Iskallt för Norges bäste på V75?

18

norsk derbyvinnare

I storloppet Axel Jensens Minneslopp i Oslo på lördag ville norrmännen visa upp det finaste de hade på fyraåringssidan.
Ett åttondespår drar ner förväntningarna med Glen Ord Superb.
– Han möter fantastiska sprinters från Sverige – och så läget. Nej, helt iskallt, säger Geir Vegard Gundersen.

V75 gästspelar i Norge på lördag på den norska huvudstadbanan Bjerke.
Huvudlöpningen Axel Jensens Minneslopp (V75-6) för fyraåringar lockar med 300 000 kronor till vinnaren. Ett förstapris norske topptränaren Geir Vegard Gundersen tror han kanske hade haft en liten chans att lägga körhandskarna på från ett annat läge. Inte nu.
Spårtombolan gav nämligen spåret längst ut bakom bilens vinge för Norges bästa fyraåring Glen Ord Superb. En styggelse i hästens debut över kort distans.
– Sprint är inte hans bästa distans och spår åtta är ju praktiskt taget 20 meters tillägg. Så jag ligger väldigt lågt med tanke på spåret. Annars är det en mycket bra häst jag har som egentligen har det mesta. Han är både stark och speedig. Fast mera stark än rapp egentligen, säger Geir Vegard Gundersen.

Byggdes upp under vintern
Glen Ord Superb var överlägsen i norska derbyt i september och är med råge sin årgångs bästa travare. Geir Vegard Gundersen bärgade sin fjärde derbyseger sedan 2005 med hästen, som fått sitt namn efter en skotsk maltwhisky.
Uppladdningen inför 2015 skedde sida vid sida tillsammans med stallets stora stjärna Support Justice.
– Jag hade en dröm om att vinna derbyt och då måste vi ju träna lite, säger Geir Vegard och skrattar. För att bygga upp fysiken fick han vara tillsammans med Support´n. När jag kände att det fysiska var på topp bytte jag sällskap. Han fick då börja träna med stallets treåringar i stället för att bli psykiskt stark topp till derbyt.

En blivande elithäst
Efter derbysegern fick hästen ta det lugnare. Efter två raka segrar på slutet är toppformen nära igen menar tränaren.
Gundersen har tjugo minuters bilkörning in till Bjerke på lördag och ser uppgiften som ett sätt att bygga hästen för framtiden.
– Jag är nästan säker på att han kommer att bli en elithäst. Om han blir lika bra som Support Justice vill jag låta vara osagt men han har i alla fall gått bättre tider än Support´n i de norska årgångsloppen. Jag tvivlar inte på att det är en väldigt bra häst.

Men det är ”iskallt” på lördag menar du?
– Ja, det måste bli enorm överpejs (utgångstempo) för att vi ska kunna komma in i matchen. Jag hoppas att han gör ett bra lopp och får en liten peng här. Så lågt har jag aldrig legat med den här hästen förr – men den här gången gör jag det.
Vilken av motståndarna är du mest rädd för?
– Det är ju några fantastiska sprinters från Sverige han möter. 4 Daley Lovin och 5 Buzz Mearas är förstahästarna. Jim Oscarssons 3 Explosive de Vie var bra den också när jag såg den på Solvalla. Fast Daniel Redéns Daley Lovin är nog vinnaren, den var helt enorm senast.
Slutligen. Support Justice vann Åby Stora Pris i somras och matchas nu mot Prix d’Amérique. Hur går det med uppladdningen?
– Han startade förra lördagen i ett norskt V75-lopp och var väldigt fin. Han tränar på och vi hoppas att han har pengar så det räcker för att komma med. Som det ser ut ska han bara vara med i Prix de Belgique i början av januari av b-loppen där nere.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.