”Jag kommer vara nervös hela veckan”

24

Doldisen inför chansen på V75: ”Det är jättestort för mig”

1 av 3 | Foto: KANAL75

Caroline Holm och Lukas Bris jagar sin första V75-seger.

TRAV31 oktober 2017 12:25

Hon är en av Sveriges mest populära travtränare med ständig kölista till stallet.

Ändå är det nog få V75-spelare som hört talas om Caroline Holm.

På lördag kan det bli ändring på det.

– Det här är jättestort för mig, jag kommer att vara nervös hela veckan, säger doldisen som startar två hästar när Bergsåker lockar med V75-jackpot och 30 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Under sina fyra år som professionell har Caroline Holm tränat fler topphästar än majoriteten av hennes kollegor kommer i kontakt med under ett helt yrkesliv.

Balfour, Beau Mec, Coldtown, Ed You, Jeppas Maxi, Perfectly Enough, Putte Topline och Sauron Pil är ett axplock av alla kända namn som färdats till det lilla stallet i Hudiksvall.

Och sedan ner i den närliggande simbassängen.

Det är nämligen med hjälp av denna som Caroline Holm gjort sig till ett aktat namn bland landets travutövare.

Som granne till sin tidigare arbetsgivare Jan-Olov Persson finns tillgång till dennes anläggning för simträning.

Något som hon gjort till sin expertis.

– Det hela började med att Robert Bergh ville flytta två hästar till Jan-Olov för simträning när jag var ny som tränare. Då frågade Jan-Olov om inte jag kunde ta dem istället. Sedan har jag fått fortsätta hyra bassängen och tack vare det kunnat bygga upp min verksamhet. Det är inte så lätt att få in hästar som ny tränare, då måste man få fram en reklamhäst eller göra sig ett namn på annat sätt. För mig har poolen blivit min nisch och det är jag väldigt glad över, berättar Caroline Holm.

En duktig simmare

För tillfället finns 29 hästar på träningslistan. Bland dessa forne kriterievinnaren Chelsea Boko och trefaldige miljonären Nimbus C.D.

Likt hästarna ovan har de kommit till Hudiksvall för rehabilitering och uppträning, det vill säga simma sig tillbaka till tävlingsform efter någon form av skada.

– Det handlar om ren simning och är väl det som gör det lite unikt. För hästar med hovbensfrakturer som inte får belasta benen är det i princip enda sättet att behålla konditionen. Sedan ger det en väldig uppbyggnad av andra muskelgrupper än de man tränar med traditionell träning. Vi får ofta in hästar med skador på gaffelband och böjsenor, men även helt friska hästar som behöver omväxling, förklarar Holm och berättar:

– En del orkar bara simma någon minut första gången de kommer i bassängen. Det beror på vilken simteknik de har och hur länge de vilat. Normalt tar det två till tre månader innan en häst klarar att gå fulla intervaller.

Vad betyder fulla intervaller?

– Att man simmar fem intervaller på vardera fem minuter, totalt ett pass på en halvtimme. Det är väldigt krävande och när en häst klarar det så vet jag att jag har byggt upp en bra grund för vidare träning, då är jag nöjd.

Vad är dagsstatus på Chelsea Boko och Nimbus C.D.?

– Chelsea har varit här i två månader och simmar på fint. Han är snart redo att gå vidare. Nimbus C.D. kom för tre veckor sedan och har börjat komma in i rutinerna. Han är duktig på att simma, men i och med att han har en gaffelbandsskada så måste man även belasta benet för att det ska läka så han varvar med mycket skritt. Han behöver mer tid, men allt går enligt plan.

Inte redo ännu

Men inte alla hästar lämnar Caroline Holm när de gått igenom simprogrammet.

Lördagens starthästar på Bergsåker är två exempel där fyrfaldige V75-vinnaren Ready for More (V75-5) gör andra starten sedan sommaren 2016.

Comebacken i nya regin slutade med en andraplats från ledningen, spelad till storfavorit.

– Han hade också haft en gaffelbandsskada och som tack för att jag jobbat honom frisk så fick jag chansen att träna honom till kval och sedan har han varit kvar. Jag vet inte hur framtiden ser ut, men är väldigt glad och tacksam för varje start jag får göra med honom. Även om jag tycker det är jättekul att träna unghästar och konvalescenter så är det häftigt att ha starthästar, det är ju då man får åka runt och visa upp jobbet man lagt ner.

– Tyvärr hade jag inte kunnat förbereda hästen som önskat eftersom det regnat så mycket här senaste månaden. Med en häst som haft en sådan skada vill jag absolut inte chansa och köra på dåligt underlag så vi tog loppet som en nyttig genomkörare istället och jag var fullt nöjd med insatsen, det var inte konstigt att han blev lite trött sista biten.

Känns det i träningen att han är en topphäst?

– Nej, det kan jag inte säga. När vi kör intervaller i skogen så är han ingen som utmärker sig, han springer mest och tittar och är lite rultig. Så har det varit även efter loppet, men det känns att han har gått framåt konditionsmässigt.

Så mycket att han är segeraktuell på lördag?

– Nej, det har jag svårt att tänka mig. Speciellt med tanke på distans och startspår. Det finns väldigt få lopp i hans klass och då fick det bli V75. Alla har höga krav på honom eftersom han varit så bra, men med tanke på skadan tycker jag inte att man kan begära att han ska räcka till seger i V75 redan nu. Han kommer att behöva fler lopp i kroppen, samtidigt ska det bli väldigt spännande att se hur han står sig.

Betyder det att du säger åt Ulf Eriksson att köra defensivt?

– Jag brukar aldrig prata taktik med kuskarna, Ulf vet vad som gäller. Om hästen känns jättefin kanske han kör offensivare. Men jag blir inte besviken om hästen inte skulle klara av att ta en tätplacering.

”Väldigt snabb bakom bilen”

Stallets andra starthäst är Lukas Bris (V75-7) som hade varit ifrån tävlingsbanan i tre år då han kom till Caroline Holm i fjol och i senaste starten var på vippen att knipa sin och sin tränares första V75-seger.

– Det var häftigt, när han fick luckan trodde jag nästan att han skulle hinna fram. Men vi var jätteglada för andraplatsen.

Har du sett honom som en V75-häst hela tiden?

– Absolut inte. Han var väldigt otursförföljd i fjol och drabbades alla möjliga konstiga bekymmer, bland annat en ansiktsförlamning. I år har han kunnat tävla på och jag var nöjd när han började springa 1.15-tider i våras. Men under sommaren lossnade allt och nu springer han 1.11, det har varit en fantastisk utveckling.

Han har varit struken efter den starten, är det något som påverkat formen?

– Inte som det känns. Det var bara en febersläng. Vi har kunnat träna som vanligt och blandat simning med vanliga intervaller.

Hur ser du på hans uppgift?

– Jag har en bra känsla eftersom hästen bara gjort fina lopp på slutet. Han vill verkligen tävla och det verkar inte längre spela någon roll vad han får för löpningsförlopp.

Vad tror du att det blir för löpningsförlopp den här gången?

– Han är väldigt snabb bakom bilen så det kan nog bli en fin position trots läget. Men ledningen är inget vi strävar efter, jag ser helst att han får gå i ryggar som förra gången.

Det är första gången du startar två hästar i samma V75-omgång, hur känns det?

– Det här är jättestort för mig, jag kommer att vara nervös hela veckan. Jag var nervös redan när jag anmälde.

Hur skulle du värdera en seger?

– Det skulle vara det största i min karriär. Vi har kvalat in Järvsö Irene till tre stora årgångsfinaler, men en V75-seger skulle slå det, helt klart.

Planeras några utrustningsändringar som kan öka chanserna?

– Ready For More gick med vanlig vagn i comebacken eftersom det var voltstart, men nu ska han få min Custom-jänkarvagn vilket jag tror att han gillar. Lukas Bris tävlade med den vagnen för första gången senast och får ha den igen. I övrigt ändrar jag inget i huvudlag eller balans.

Vilken häst har störst chans att fixa det?

– Lukas Bris.

ROBIN JOHANSSON/KANAL75

31 oktober 2017 12:25

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelTränaren: ”Jag tycker han ska vara favorit”
Nästa artikel”Han blev aldrig sig lik efter USA-äventyret”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.