Parisdrömmar med Youana

40

image

Prix Helen Johansson på Vincennes kan bli nästa stora lopp för europamästarinnan Youana.
Åbyamatören Catharina Johansson vill gärna vara med under Prix d’Amerique-dagen.
– Det är helt galet hur stark och fin hon känns för dagen.

I Hindås strax öster om Göteborg finns en av landets hetaste travare. Sexåriga stoet Youana utblomning till en äldre elithäst har gått snabbt.
Året inledde med en seger i silverdivisionen på Jägersro i januari och de tre senaste starterna under sommaren och hösten har slutat med segrar i större lopp.
I augusti blev det seger i European Championship for Mares på Solvalla. Alltså EM för ston. I starten efter vann Youana stoeliten – och så segern i Sto-SM på hemmabanan Åby på det.
Catharina och Calle Johansson spänner nu bågen mot Frankrike. Prix Helen Johanssons lopp den sista söndagen januari kan bli nästa stora uppgift för Youana.
– Om allt klaffar blir det så, men det är inte alls spikat. Först och främst måste vi se vad eurokursen landar på och hur mycket pengar hon får lov att tjäna för att inte gå över gränsen för loppet som är stängt vid 360 000 euro. Youana behöver nämligen göra ett lopp hemma i Sverige innan vi åker i så fall, säger Catharina Johansson.

”Vi får matcha det bra”
1997 instiftade fransmännen Prix Helen Johansson för att hedra svenskan och hennes seger i Prix d’Amerique tillsammans med Ina Scot.
Det handlar om ett lopp för enbart ston med 450 000 kronor till vinnaren. I januari vann Claes Svensson och Marie Nilssons Moving On loppet och det kan alltså bli svenskt igen.
En Johansson vinner Johanssons lopp i januari…
– Vinner och vinner. Men vi ska göra ett försök i alla fall. Vi får matcha det bra på något sätt och välja ett lämpligt lopp åt henne i början av januari som uppladdning. Det är ett stolopp med autostart på Vincennes så det är mycket passande. Sedan är det ju den dagen man verkligen vill vara med och tävla också, säger Åbyamatören som under onsdagskvällen vann lopp med stallets andra häst, Youlo, en treårig halvsyster till Youana.

”Känns s-å stark”
Efter segern i SM på Åby har det varit lite lugnare dagar för Youana som fräschats till och vaccinerats och fått lite styrketräning.
– Nu kör vi igång med tuff träning igen. Hon känns för jäkla laddad. Det är helt galet. Hon är riktigt rund och fin och känns s-å stark.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.