Tränaren: ”Jag tycker han ska vara favorit”

17

Förvandlingen efter flytten: ”Han har väll mognat”

1 av 2 | Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL75

Titan Brodde.

TRAV31 oktober 2017 12:04

Före flytten hade han galopperat i sju av nio starter.

Hos Stefan Öhman har Titan Brodde stabiliserat sig och på onsdagen jagar femåringen sin tredje raka seger i V86 på Solvalla.

– Jag tycker att han ska vara favorit, säger Eskilstunatränaren.

Titan Brodde (V86-4) inledde för ett år sedan tävlingskarriären mycket lovande med tre segrar på fyra starter i regi Catarina Lundström. Men när hästen galopperade som V75-favorit i januari började problemen. Åtta starter och sex galopper senare valde ägarna att ta hem honom.

– Han har varit fin hela tiden fast lite stressad och omogen.  Det kan väl brinna till nu med emellanåt men han har blivit lugnare efter att han fick komma till en annan miljö, säger Stefan Öhman.

Är det just miljöombytet som är förklaringen?

– Han har väl mognat också och börjat förstå vad det går ut på. Tidigare var han väldigt hetsig i värmningarna men på slutet har han hållit sig lugnare.

Ny vind i seglen

46-årige Stefan Öhman har varit amatörtränare sedan 90-talet. På Långby Gård i Västerås tränar han Titan Brodde och ytterligare tre hästar. Där driver han också familjeföretaget Kenneth Öhman Bil och Maskin AB, uppkallat efter Stefans far och sedan drygt tio år tillbaka specialiserat på husbilar.

– Det är tidiga morgnar och sena kvällar som gäller. Min hustru (Camilla) är också med i stallet, men även hon har ett annat heltidsjobb. Det skulle nog inte gå om vi inte hade både häst- och husbilverksamheten på föräldragården, men det är en livsstil kan man säga, vi har hållit på med det i så många år.

Stefan Öhman körde en hel del lopp själv tidigare men har sedan 2015 stått på sidan. De senaste åren har hela travverksamheten gått lite på sparlåga. Innan fyraåriga stoet Creme Freiche började tävla förra hösten hade Stefan Öhman ingen starthäst på ett och ett halvt år, men i år har stallets två tvååringar gått godkända premielopp och sedan Titan Brodde kom hem har det blåst ny vind i seglen.

– Man blir lite sugen på att köra lopp igen nu när man ser hur han är, men jag har lagt körhandskarna på hyllan, säger Öhman och skrattar.

”Riktigt mäktig”

Således är det toppkusken Örjan Kihlström som på nytt får förtroendet bakom Titan Brodde. När han senast återförenades med hästen, som han körde några gången i vintras, sände han fram utvändigt om ledaren dryga varvet från mål och därifrån imponerade Titan Brodde stort när han enkelt kopplade grepp och gick undan till överlägsen seger.

– Senast såg han riktigt mäktig ut. Han avgjorde så enkelt in på rakan, konstaterar Stefan Öhman.

Hur ser du på loppet den här gången?

– Det är några bra emot men han är bra själv också. Distansen passar och spåret är också bra. Han behöver inte ledningen men det underlättar väl om han kommer dit.

Det är jackpott på V86-spelet och enligt prognosen kommer det att ligga 13 miljoner kronor i åttarättspotten. Kanske är Titan Brodde en spik att hänga upp systemet på?

– Jag tycker att han ska vara favorit. Det är Sebastian Journey som man inte riktigt vet vad den kan i första starten för Timo Nurmos. Men de har mötts förut. I debuten vann Titan Brodde med en nos och sedan var de två favoriter när de möttes i V75. Då galopperade Titan Brodde och blev femma och Sebastian Journey blev trea. Allt verkar hur som helst bra med min häst. Han gick jobb i lördags och kändes finfin och han kommer att jogga lite i morgon (tisdag).

Titan Brodde har vunnit 7 av 18 lopp. Felfri har han bara förlorat tre gånger. Kapacitet finns och fortsätter han på den inslagna vägen kan det bära långt.

– Det klart att jag tror och hoppas att han ska bli en riktigt, riktigt bra häst. Jag har sett hur han kan bete sig och göra bort sig, men som det ser ut nu går det åt rätt håll.

OLA JOHANSSON/KANAL75

31 oktober 2017 12:04

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.