ta en storseger. Jag sa det många gånger redan under fjolåret till ägarna, att den dagen kommer och den kom nu. Men det vågar jag säga, att om vi lever och hästen mår bra… Alltså att vi bara är halvvägs om vi säger så. Det han hända riktigt, riktigt stora saker. Ännu större saker för honom.

”Får göra grovjobbet”
Närmast på programmet står Silverörnen (V75-6) på Solänget där Makethemark går ut som förhandsfavorit. Värste motståndaren på pappret är Diamanten, kullkamraten som var klart slagen i Jubileumspokalen, men fortfarande har de större meriterna med över sju miljoner på bankkontot.
Rutinjobben har löpt som förväntat och både Salmela och Makethemarks skötare Anne Raatikainen tror att formen ska vara konserverad.
– Det ser intressant ut. Jag vågar säga att jag skulle inte byta häst med någon i det loppet! Men, men, det är tillräckligt hårt motstånd, möjligtvis lite lättare än han mötte sist och uppe i Boden i juni. Men tillräckligt hårt, man får ingenting gratis. Speciellt Diamanten tillhör samma kategori som Makethemark i mina ögon och är en internationell stjärna redan nu. Och nu när spåren är lottade så lutar det åt att vi ännu en gång får göra grovjobbet själva. Men jag litar på min häst, 100 procent, säger Petri Salmela.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.