Räkna med Hamre på V75!

32

hamre v75

Han leder V75-ligan i Norge och har stallet i toppform.
I omgången har han sex hästar till start.
Räkna med Frode Hamre när V75 drar väst – till Oslobanan Bjerke.

Norges ledande tränare är han, Frode Hamre. Med närmare 50 hästar i träning och sju anställda är han tillfreds med sin vardag.
– Jag trivs med vardagen. Hästarna går fint, vi har strax tjänat tio miljoner i år och leder V75-ligan. Den ligan är det stora målet att vinna och som det ser ut nu så gör vi också det. Vi har ett försprång gentemot Bo Westergård, som även han satsar hårt på det här med norsk travsport.

Det är däremot inte bara positiva vibbar som hörs från Hamre. Han är bekymrad kring norsk travsport, som han älskar så mycket.
– När jag säger att jag är nöjd med vardagen menar jag hur stallet går och hur jag mår. Däremot är det tuffa tider i Norge där vi tappar väldigt i hästantal och det är ett stort bekymmer. Dessutom är prioriteringarna från förbundet helt åt skogen, om du frågar mig. Det föds upp mindre och mindre hästar i Norge, men mer och mer pengar går till lopp stängda för norskfödda. Det slår väldigt, väldigt hårt mot mig som har villiga och storsatsande hästägare som vill köpa utländska travare. Jag har köpt mycket häst från USA och Sverige, fantastiska djur, men snart är det så tråkigt att de knappt har några pengar att tävla om. Det drabbar kvalitén i norsk travsport, den saken är klar.

En av hästarna som Frode Hamre köpt in till stallet för stor summa är amerikanskfödde Royal Ice. Hästen var med bland kulltoppen som treåring i USA, innan han såldes.
– Det är en tränares dröm att få in så fina hästar i stallet. Jag är otroligt tacksam. Royal Ice var med i Hambletonian 2014, där Trixton vann före Nuncio. Låt vara att hästen inte var med bland de främsta i mål, men det säger ändå en del om vad det är för ett djur vi har att göra med.

Det märks att Hamre blir lite uppspelt just när fyraåringen kommer på tal.
– Det är en sjujäkla travare alltså och tekniken han har är enorm. Det här är den bästa häst Norge har att erbjuda i hans nuvarande klass och jag tror det finns en del utveckling kvar i honom också.

I Axel Jensens Minneslopp får hästen sitt elddop efter en rad segrar i lite enklare sällskap. Han ställs bland annat mot Daley Lovin och Buzz Mearas, och ovanpå allting har Royal Ice fått spår tio.
– Även jag förstår att det blir tufft den här gången. Vi får hoppas på överpace och sedan lär hästen tjäna en fin slant. Spurten kommer bita bra. Sedan får vi vinna nästa lopp han startar i, för det är jag ganska övertygad om att han gör.

Hittills i år har stallet 28 V75-segrar på 173 starter. Det innebär att var sjätte start innebär seger. Just sex starthästar har Hamre den här gången. Så frågan är vem som vinner den här lördagen?
– Det är tufft, jag tycker att jag har fått så tråkiga utgångslägen, vilket gör att vi är rejält handikappade. Det måste stämma ordentligt för att någon ska räcka hela vägen fram till seger, även om jag tycker mig ha hästar i god form.

Kort kommentar om de fem övriga starthästarna i omgången.

– 3 Choco Sun (V75-1) gjorde det fint i gulddivisionen senast och den här gången handlar det om silver. Hästen går alltså ner en klass och jag tycker det här är en bra sprinter. Det är den av våra i loppet som har fått bäst utgångsläge och därmed tycker jag att det är min bästa chans, men någon stor vinstchans tycker jag inte att hästen har.
– 7 Kapow Hanover (V75-1) är det nog en del som känner igen i Sverige då han tävlat en hel del där. Senast kanske han var lite seg, men det blev lite vida spår och dessutom gick loppets slutskede fort. Vi får hoppas på lite tur från ett knepigt utgångsläge och sedan får vi ta det därifrån. Det är inget hett bud.
– 11 Denver (V75-1) är mest med för att det är V75 och att vi kom med. Han får smyga med och få lite hårdhet. Det är en slant som vi siktar på och anledningen till att jag själv kör just Denver beror på att han har varit lite bråkig emellanåt.
– 10 Winmecredit (V75-3) är det lite samma sak med som Denver, normalt sett får han det svårt i det här tuffa sällskapet. Han duger alldeles fantastiskt bra i Norge under vintrarna och tjänar rejäla summor och vinner en del lopp, men här är det en tredje-fjärdeplats som vi får rikta in oss mot.
– 7 Bruno di Quattro (V75-7) var jätteduktig i den senaste starten då han avgjorde trots en ganska tuff resa. Spåret är inte det bästa eftersom det inte är någon startraket vi har att göra med, men det är som det är. Vi får hoppas på högt tempo och blir det så kan han sluta bland de tre-fyra främsta.

Frode Hamre leder med 28-21 gentemot Bo Westergård i norska V75-ligan. Den senare har åtta hästar till start under omgången. Frågan är om Frode Hamre drar ifrån, om Bo Westergård knappar in, eller om ställningen är oförändrad efter lördagens delade V75-omgång på Bjerke travbana?

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.