”Jag fick välja vilken häst som jag ville ha…”

32

Foto: Privat

Malin A Karlsson, här tillsammans med Nepals Dandy

TRAV14 december 2017 13:41

Amatörtränaren Malin A Karlsson fick välja vilken häst hon ville ha.

Då blev det Sunwapta Goj.

På lördag kan det bli V75-seger.

– Det ska så klart bli jättespännande, säger hon.

34-åriga amatörtränaren Malin A Karlsson började direkt efter gymnasiet att jobba som hästskötare. Först åt Anders I Jonsson, och sedan nio år hos proffstränaren Ulf Stenströmer.

I augusti i fjol sa hon upp sig hos Stenströmer, och tar sedan dess på heltid hand om sina egna hästar. För tillfället har hon sex hästar på sin träningslista.

Den senaste hästen in på Malins träningslista är treåriga stoet Sunwapta Goj, som hittills i karriären sprungit in 373 000 kronor på tolv starter. Sunwapta Goj har varit med i uttagningsloppen till de flesta årgångsloppen i år, och så sent som i augusti slutade hon femma i E3-finalen.

Hur den tidigare Sten O Jansson-tränade hästen hamnade hos Malin i Axvall? Hon fick välja vilken häst hon ville, och då föll valet på Sahara Dynamite-dottern.

”Ville ha en färdig starthäst”

– Det är egentligen en ganska lång historia, och egentligen blev allting av en slump. Det finns en man som ägt massa travhästar i många år, men som tröttnat på alla kostnader hos travtränarna, han vill äga häst men inte betala något. Det är ju svårt, det förstår alla som håller på med trav, säger hon och fortsätter:

– Så han la ut lite krokar i sin bekantskapskrets om det fanns intresse på att leasa hästar, och på den vägen är det.

Kan du utveckla det där?

– Vi fick en förfrågan om det här och jag gick länge och sög på karamellen, och jag var tveksam till det. Men, då sa han att jag fick välja vilken häst jag ville, kanske inte riktigt så för jag hade en budget att förhålla mig till, men ungefär. Han sa, att välj en häst så köper jag den så får du leasa den av mig.

Varför föll valet på Sunwapta Goj?

– Jag ville ha en färdig starthäst, gärna också ett sto, och vi fick reda på att Sten O Jansson skulle skära ner på sitt hästantal och efter mycket om och men så fick jag tag i Stens fru, och även om de redan hade fått en del bud på henne så hamnade hon till slut hos oss.

”Positivt överraskade”

Hur känns det att få in en sådan häst i träning?

– Det känns så klart bra, och det var lite så, jag kunde antingen köpa en sådan här häst, eller en ostartad superstammad tvååring. Men valet var rätt enkelt att ta en häst som jag vet är rätt bra, och som ändå bara är tre år. Det är en jättefin häst, väldigt travsäker och jag ville helt enkelt ha en duktig tävlingshäst. Hon har ju haft en hel del otur också i några av de större loppen i år, vad jag förstått.

Den 7 december gjorde Sunwapta Goj debut för Malin A Karlsson på Åby, körd av Magnus Jakobsson slutade det med seger direkt.

– Vi blev väldigt positivt överraskade, vi öppnade upp henne till den starten, hon har gått med stängt hela tiden hos Sten O, men vi valde att öppna upp henne för att vi ville ha en egen uppfattning om henne, och därför blev vi positivt överraskade. Hon tävlade också med skor runt om, och är ju van att tävla barfota fram, berättar Malin och fortsätter:

– Hon hade heller inte varit hos oss så länge och var inte vässad på något sätt, hon hade inte gått något superjobb inne på banan utan hon hade mest fått komma in i vår träning och vi såg det mest som ett test.

Hur har hon tagit det loppet?

– Bara bra, allting är jättebra med henne, och hon är precis lika fin som inför Åbystarten och det är inga konstigheter. Det hade ju blivit ett par veckor mellan Solvallastarten och Åby senast så jag hoppas också att senaste loppet ska föra henne framåt, även om hon bara är tre år och har haft en lång säsong.

”Man måste ju få drömma”

På lördag går 4 Sunwapta Goj (V75-6) ut på V75 från Gävle.

– Jättespännande, det är väl lite väl tufft emot kanske, men hon har tidigare visat att de här hästarna inte springer ifrån henne. Hon har bra läge och bra form så helt borta tycker jag inte alls att hon är.

Några ändringar?

– Nej, det blir öppet huvudlag som senast då Magnus Jakobsson var så nöjd med henne, det enda är väl att hon kommer tävla med brodd i bakskorna för första gången, vad jag vet. Hon har inte tränat på det men hon är ju en sådan fin travare så jag tror inte det ska vara några problem alls, men det är väl det enda frågetecknet.

Hur tänker du framtiden med Sunwapta Goj?

– Är hon bra på lördag så tycker jag det vore tråkigt att ställa av henne, men vi tar ett lopp i taget. Hon ska få en paus och lite vinterträning, men hon är inte anmäld till några tidiga lopp nästa år så det är ingen stress att hon ska ut. Vi tar ett lopp i taget, sedan får hon själv bestämma. Hon är anmäld till Derbyt och Stochampionatet nästa år där Stochampionatet är det stora målet, förhoppningsvis kan hon lägga på sig lite mer muskler under vintern, och man måste ju få drömma, säger Malin A Karlsson.

14 december 2017 13:41

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.