”Inte optimalt att jobba med tjejen”

869

Han har just blivit sambo med Sveriges främsta V75-skötare.

Men vill inte ha henne i stallet.

– Jag tycker inte att det är optimalt att jobba med sin flickvän. Men jag hoppas att hon kan hjälpa mig till fler V75-segrar ändå, säger Svante Ericsson som startar två hästar inom V75-spelet på sin kommande hemmabana i Eskilstuna.

2016 vann Maja Bäckman V75-skötarligan.

Totalt tolv segrar där nio kom med fixstjärnan On Track Piraten gjorde henne särklassig bland landets hästskötare.

Det blev också ett vackert avslut på tiden hos Hans R Strömberg då Bäckman vid månadsskiftet valde att lämna Rättvik och flytta ihop med sin pojkvän Svante Ericsson.

Ett nytt radarpar inom svensk travsport är därmed bildat, kunde man tro.

– Alla tror att vi ska jobba ihop, men det är inte planen. Maja har många intressen utanför travet och tanken är att hon ska utbilda sig. Till en början kommer hon att hjälpa mig, men på sikt tycker jag inte att det är optimalt att jobba ihop med sin flickvän, förklarar Svante Ericsson som ändå ser stora fördelar med det nya samboskapet.

– Det har blivit mycket skönare. Förut satt vi och pendlade nästan alla dagar ingen av oss åkte på trav. Det är tungt när man har ett sådant här jobb. Sedan Maja kom hit har det blivit mycket lugnare i vardagen. Jag känner att jag har blivit piggare och har mer energi.

För tillfället driver Ericsson ett litet stall med tolv hästar på Julmyra Horse Center i Heby, men paret står i begrepp att flytta bopålarna.

– Vi ska hyra in oss på Håkan ”Hockey” Erikssons tidigare gård i Eskilstuna. Det är en härlig anläggning och vi får ett stall med möjlighet att bygga ut. Men eftersom Joni (Pettersson) som jobbar hos mig nu inte ska följa med så får jag klara mig själv i början, och då är klart att Maja kommer att hjälpa till.

Hemligheten: glädje

På sikt är ambitionen att utöka stallet och bli mer framgångsrik på framförallt V75 där man tog två triumfer i fjol.

– Jag hade 22 hästar ett tag, men det blev lite av ett mellanläge som inte fungerade så bra. Dessutom var det flera som inte riktigt höll måttet. Mitt mål när vi kommer till Eskilstuna är att komma upp i 30 stycken och kunna anställa lite folk, det skulle kännas perfekt.

Vad gäller konsten att vinna V75-lopp finns numera spetskompetens inom hemmets väggar.

– När jag frågar vad som gjorde att det gick så bra hos Strömberg så svarar Maja bara att ”vi var glada i stallet och då smittar det av sig på hästarna”.

– Jag tvivlar väl på att det är hela sanningen, men jag har i alla fall blivit mycket gladare sedan Maja flyttade hit som vi får se på lördag om det fungerar, säger Ericsson som låter positiv kring sina två V75-hästar.

– Båda ska vara förbättrade gentemot senaste starten. På förhand tycker jag att Obelix Skift är den hetare chansen, men Blue Star Champion kan också bli farlig om han får luckan.

Det här berättar Svante Ericsson om sina V75-hästar:

– 1 Blue Star Champion (V75-5) har haft skadeproblem och tränas därför inte speciellt hårt mellan starterna. Det gör att han blir mer beroende av att starta tätt för att hålla formen. Eftersom han galopperade näst senast blev det ingen riktig genomkörare och jag tror att det var förklaringen till varför han var sämre senast, han behövde loppet i kroppen. Dessutom blev han lite väl het efter att ha kört om ledningen. Han verkar ha tagit det loppet på bästa sätt och har varit jättefin efteråt. Min bedömning är att formen på lördag ska vara likvärdig med senaste segern. Läget passar för en smygare och jag tror att han är snabb nog att få rygg på ledaren. Eventuellt kommer jag att köra honom med jänkarvagn, enda gången han tävlat med det var när Johnny Takter körde för fyra starter sedan. Den gången blev han störd till galopp så det gav inget kvitto på effekten. I övrigt ändrar jag inget och skulle det lösa sig med lucka kan han bli giftig.

– 4 Obelix Skift (V75-6) har alltid varit stark, men dragits med aktionsproblem. Nu har han fått vara fräsch en tid och fått kontinuerlig träning, det gör att han orkar bära upp sin aktion på ett annat sätt och är förklaringen till utvecklingen. Senast gick jag mest ut för att ge honom ett sprinterlopp i benen inför den här uppgiften och var överraskad att han var så bra. Normalt ska han vara ännu ett snäpp vassare den här gången och distansen passar också bättre. Jag laddar det som går från start och det roligaste vore om vi kom till ledningen. I sådana fall kör jag gärna där, ska jag släppa till någon är det Rigel Face eftersom man brukar få chansen från Kolgjinis rygg. Annars är min häst helt allround för positioner och klarar även att göra en hel del själv på vägen.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Inte optimalt att
jobba med tjejen”

Föregående artikel– Vi vill inte ha fokus på rumpan
Nästa artikelBjörn Goop fixade seger på Vincennes

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.