Intervju med Sandra Blixt

50
sandra blixt
Glädjescener efter Lilla Elotloppet i år. Sandra Blixt och Fantom vann loppet och hästens tränare Caroline Johansson var med. Foto av MIKAEL WIKNER

25-åriga Sandra Blixt från Gotland har kontraster i sitt liv just nu.
Å ena sidan nybliven mamma.
Å andra sidan snart pensionerad som ponnykusk.
I slutet av maj vann hon Lilla Elitloppet för andra året i rad med gotlandsrusset Fantom och nu blir det stor häst på heltid för amatören från Visby.

En av elitloppssöndagen allra gladaste vinnare hyllades tidig morgon på Solvalla i år.
Elvaårige Fantom och kusken Sandra Blixt vann tillsammans ponnytravarnas eget elitlopp för andra året i rad och det blev segerstimmande på banan direkt efter målgång tillsammans med hästens ägare och tränare Caroline Johansson.
En stor gotländsk seger – överlägsen med åtta längders marginal ner till tvåan.
Sandra Blixt har tagit 15-talet segrar med ponnys sedan hon började köra vid tolv års ålder. Sedan några år tillbaka är hon amatörtränare hemma i Visby med tre segrar på 58 starter som kusk.
Alltså med STOR HÄST. En viktig distinktion när man intervjuar Sandra som under intervjun växlar snabbt mellan disciplinerna.
– Det här är mitt sista år jag får köra ponny och det kändes så bra att jag fick vinna med Fantom igen på Solvalla. Det är med honom jag tagit mina största segrar också. Förutom Elitloppet två år på raken, vann vi SM och Lilla Hugo Åbergs i fjol, säger Sandra Blixt, vars pappa Jan Åke Blixt är amatör i Visby sedan många år.

Tar hjälp av släkten
Hemma finns sex månader gamla dottern Steffanie som redan fått börja hänga med på trav – som en gång hennes mamma gjorde från späd ålder.
Sandra Blixt har fyra hästar i träning och tar hjälp av både pappa, morfar och sin mamma med hästarna.
– Jag är väldigt mycket själv med hästarna också men det behövs så klart god hjälp av de närmaste. Pappa är min mentor och coach i travet. Även om det blir på min nivå vill jag ju självklart lyckas som kusk och komma någonvart med de stora hästarna. Bara att få starta en häst under elitloppshelgen skulle vara ett väldigt stort, personligt framsteg. Det blir ju att sikta uppåt stjärnorna med de stora hästarna nu när man inte får köra ponny längre! säger hon och skrattar.

”Gör alltid sitt bäste”
Årets stora mål med de egna hästarna är redan uppnått. Egna uppfödningen Bellamie S.B., ett fyraårigt sto, har varit sen i utvecklingen. Men som alla Sandras hästar ”gör hon alltid sitt bäste”, som hon säger på dialekt.
– Jag hade som mål att få henne att gå under 1.20 och i förra starten gjorde hon det och sprang också in sina första pengar, 2100 kronor. Det var det andra målet jag hade med henne. Nu har hon gjort båda och vad ska jag nu sikta på med henne?
Inom ponnytravet finns a-ponny, oftast schettisar, där kuskarna får köra från 8 till 15 års ålder. B-ponnys får kuskarna köra ända till kalenderåret då de fyller 25.
Onsdagen 13 juli ska Sandra Blixt och Fantom försvara sitt SM i Svensk Mästerskap för ponny kategori B hemma på Visbytravet.
Redan nu på onsdag kör Sandra två av sina stora hästar under dagstravet i Visby. Maltes Axel startar i lopp 6 och Simb Reeves i lopp 9.
– Jag hoppas båda får fina lopp, i så fall kan de sluta bland de tre. Jag vet att de alltid kämpar och gör sitt yttersta. En god egenskap jag försöker plocka fram ur mina tävlingshästar, säger Sandra Blixt.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.