Ingen kan stoppa Commander Crowe

190

com

Först Sverige.
Sedan Norge.
Nu också Finland.
Commander Crowe blev hela Nordens travkejsare när han krossade motståndet i Kymi Grand Prix.

Det började i Olympiatravet, fortsatte i Oslo Grand Prix och Elitloppet.
När Commander Crowe närmast förnedrade sina konkurrenter i Kymi Grand Prix fullbordade han sitt nordiska triumftåg.
– Fyra raka storloppssegrar, det är ju helt otroligt. Det måste vara länge sedan en häst klarade det. Har någon gjort det sedan Varenne, frågade sig hästens ägare Calle Wihlborg och refererade till det italienska fenomenet som fullständigt dominerade de första åren av 2000-talet och alltjämt är världens vinstrikaste travare.
Varenne besökte aldrig Kuovola, beläget 15 mil nordöst om Helsingfors, men annars har arrangörerna konsekvent och mycket framgångsrikt jobbat med att få in prominenta gäster från de södra delarna av Europa. Redan debutåret 1998 lockade man Prix d’Amerique-vinnaren Dryade des Bois och sedan har superstjärnor från kontinenten i princip stått på kö för att få komma.
Anledningen är inte bara flygtransporten utan även ett mycket proffsigt och generöst mottagande för personerna runt hästarna vilket uppenbarligen uppskattas.
För Calle Wihlborg var det första chansen att få ta del av den finska gästfriheten, trots att Commander Crowe varit i Kuovola två gånger med seger 2009 och galopp i fjol.
– Jag har fått förhinder båda gångerna, först med bröllop och sedan sjukdom. Därför var det extra roligt att få komma i år, berättade Wihlborg som denna gång lyckades behärska sina känslor på ett annat sätt än efter Elitloppet då tårarna strömmade ner för kinderna.
– Pulsen börjar gå upp när man ser hästen värma för första gången, då känner man att nu börjar det närma sig. Det är egentligen värst från defileringen tills starten går, de fem minuterna är olidliga.

Trodde på seger
En som var betydligt kyligare under denna period var tränaren Fabrice Souloy som helt frankt stegade in i vinnarcirkeln för att bevittna de sista förberedelserna, en tydlig indikation om vad han förväntade sig för utgång.
Och visst hade han rätt.
Skillnaden från tidigare storloppstriumfer var bara att Commander Crowe denna gång inte fick överta ledningen.
Lutfi Kolgjini hade skickat klara direktiv med Sebastian K:s skötare Malin Andersson att hans häst skulle köras där.
Gästkuskande Antti Teivainen tog åt sig av budskapet vilket gav loppet en härlig krydda.
Christophe Martens placerade tidigt storfavoriten på utsidan och tryckte våldsamt på sista bortre långsidan. Övriga fältet lämnades omedelbart på efterkälken i en tvekamp inte olik det legendariska Elitloppet 1994 mellan Copiad och Pine Chip.
300 meter från mål var emellertid spänningen över. Sebastian K. gav vika för den oemotståndliga urkraft som tvingat honom att trava 1.07,5 i 500 meter mitt i loppet och slog kort senare på en uppgiven galopp.
I ensamt majestät och till taktfasta applåder kunde istället Commander Crowe närmast defilera över upploppet.
– Jag visste att Sebastian K. skulle ta ledningen och tog det medvetet lugnt från början med tanke på galoppen förra året. Sedan litade jag på min häst. Det är en ära att få köra honom och jag hoppas att han kan vara lika bra i flera år till, berättade Christophe Martens medan Calle Wihlborg fyllde i:
– Det blev inte lika spännande i dag som i Elitloppet, men som hästägare behöver man inte det.

Forus nästa
Förklaringarna till att Commander Crowe som nioåring tagit ytterligare ett steg i utvecklingen och blivit den superstjärna som karriärens inledande 23 raka segrar lovade är många.
– Jag tror att hemligheten är att hästen har fått bättre självförtroende. Han har hittat rätt i sig själv och vi har hittat rätt när det gäller resorna. Vi har funnit gårdar i närheten av banorna där han kunnat stå dagen innan. I dag kunde han gå i hagen till klockan tolv och det är perfekt. Han vill ha sina rutiner, precis som vi andra svenskar, förklarar Wihlborg.
Segertiden blev 1.12,0/2 100 meter, den näst snabbaste i Kymi Grand Prix och fyra tiondelar före tvåan, hemmaöverraskningen Womanizer.
En ännu större skräll spurtade in som trea, nämligen Stefan Perssons Maxwell Mayday som blev bäst av de svensktränade.
Redan kort efter flytten till Frankrike uttalade Fabrice Souloy att Commander Crowe var den bästa häst han tränat och förväntade sig att vinna alla storlopp i Norden i fjol.
Då gick det inte, men nu verkar spådomen blir sann och nästa kapitel i sagan om den återvändande travkejsaren kommer redan om två veckor, i Forus Open i norska Stavanger.

 

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.