– Vi vill inte ha fokus på rumpan

57

Från och med 1 mars kommer måldomare och ekipagekontrollanter att ha fokus på dressarnas utseende.

Reklam på rumpan kommer betraktas som att använda en felaktig dress.

– Många ryttare inom stora travet är förebilder för yngre ponnyryttare och där vill vi inte ha fokus på rumpan, säger proffstränaren Sofia Aronsson, aktiv ryttare i samverkansgruppen.

Det var i slutet på januari och början på februari som ämnet kom upp till diskussion.

Flera montéryttare i Sverige har sponsorplats på rumpan och på armarna – något som inte är tillåtet.

Stephanie Werder, 25, är en av dem som tävlar så och hon reagerade starkt över att förbundet nu ska stoppa ryttarnas rumpreklam.

– Jag tycker det är väldigt trist, det är ju sponsorerna som bidrar till att jag kan hålla på med det här, sa Stephanie Werder till Trav365.

– Rumpan är bästa reklamplatsen, sa Emilia Leo, montéryttare och styrelseledamot i Svensk Monté Riksorganisation, till Trav365.

Enligt Svensk Travsports regelverk är det inte tillåtet med synliga sponsorer på rumpan och när det här kom upp till diskussion sa Annica Hjorter, ansvarig för dressar på travförbundet följande:

– Det har varit samma regler i över tio år, men vi har uppmärksammat det här nu och informerat om att det inte är tillåtet.

Agerar nu

Och nu agerar förbundet, i ett pressmeddelande från Svensk Travsport förklarar de att måldomare och ekipagekontrollanter från och med 1 mars kommer ha ökat fokus på dressarnas utseende, som en följd av den uppkomna debatten om reklam på tävlingsdressar.

– Om man inte följer de regler som finns kommer det att betraktas som att använda en felaktig dress, säger Staffan Falk, domarbas vid Svensk Travsport.

Proffstränaren Sofia Aronsson, aktiv ryttare i samverkansgruppen för monté, tycker att fokus på rumpan ger fel signaler.

– Vi jobbar mot att ha samma regler för monté som sulky, men även för att många ryttare inom stora travet är förebilder för yngre ponnyryttare och där vill vi inte ha fokus på rumpan. Jag tror heller inte att ryttarna kommer förlora sina sponsorer på grund av att de behöver flytta reklamen från rumpan till benen, där det faktiskt syns bäst under loppet.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
– Vi vill inte ha
fokus på rumpan

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

2 KOMMENTARER

  1. Tycker det är bra att någon tar ställning. Vi tjejer pratar om sexistiska fördommar o förolämpningar o i övrigt ska vi vara så feministiska o jäklar om någon kille kollar på våra rumpor.. men sen att fokusera med reklam på rumpan, det går bra. Hur dubbelmoralisk får man bli. Självklart förleder man väl den mannliga publiken att kolla på just rumpan….vore kanske trevligare att fokusera på hästarna. För det är väl det sporten går ut på ? Eller har jag missat nåt?

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.