”Jag hade rankat henne först i loppet”

68

Hemvändaren som jagar SM-guld för ston på V75

1 av 2 | Foto: RALF HANOLD/KANAL75

Super Ariel är den stora jokern i sto-SM.

TRAV13 oktober 2017 14:16

För två år sedan lämnade hon Sverige för Frankrike.

På lördag är hon tillbaka.

Super Ariel är den stora jokern i Sto-SM på Åby.

– Hade jag tippat hade jag rankat henne först i loppet, säger hästens tränare Kennet Häggström.

Sensommaren 2015 flyttade det då sexåriga stoet Super Ariel (V75-3) till Frankrike. Två år senare har hon lagt beslag på flera feta segercheckar och tredubblat pengarna på sitt vinstkonto.

– Hon har varit riktigt bra. Kan man gå i uppförsbacken på Vincennes och vinna lopp där så måste man vara riktigt bra. Hon är en fruktansvärd märr, så är det bara, säger Kennet Häggström.

Han är Solängettränare med bas i Bredbyn och som uppfödare och ägare har han följt Super Ariel från dag ett. Men i Frankrike är det lärlingen Evelina Månsson som tränar hästen. Hon arbetar på Rommetränaren Jörgen Westholms franska filial och det är i hans borg på den mäktiga träningsanläggningen Grosbois som Super Ariel numera har sitt hem.

– Evelina var ute och körde jobb med henne i lördags. Hon körde 2 100 meter och sa att hästen var riktigt fin, joggade 1.15 och hade 73 i puls efteråt. Då bestämde vi oss för att anmäla till Åby, berättar Häggström.

På topp igen efter semestern

27 starter och nästan 2,2 miljoner kronor insprunget har det blivit för Super Ariel i Frankrike så här långt. Sex gånger har hon vunnit och den penningsmässigt största segern, värd 263 758 kronor, kom i Prix Amalthea på huvudstadsbanan Vincennes i våras.

– Vi har suttit och tittat hemma när hon har vunnit lopp och det är en upplevelse det också, men vi var nere till Prix d’Amerique när hon var tvåa i Prix Helen Johansson. Hon var först fem meter efter mål och fick över 250 000 kronor i andrapris, så det var roligt.

Nu har inte Super Ariel tävlat sedan 20 juli. Då slutade hon oplacerad och efter det fick hon en välförtjänt semester.

– Hon hade startat på i nästan två år utan något längre uppehåll och var lite sliten, så vi släppte henne på bete i en månad. Det slog väl ut för hon har varit riktigt bra nu när hon har börjat träna igen. Hon har också varit riktigt bra när hon har kommit tillbaka efter vila tidigare.

”Oerhört bra med jänkarvagn”

Super Ariel och Evelina Månsson påbörjar resan till Sverige på fredag, övernattar längs vägen och anländer till Åbytravet i Mölndal i god tid före tävlingarna på lördag. Där ansluter Kennet Häggström och det är en förhoppningsfull ägare och tränare som ska återse sitt kapabla sto.

– Hade jag tippat hade jag rankat henne först i loppet, säger han.

Dannerotränaren Micael Melander, som brukade köra Super Ariel före flytten, åker ner till Mölndal enkom för att köra henne i Sto-SM och spår tre bakom startbilen är i det närmaste perfekt.

– Förut var hon inte så snabb ut men det har hon utvecklat i Frankrike. Där har hon visat sig riktigt snabb från start och jag tror att hon kommer att öppna bra på lördag, säger Häggström och påminner avslutningsvis om en viktig detalj.

– I Frankrike får de inte gå med jänkarvagn så hon har gått med vanlig vagn där nere, men hon gick oerhört bra med jänkarvagn innan hon for ner och nu kör vi med det igen.

OLA JOHANSSON/KANAL75

13 oktober 2017 14:16

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelFrån vinnarspåret har han guldläge
Nästa artikelVann 21 miljoner kr på V75: ”Har ringt konstant”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.