– Inte självklart att man ska trivas ihop

103

Dottern som arbetskamrat, en TV4-profil som flyttat in på gården och en stjärnhäst i träning.

Under onsdagen gör dessutom hästen Caprese första starten på V86 – med Clara Jonasson i sulkyn.

– Det är helt fantastiskt att jobba ihop. Det är inte självklart att man ska trivas bara för att man är mor och dotter, säger mamma Camilla Jonasson, 48.

Rutinerade stjärnkuskar som bland annat Peter Untersteiner, Thomas Uhrberg och Johnny Takter.

Det är vad som väntar 20-åriga SM-vinnaren Clara Jonasson under onsdagen när hästen Caprese gör den första V86-starten i karriären.

Efter resultatraden trea, tvåa och etta i den senaste starten är mamma, och tränaren, Camilla Jonasson förhoppningsfull, trots värsta tänkbara spår 8 bakom bilen i V86-7.

– I det senaste loppet såg hon (hästen) helt orörd ut, hon gick i sömnen. Vi vill se hur hon räcker till och det är fantastiskt att få chansen på V86, säger Camilla Jonasson till Trav365, med 18 hästar på träningslistan hemma på gården i Slöinge utanför Halmstad.

– Det finns chans till skräll. Allting kan ju hända. Får hon loppet hon behöver så kan hon absolut vara med där framme. Hon känns väldigt stark och det ska bli en rolig värdemätare, fortsätter hon.

Aldrig en dispyt

Hemma på gården jobbar mamma Camilla tillsammans med dottern Clara, 20. Ett privilegium, enligt Camilla.

– Det är helt fantastiskt. Bara för att man är mor och dotter så är det inte bara självklart att man ska trivas ihop som kollegor. Men vi kompletterar varandra jättebra och jag har tagit ett steg tillbaka i rörelsen. Aldrig att vi skulle ha en dispyt med varandra. Det är Clara som sköter det tävlingsmässiga och har tagit fram Caprese och skött om henne sedan hästen var tre år gammal.

Du åker med ner till Malmö och Jägersro under onsdagen. Är det nervöst i egenskap av mamma att stå vid sidan om?

– Nej, jag är alltid väldigt lugn nuförtiden. Clara var ett år gammal när hon fick sin första ponny och jag var mer nervös när hon var liten och tävlade. Clara är väldigt kylig i loppen, berömmer Camilla.

”Sett förträfflig ut”

Under 2016 slog Camilla Jonassons lilla proffsstall rekord i inkörda prispengar, 671 000 kronor, enligt Svensk Travsport. Under året utökades även familjen hemma på gården Claras pojkvän, TV4-profilen Matteus Lillieborg.

– Han tillför mycket här. Han är så go och ödmjuk. För vår del är det fantastiskt och han gör det lättare för oss, säger Camilla.

TV4-profilen tränar även stallets store stjärna, den danske derbyvinnaren och den före detta Prix d’Amérique-hästen, Tumble Dust, som kom till Camilla Jonassons regi i januari från Tomas Malmqvist.

Hästen kom till gården konvalescent och opererad i framkotorna, men börjar sakta men säkert komma i form igen.

– Matteus körde Tumble i går (läs måndag) och hästen har sett förträfflig ut i jobben. Nästa vecka ska vi testa honom på bana.

Trots de positiva rapporterna vågar inte Camilla spekulera i en comeback på tävlingsbanan för stjärnhästen, som sprungit in närmare fem miljoner kronor under tävlingskarriären.

– Det är jättefarligt att säga. Det kan ta två månader, det kan ta fem månader, eller ett år. Men, jag fattar ju om det blir tävling för Tumble Dust så vore det fantastiskt, avslutar Camilla Jonasson.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.